• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Sambar curry met okra en kokosmelk

Sambar curry met okra en kokosmelk

10 november 2025 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Het is wederom een Meatless Monday en vandaag heb ik een heerlijk groentegerecht genaamd Sambar curry met okra en kokosmelk voor jullie. Een sambar is namelijk een vegan spliterwten groentecurry uit de Indiase keuken en kun je met heel veel verschillende soorten groenten maken.

sambar curry met okra en kokosmelk © bettytskitchen.nl

Wat is een ‘sambar’ curry met kokosmelk?

Een ‘Sambar’ is een haast ‘soepachtig’ groentegerecht dat je bijvoorbeeld met rijst of ‘Idli’ rijstpannenkoekjes eet. In de basis worden (gele) spliterwten gebruikt en dus gemengd met heel veel verschillende groenten, kruiden en specerijen. De spliterwten dikken elke sambar een beetje in en voorzien de curry meteen van proteine. Maar omdat we deze keer okra als groente gebruiken vond ik het wel lekker om hier zoete kokoksmelk bij te voegen voor meer zoet en balans in de aardse smaak van de groente. Probeer ook eens dit recept voor sambar met courgette, paprika en bleekselderij. Dat is een compleet andere smaakervaring dan onderstaande versie voor Sambar met Okra en kokosmelk.

recept sambar curry met okra en kokosmelk © bettyskitchen.nl

Nog meer lekkere curry recepten voor de liefhebber

Kun jij ook geen genoegen krijgen van hartverwarmde curry’s zoals onderstaande Sambar curry met okra en kokosmelk? Wellicht wil je dan ook een van de volgende lekkere curry recepten maken:

  • Sri-Lankaanse Knoflookcurry met bonenrijst (V)
  • Japanse Kip Katsu met rijst en broccoli
  • Indiase rode bietencurry met kikkererwten (V)
  • Aloo Gobi bloemkoolcurry met aardappels (V)
  • Indiase Korma met kikkererwten (V)

Er is dus nog genoeg om uit te kiezen en te proberen. Eet smakelijk!


Print

Sambar met okra en kokosmelk

sambar curry met okra en kokosmelk © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Indiase groentecurry met okra wordt ook wel ‘vendakkai‘ sambar genoemd. De okra wordt vooraf gekookt in tamarinde water om alvast een beetje zacht te maken en daarna heerlijk op smaak gebracht met Indiase kruiden, specerijen en zoete kokosmelk. De sambar met okra mag een beetje ‘soepachtig’ zijn en wordt met gestoomde rijst of zelfs ‘idli’ rijstpannenkoekjes geserveerd. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 2 –3 personen 1x

Ingredients

Scale
  • 200 gram gele spliterwten
  • ½ tl. kurkuma
  • ½ tl. zout
  • 1 uien
  • 400 gram okra (ca. 30 stuks)
  • 200 gram (diepvries) spinazie
  • 600 ml water
  • 2 el. tamarinde
  • 1 groene of gele Spaanse peper (of 1 tl. crushed chilies).
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 10 kerrieblaadjes
  • 150 ml kokosmelk (in blik)

Voor het Sambar kruidenmengsel:

  • 1 el. gemalen koriander
  • 1 el gedroogde gele spliterwten (of gebruik linzen)
  • ½ tl. donkerbruine mosterdzaadjes
  • ½ tl. (gemalen) fenegeriek
  • ½ tl. gemalen zwarte peper
  • ½ tl. (gemalen) komijn
  • ½ tl. gemalen kurkuma
  • ½ tl. (gemalen) knoflookpoeder
  • ½ tl. zout

Instructions

  1. Vul een kookpannetje met de gele spliterwten en voeg 4x zoveel water toe. Roer kurkuma en zout er doorheen. Breng het geheel aan de kook, verlaag daarna het vuur en laat zo’n 40 minuten heel zachtjes kapot koken.
  2. Ondertussen ga je het Sambar kruidenmengsel maken: stop je alle specerijen en linzen in een specerijenmolentje en maal tot een poeder. Dit kan ook met behulp van een vijzel. Meng tot slot met het zout en zet daarna apart.
  3. Pel de ui en snipper deze. Was de okra, verwijder steel en scherpe punt en snijd elke okra in 3 – 4 stuks. De spinazie dient alleen gewassen of deels ontdooit te zijn.
  4. Verwarm een hapjespan of wok op medium hoog vuur. Voeg het water, tamarinde, chilipeper, rietsuiker en kerrieblaadjes toe en breng aan de kook. Stop dan uien en okra erbij, plaats de deksel op de pan, en laat de okra doorkoken gedurende 10 minuten.
  5. Haal de deksel van de pan en voeg het sambar kruidenmengsel erbij samen met de spinazie en laat deze slinken. Tot slot voeg je de gekookte gele linzen en kokosmelk toe, roer alles goed door en breng aan de kook. Verlaag dan het vuur en laat de sambar curry met okra 15 minuten zachtjes doorstoven. 
  6. Deze tussentijd kun je ook gebruiken om bijv. rijst te stomen. 
  7. Mocht je de sambar te dik vinden voeg dan gerust extra water toe: een sambar curry mag ook echt een beetje soepachtig zijn, maar door de spliterwten zal het snel indikken. serveer daarna direct.

Eet smakelijk!

Notes

Maak een kruidige en pittige olie om aan tafel erbij te serveren. Stop hiervoor 3 el. plantaardige olie in een kleine (koekenpan) en voeg 1 tl. donkerbruine mosterdzaadjes toe. Wacht tot deze beginnen te ‘poppen’ en draai daarna het vuur uit. Voeg dan 1 tl. crushed chilies en 1 tl. (gemalen) fenegeriek toe en roer goed door. Laat iets afkoelen. Stop de pittige kruidenolie in een schaaltje en laat een ieder aan tafel een hoeveelheid olie over zijn gerecht heen lepelen. Je mag hier gerust meer chilipeper toevoegen als je dat lekkerder vindt.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

sambar curry met okra en kokosmelk © bettyskitchen.nl
sambar curry met okra en kokosmelk © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan spliterwten groentecurry wilt gaan maken. Deze Sambar curry met okra wordt op smaak gebracht met kokosmelk.

recept sambar curry met okra en kokosmelk © bettyskitchen.nl

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: fenegeriek, Glutenvrij, hoofdgerechten, Indiase keuken, kerrieblaadjes, knoflookpoeder, kokosmelk, komijn, koriander, kurkuma, mosterdzaad, okra, peulvruchten, spinazie, spliterwten, Sri Lanka, tamarinde, vegan, vegetarisch

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Speculaas ‘cookie dough’ met vanille ijs

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#POMPOEN

recepten met pompoen

het is het seizoen van de pompoen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

speculaas cookie dough met vanille ijs en karamel © bettyskitchen.nl

Speculaas ‘cookie dough’ met vanille ijs

10x halloween taart en cupcake recepten © bettyskitchen.nl

10x Halloween Taart en Cupcakes

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept krokant gebakken vleermuizen vleugels halloween @Bettyskitchen.nl

Gebakken vleermuizen vleugels

rauwkost skelet voor gezonde halloween snacks © Bettyskitchen.nl

Gezonde Halloween Snacks (video)

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

20x klassieke pasta recepten © bettyskitchen.nl

20x Klassieke Italiaanse Pasta Recepten

recept groene monster pasta HALLOWEEN © bettyskitchen.nl

Groene Monster Pasta (Halloween)

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in