Het is wederom een Meatless Monday en vandaag heb ik een heerlijk groentegerecht genaamd Sambar curry met okra en kokosmelk voor jullie. Een sambar is namelijk een vegan spliterwten groentecurry uit de Indiase keuken en kun je met heel veel verschillende soorten groenten maken.

Wat is een ‘sambar’ curry met kokosmelk?
Een ‘Sambar’ is een haast ‘soepachtig’ groentegerecht dat je bijvoorbeeld met rijst of ‘Idli’ rijstpannenkoekjes eet. In de basis worden (gele) spliterwten gebruikt en dus gemengd met heel veel verschillende groenten, kruiden en specerijen. De spliterwten dikken elke sambar een beetje in en voorzien de curry meteen van proteine. Maar omdat we deze keer okra als groente gebruiken vond ik het wel lekker om hier zoete kokoksmelk bij te voegen voor meer zoet en balans in de aardse smaak van de groente. Probeer ook eens dit recept voor sambar met courgette, paprika en bleekselderij. Dat is een compleet andere smaakervaring dan onderstaande versie voor Sambar met Okra en kokosmelk.









Nog meer lekkere curry recepten voor de liefhebber
Kun jij ook geen genoegen krijgen van hartverwarmde curry’s zoals onderstaande Sambar curry met okra en kokosmelk? Wellicht wil je dan ook een van de volgende lekkere curry recepten maken:
- Sri-Lankaanse Knoflookcurry met bonenrijst (V)
- Japanse Kip Katsu met rijst en broccoli
- Indiase rode bietencurry met kikkererwten (V)
- Aloo Gobi bloemkoolcurry met aardappels (V)
- Indiase Korma met kikkererwten (V)
Er is dus nog genoeg om uit te kiezen en te proberen. Eet smakelijk!
Sambar met okra en kokosmelk
Deze Indiase groentecurry met okra wordt ook wel ‘vendakkai‘ sambar genoemd. De okra wordt vooraf gekookt in tamarinde water om alvast een beetje zacht te maken en daarna heerlijk op smaak gebracht met Indiase kruiden, specerijen en zoete kokosmelk. De sambar met okra mag een beetje ‘soepachtig’ zijn en wordt met gestoomde rijst of zelfs ‘idli’ rijstpannenkoekjes geserveerd.
- Yield: 2 –3 personen 1x
Ingredients
- 200 gram gele spliterwten
- ½ tl. kurkuma
- ½ tl. zout
- 1 uien
- 400 gram okra (ca. 30 stuks)
- 200 gram (diepvries) spinazie
- 600 ml water
- 2 el. tamarinde
- 1 groene of gele Spaanse peper (of 1 tl. crushed chilies).
- 3 eetlepels rietsuiker
- 10 kerrieblaadjes
- 150 ml kokosmelk (in blik)
Voor het Sambar kruidenmengsel:
- 1 el. gemalen koriander
- 1 el gedroogde gele spliterwten (of gebruik linzen)
- ½ tl. donkerbruine mosterdzaadjes
- ½ tl. (gemalen) fenegeriek
- ½ tl. gemalen zwarte peper
- ½ tl. (gemalen) komijn
- ½ tl. gemalen kurkuma
- ½ tl. (gemalen) knoflookpoeder
- ½ tl. zout
Instructions
- Vul een kookpannetje met de gele spliterwten en voeg 4x zoveel water toe. Roer kurkuma en zout er doorheen. Breng het geheel aan de kook, verlaag daarna het vuur en laat zo’n 40 minuten heel zachtjes kapot koken.
- Ondertussen ga je het Sambar kruidenmengsel maken: stop je alle specerijen en linzen in een specerijenmolentje en maal tot een poeder. Dit kan ook met behulp van een vijzel. Meng tot slot met het zout en zet daarna apart.
- Pel de ui en snipper deze. Was de okra, verwijder steel en scherpe punt en snijd elke okra in 3 – 4 stuks. De spinazie dient alleen gewassen of deels ontdooit te zijn.
- Verwarm een hapjespan of wok op medium hoog vuur. Voeg het water, tamarinde, chilipeper, rietsuiker en kerrieblaadjes toe en breng aan de kook. Stop dan uien en okra erbij, plaats de deksel op de pan, en laat de okra doorkoken gedurende 10 minuten.
- Haal de deksel van de pan en voeg het sambar kruidenmengsel erbij samen met de spinazie en laat deze slinken. Tot slot voeg je de gekookte gele linzen en kokosmelk toe, roer alles goed door en breng aan de kook. Verlaag dan het vuur en laat de sambar curry met okra 15 minuten zachtjes doorstoven.
- Deze tussentijd kun je ook gebruiken om bijv. rijst te stomen.
- Mocht je de sambar te dik vinden voeg dan gerust extra water toe: een sambar curry mag ook echt een beetje soepachtig zijn, maar door de spliterwten zal het snel indikken. serveer daarna direct.
Eet smakelijk!
Notes
Maak een kruidige en pittige olie om aan tafel erbij te serveren. Stop hiervoor 3 el. plantaardige olie in een kleine (koekenpan) en voeg 1 tl. donkerbruine mosterdzaadjes toe. Wacht tot deze beginnen te ‘poppen’ en draai daarna het vuur uit. Voeg dan 1 tl. crushed chilies en 1 tl. (gemalen) fenegeriek toe en roer goed door. Laat iets afkoelen. Stop de pittige kruidenolie in een schaaltje en laat een ieder aan tafel een hoeveelheid olie over zijn gerecht heen lepelen. Je mag hier gerust meer chilipeper toevoegen als je dat lekkerder vindt.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan spliterwten groentecurry wilt gaan maken. Deze Sambar curry met okra wordt op smaak gebracht met kokosmelk.

Geef een reactie