Print

Recept: Soto Ajam (kippensoep met rijst)

soto ajam kippensoep met rijst © bettyskitchen

Deze smaakvolle Indonesische kippensoep met rijst heet Soto Ajam. Lekker om bij weg te dromen of om aan te sterken na een griepje. Ik voegde extra groente toe en maak zo een vullende maaltijdsoep. Dit is een heerlijke soep met kip en rijst.

Scale

Ingredients

Instructions

  1. Was de kippenbouten, en breng in een pan aan de kook met het water en de bouillonblokjes. Om eventueel meer smaak toe te voegen aan de bouillon, schil je de verse gember en snijd in dikke plakken. Was de citroengras stengel en breek eventueel in tweeën of drieën (zodat het in de pan past). Breng dit samen met de bouillon aan de kook.  Laat de bouillon gedurende 30 minuten zachtjes doorkoken. Haal de kippenbouten daarna uit de bouillon en laat afkoelen op een bord.
  2. Pel en snipper de ui en knoflook. Was de rode peper en paprika, ontdoe van de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes. Was de prei en snijd door in de lengte: snijd hier halve maantjes van. Spoel de prei goed uit onder de kraan in een vergiet om eventueel zand te verwijderen. Was de sperzieboontjes en verwijder de bovenkant en onderkant: Snijd of breek de boontjes in stukjes van 1-2 cm. Was de taugé en laat uitlekken.
  3. Trek het vel van de gekookte kippenbouten en ontdoe al het vlees van de botten. Zet het vlees apart, en gooi de botjes en vellen weg.Soto Ajam Indonesische kippensoep met rijst
  4. Verhit in een grote (soep)pan een scheutje olie en bak hierin de ui en knoflook glazig (ongeveer 1 minuut), voeg de rode peper, paprika, prei en sperzieboontjes toe en bak 2-3 minuten mee. Voeg de gember, kurkuma, komijn en koriander toe en bak even aan. Schenk daarna de bouillon erbij en breng de soto ajam aan de kook. Voeg tot slot geplukte kip stukjes en taugé toe en laat dit samen 10-15 minuten zachtjes doorkoken op middelmatig vuur. Verwijder daarna de eventuele citroengras stengel en de plakjes gember.
  5. Breng de Indonesische kippensoep op smaak met zout en peper. Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking en kook de eieren. Giet de rijst af en verdeel over diepe borden. Schenk hier de soep over, en garneer met een gehalveerd gekookt ei en wat gebakken uitjes.

Selamat makan! (Eet smakelijk)

Groetjes, Betty

Keywords: soep, soto, kurkuma, citroengras, kip, rijst