• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Sambar curry met gele spliterwten

Sambar curry met gele spliterwten

31 maart 2023 Door Betina Oostveen 1 Reactie

Jump to Recipe

Een ‘Sambar’ is een kruidig stoofgerecht of curry met spliterwten of linzen. Ik ken het met name uit de Indiase keuken maar ook in Maleisië en Sri-Lanka staan een sambar regelmatig op tafel. Het is een heerlijk groentegerecht dat je bijvoorbeeld met rijst eet. Je kunt er ook kleine Idli (rijstpannenkoekjes) bij bakken. Perfect voor deze Meatless Monday dus!

Vegan curry met sambar poeder en spliterwten

In de Indiase keuken zijn veel gerechten vegetarisch of zelfs vegan. Deze Sambar curry met gele spliterwten is lekker kruidig van smaak en kun je vullen met heel veel groenten naar keuze. Het is een beetje een soepachtig gerecht maar een mooi basis recept voor een vegan curry met sambar poeder, spliterwten en grove stukken groente naar keuze. maken. Het is immers maar net wat je nog in huis hebt of toevallig nog op moet maken. Ik ging bijvoorbeeld voor paprika, bleekselderij en courgette. Maar je kunt bijvoorbeeld ook aubergines, knolselderij, pompoen of iets anders gebruiken.

Het sambar kruidenmengel bestaat uit vermalen gele linzen en diverse Indiase specerijen waaronder zwart mosterdzaad en fenegeriek. In een afgesloten pot is het gerust maanden houdbaar. Maak er dus meer van en gebruik in andere gerechten om op smaak te brengen of om (Indiase) sauzen in te dikken.

vegetarische indiase sambar curry met gele spliterwten © bettyskitchen.nl
vegetarische indiase sambar curry met gele spliterwten © bettyskitchen.nl

Nog meer vegetarisch Indiase recepten om van te smullen!

Deze Sambar curry met gele spliterwten is vegan, glutenvrij en lekker rijk aan vezels. Peulvruchten zijn een goed alternatief voor een stukje vlees en ook nog eens heel erg lekker! Probeer daarom zeker ook nog een van onze andere vegetarische Indiase recepten om van te smullen!

  • Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden en witte bonen
  • Linzen stoofschotel met garam masala
  • Palak Paneer – spinazie curry met kaas
  • Dal Tadka – Gele linzen currysoep
  • Kikkererwten curry met aardappels
  • Gele curry met jackfruit

Benieuwd hoe de video voor deze Indiase Sambar Curry maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!


Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Sambar curry met gele spliterwten

vegetarische indiase sambar curry met gele spliterwten © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een ‘Sambar’ is een kruidig (maar niet heel pittig) stoofgerecht of curry met spliterwten of linzen. Dit recept voor een vegetartische Indiase sambar curry met gele spliterwten, courgette, bleekselderij, paprika en rijst is er eentje voor een dagje zonder vlees! Maar je kunt bijvoorbeeld ook blokken aubergine, pompoen of zelfs knolselderij toevoegen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Indiase keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale
  • 800 ml water
  • 200 gram gele spliterwten
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 tl. zout
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 2 stengels bleekselderij *
  • 1 (gele) paprika *
  • 1 courgette *
  • 2 el tamarinde
  • zonnebloemolie

(* of gebruik ruim 600 gram grof gesneden groenten naar keuze)

Voor het Sambar kruidenmengsel:

  • 2 el. gemalen koriander
  • 1 el gedroogde gele spliterwten (of gebruik linzen)
  • 1 tl. donkerbruine mosterdzaadjes
  • 1 tl. (gemalen) fenegeriek 
  • 1 tl. gemalen zwarte peper
  • 1 tl. (gemalen) komijn
  • 1 tl. gemalen kurkuma
  • ½ tl. gedroogde chilipepers ((crushed chilies’)
  • 1 tl. zout

Voor de kruidenolie (optioneel):

  • 3 el plantaardige olie
  • 1  gedroogde chilipeper (of 1 tl. crushed chilies)
  • 1 tl. donkerbruine mosterdzaadjes
  • 1 tl. (gemalen) fenegeriek

Instructions

  1. Vul een kookpannetje met het water, de gele spliterwten, kurkuma en zout. Roer even door. Breng aan de kook, verlaag daarna het vuur en laat zo’n 40 minuten heel zachtjes doorkoken en indikken.
  2. Ondertussen ga je het Sambar kruidenmengsel maken: stop je alle specerijen en linzen in een specerijenmolentje en maal tot een poeder. Dit kan ook met behulp van een vijzel. Meng tot slot met het zout en zet daarna apart.
  3. Pel de ui en snijd in parten. Was de tomaat en snijd in parten. Verwijder de draden van de bleekselderij en snijd in elke stengel in 3 -4 stukken. Was de paprika, verwijder steel en zaadlijst en snijd het vruchtvlees in grove stukken.
  4. Verwarm een beetje zonnebloemolie in een hapjespan op medium hoog vuur en bak hierin de groenten zacht gedurende 5-7 minuten, in ieder geval tot ze lichtbruin beginnen te kleuren en zacht worden. Voeg daarna het sambar poeder mengsel en tamarinde erbij en bak deze mee gedurende een extra 2 minuten.
  5. Als ondertussen de spliterwten gaar zijn schep je deze uit het kookpannetje bij de groenten. Bestrooi met de laatste helft zout en schenk er vast 500 ml water bij. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat 15 minuten zachtjes doorstoven. Mocht je het te dik vinden voeg dan gerust extra water toe: een sambar curry mag ook echt een beetje soepachtig zijn, maar door de spliterwten zal het snel indikken. Deze tussentijd kun je ook gebruiken om bijv. rijst te stomen.
  6. Optioneel: maak een kruidige en pittige olie om aan tafel erbij te serveren. Stop hiervoor de olie in een kleine (koekenpan) en voeg de donkerbruine mosterdzaadjes toe. Wacht tot deze beginnen te ‘poppen’ en draai daarna het vuur uit. Voeg dan pas de chilipeper en fenegeriek toe en roer goed door. Stop in een schaaltje en laat een ieder aan tafel een hoeveelheid olie over zijn gerecht heen lepelen. Je mag hier gerust meer chilipepers toevoegen als je dat lekkerder vindt.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

vegetarische indiase sambar curry met gele spliterwten © bettyskitchen.nl
vegetarische indiase sambar curry met gele spliterwten © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan linzen stoofschotel met garam masala wilt gaan maken.

vegetarische indiase sambar curry met gele spliterwten © bettyskitchen.nl

Dit artikel bevat affiliate links naar bol.  Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: bleekselderij, courgette, curry, Glutenvrij, hoofdgerechten, Indiase keuken, knoflook, Paprika, rijst, sambar, tomaten, uien, vegan, vegetarisch

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Guinness Stoofpot in een broodkom
Volgend bericht: Fagioli all’Uccelletto »

Lees Interacties

Reacties

  1. Charlotte

    6 december 2024 om 4:15 pm

    Hallo Betty, Bij de ingrediënten staat tamarinde maar in het recept lees ik dat nergens meer terug. Waar voeg ik dat toe?

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee