• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / High Tea Recepten / Sinaasappel Marmelade met Whiskey

Sinaasappel Marmelade met Whiskey

31 mei 2024 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Zelf jam of marmelade maken is niet alleen makkelijk, maar het is ook een goedkope manier om vruchten te conserveren en een enorme hoeveelheid te maken voor een vriendelijke prijst. Daarnaast vind ik homemade jam ook vaak veel lekkerder dan wat je in de winkels kunt vinden. Stroop die mouwen dus maar even op voor een verrukkelijke sinaasappel marmelade met whiskey die uitstekend past bij versgebakken brood.

Ierse Sinaasappel marmelade met whiskey maken

Wist jij dat het verschil tussen marmelade en jam enkel de fruitsoort is? Jam kun je namelijk van elke fruitsoort maken die je wilt, maar de benaming marmelade behoort enkel tot de citrusvruchten. Naast een heerlijke Italiaanse marmelade van citroen en tijm, heb ik vandaag een heerlijke Ierse marmelade van sinaasappel en whiskey, Ierse whiskey dus. Dat laatste is echter optioneel maar wel een hele lekkere toevoeging and dit zoete broodbeleg.

recept sinaasappel marmelade met whiskey © bettyskitchen.nl
recept sinaasappel marmelade met whiskey © bettyskitchen.nl

Verschil Ierse Whiskey vs. Schotse Whisky

Ierse whiskey wordt overigens gespeld met een E, dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Schotse whisky. Daarnaast gebruiken de Ieren ook nagenoeg geen turf in hun destilaat waardoor Ierse whiskey een stuk zachter van smaak is en niet zo ‘rokerig’ als bijvoorbeeld Schotse whisky. Ideaal om toe te voegen aan je sinaasappel marmelade.

recept sinaasappel marmelade met whiskey © bettyskitchen.nl

Nog meer heerlijke recepten voor jam en marmelade

Nu is men in Ierland ook nog eens dol op het bakken van Sodabrood (recept binnenkort online). En hoe lekker is het dan om je (nog warme) brood af te toppen met een lik boter en deze heerlijke sinaasappel marmelade met whiskey? Ja dat is heel lekker dus! Maar probeer ook gerust eens deze andere heerlijke recepten voor jam en marmelade:

  • Jam van rabarber maken
  • Italiaanse marmelade van citroen en tijm
  • Jam koekjes a.k.a. Thumbprint cookies
  • Bramen jam maken
  • Chia-aarbeien jam

Print

Sinaasappel Marmelade met Whiskey

recept sinaasappel marmelade met whiskey © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Recept voor zelf homemade jam maken van citrusfruit. Deze Ierse sinaasappel marmelade met whiskey is heerlijk voor op versgebakken brood en lekker met roomboter. Het is een fris zure en zoete marmelade, met een kleine kick van whiskey die heel goed hiermee samen gaat!

  • Author: Betina Oostveen
  • Category: Jam en marmelade
  • Cuisine: Ierse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 kilo biologische (bloed) sinaasappelen
  • 1 biologische citroen *
  • 2 kilo (gelei) suiker
  • 2 liter water
  • 60 ml. Ierse Whiskey

Instructions

  1. Boen de sinaasappels en citroen goed schoon. Schil met een dunschiller de schil van de sinaasappels en snijd ze daarna in dunne plakken van maximaal 5 mm dikte. Verwijder hier al meteen eventuele pitjes en er mag dus nog een stevige rand aan zitten. Stop de sinaasappels in een ruime (soep)pan.
  2. Pers het sap van de citroen uit. Je hebt dit niet nodig voor het recept, maar je kunt het in een klein flesje in de koelkast bewaren voor recepten bijvoorbeeld. * De schil van de citroen, met wit en al, snijd je in stukjes en voeg je toe aan de sinaasappels. Met name het wit van de citroen bevat pectine ter conservering van de marmelade.
  3. Dan gaat de suiker erbij. Mocht je geleisuiker gebruiken dan bevat deze al pectine en mag je de citroen dus achterwege laten. Bij gebruik van gewone kristalsuiker dus altijd even citroenschil toevoegen.
  4. Schenk daarna het water in de pan, plaatst de deksel en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laag de sinaasappels zachtjes stoven gedurende 2 uren.
  5. Plaats een bolzeef op een schone (kleinere) pan en giet de marmelade af. De vloeistoffen gaan in de nieuwe pan en de sinaasappelstukjes laat je goed uitlekken en afkoelen.
  6. Breng de vloeistof aan de kook, verwijder de deksel en verlaag het vuur om in te laten koken tot je circa 1 liter overhoudt. 
  7. Hak de gekonfijte sinaasappels in stukken en voeg toe aan de stoperige vloeistof. Roer goed door en laat nog 30 minuten zachtjes meestoven.
  8. Zet daarna het vuur uit en roer de whiskey goede door de gelei. Liever alcoholvrij? Gebruik dan een beetje extra water. Schenk daarna de sinaasappel marmelade met een brede trechter in gesteriliseerde jampotten of weckpotten. Laat volledig afkoelen op het aanrecht en vacuüm trekken.

Geniet er an!

Notes

In de voorraadkast is een ongeopende pot Sinaasappel marmelade gerust een jaar goed. Eenmaal geopend bewaar je de pot in de koelkast en na 3 weken adviseer ik altijd goed te kijken, ruiken en proeven of deze nog goed is.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept sinaasappel marmelade met whiskey © bettyskitchen.nl
serveersuggestie – Sinaasappelcake met marmelade

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Ierse sinaasappel marmelade met whiskey.

recept sinaasappel marmelade met whiskey © bettyskitchen.nl

Category: High Tea Recepten Tags: alcohol, Britse keuken, brood beleg, citroen, Ierse keuken, jam, marmelade, pasen, pectine, sinaasappels, suiker, whiskey

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Pizza met Spianata Romana
Volgend bericht: Caesar salade met gebakken kip »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee