Print

Sinaasappel Marmelade met Whiskey

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Recept voor zelf homemade jam maken van citrusfruit. Deze Ierse sinaasappel marmelade met whiskey is heerlijk voor op versgebakken brood en lekker met roomboter. Het is een fris zure en zoete marmelade, met een kleine kick van whiskey die heel goed hiermee samen gaat!

 • Author: Betina Oostveen
 • Category: Jam en marmelade
 • Cuisine: Ierse keuken
 • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
 • 1 kilo biologische (bloed) sinaasappelen
 • 1 biologische citroen *
 • 2 kilo (gelei) suiker
 • 2 liter water
 • 60 ml. Ierse Whiskey

Instructions

 1. Boen de sinaasappels en citroen goed schoon. Schil met een dunschiller de schil van de sinaasappels en snijd ze daarna in dunne plakken van maximaal 5 mm dikte. Verwijder hier al meteen eventuele pitjes en er mag dus nog een stevige rand aan zitten. Stop de sinaasappels in een ruime (soep)pan.
 2. Pers het sap van de citroen uit. Je hebt dit niet nodig voor het recept, maar je kunt het in een klein flesje in de koelkast bewaren voor recepten bijvoorbeeld. * De schil van de citroen, met wit en al, snijd je in stukjes en voeg je toe aan de sinaasappels. Met name het wit van de citroen bevat pectine ter conservering van de marmelade.
 3. Dan gaat de suiker erbij. Mocht je geleisuiker gebruiken dan bevat deze al pectine en mag je de citroen dus achterwege laten. Bij gebruik van gewone kristalsuiker dus altijd even citroenschil toevoegen.
 4. Schenk daarna het water in de pan, plaatst de deksel en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laag de sinaasappels zachtjes stoven gedurende 2 uren.
 5. Plaats een bolzeef op een schone (kleinere) pan en giet de marmelade af. De vloeistoffen gaan in de nieuwe pan en de sinaasappelstukjes laat je goed uitlekken en afkoelen.
 6. Breng de vloeistof aan de kook, verwijder de deksel en verlaag het vuur om in te laten koken tot je circa 1 liter overhoudt. 
 7. Hak de gekonfijte sinaasappels in stukken en voeg toe aan de stoperige vloeistof. Roer goed door en laat nog 30 minuten zachtjes meestoven.
 8. Zet daarna het vuur uit en roer de whiskey goede door de gelei. Liever alcoholvrij? Gebruik dan een beetje extra water. Schenk daarna de sinaasappel marmelade met een brede trechter in gesteriliseerde jampotten of weckpotten. Laat volledig afkoelen op het aanrecht en vacuüm trekken.

Geniet er an!

Notes

In de voorraadkast is een ongeopende pot Sinaasappel marmelade gerust een jaar goed. Eenmaal geopend bewaar je de pot in de koelkast en na 3 weken adviseer ik altijd goed te kijken, ruiken en proeven of deze nog goed is.