• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Rundvlees Kroketten maken

Rundvlees Kroketten maken

18 mei 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Een kroket is een typisch Hollandse snack uit de frituur! En hoewel je kroketten werkelijk elke vulling naar wens kunt meegeven, zijn wij vooral dol op de variant met rundvlees! Dus ik geef je bij deze het recept om zelf rundvlees kroketten te maken!

Echt Hollandse kroketten met rundvlees

Onze gefrituurde snacks zoals rundvlees kroketten en bitterballen zijn een beetje Hollandse trots! De gloeiendhete Hollandse snacks uit de frituur staan garant voor heerlijke happen en het liefst waar je je tong een beetje bij verbrand. De vulling van rundvlees kroketten bestaat uit een romige en dikke ragout van rundvlees bouillon die wordt samengebonden door een roux van bloem en roomboter. Het zachte vlees uit de bouillon voeg je daarna ook toe aan de vulling. De eenmaal afgekoelde vulling vorm je met de hand tot staven en worden daarna door paneermeel gerold en gefrituurd.

recept zelf rundvlees kroketten maken © bettyskitchen.nl
recept zelf rundvlees kroketten maken © bettyskitchen.nl

Wist je dat rundvlees kroketten uit het zuiden van ons land juist het zachtgekookte ‘draadjesvlees’ bevatten? Daarentegen staat het noorden van ons land – en met name Amsterdam – er dan weer bekend om ‘blokjes’ vlees in hun kroketten te gebruiken.

recept zelf rundvlees kroketten maken © bettyskitchen.nl
recept zelf rundvlees kroketten maken © bettyskitchen.nl

Nog meer lekkere gefrituurde hapjes

Hoewel we de rundvlees kroket als echt iets typisch Hollands zien, vinden ze echter al hun oorsprong in het Frankrijk van koning Lodewijk XIV (rond 1700). Daar worden ze al eeuwen ‘croquets‘ genoemd. Maar ook in Zuid-Europa kom je ‘croquetas‘ dikwijls tegen op de tapas plank, zoals bijvoorbeeld deze croquetas de jambon uit Spanje. Voor de liefhebbers plaats ik binnenkort ook het recept voor deze Thaise curry kroketten met kip. Naast zelf kip of rundvlees kroketten maken heb ik nog meer lekkere gefrituurde hapjes voor jullie op de site staan. Wat dacht je van deze Chinese Sticky& Sweet bao buns met gefrituurde kip? Hou je meer van pittig? Dan is deze Korean Fried Chicken met kimchi – van The Streetfood Club – echt iets voor jou! Enjoy!


Print

Recept: zelf Rundvlees Kroketten maken

recept zelf rundvlees kroketten maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min + 3 uren + rusten
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 6.5 uren
  • Yield: 15 –20 stuks 1x
  • Category: borrelhapjes
  • Method: frituren
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

Voor het vlees en de bouillon

  • 400 gr runderpoulet *
  • 500 ml runderbouillon *
  • 1 grote prei
  • 2 wortels
  • 2 uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • zout & peper

Voor de rest van de vulling:

  • 1 sjalotje, zeer fijn gesneden
  • 70 gram roomboter
  • 70 gram bloem + extra
  • 3 el fijngehakte peterselie
  • 1 el worcestershire saus
  • snuf nootmuskaat
  • 2 eieren
  • 150 gram paneermeel
  • 1 liter zonnebloemolie of frituurolie

Instructions

  1. Trek als eerste runderbouillon van de runderpoulet met 1 liter water, prei, wortels, uien, bleekselderij etc. Volg hiervoor dit recept. Na het zeven van de bouillon heb je ongeveer 500 ml afgekoelde runderbouillon benodigd en uiteraard de gare runderpoulet. Zet beiden apart, desnoods een nachtje afgedekt in de koelkast. Deze stap is dus handig voor te bereiden maar trek hier gerust 3 uur voor uit.
  2. Pel en snipper de sjalot zeer fijn. Smelt de boter in een pannetje en bak hierin de sjalot glazig gedurende een paar minuten. Schep daarna de bloem erbij en bak gedurende 2- 3 minuten al roerende om. Je krijgt nu een roux die een beetje zanderig en zeer licht bruin zal worden.
  3. Schenk vervolgens de afgekoelde bouillon erbij en breng dit al roerende aan de kook. Laat daarna 5 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Spatel vervolgens de gare runderpoulet, de peterselie en nootmuskaat door de vulling. Breng op smaak met peper, zout en worcestershire saus.
  5. Schep de vulling in een ruime ovenschaal en verdeel goed over de bodem. Dek af met huishoudfolie en doe dit rechtstreeks op de vulling zodat je voorkomt dat er zich een ‘velletje’ gaat vormen. Laat minstens 2 uur rusten in de koelkast.
  6. Zet ook vast 3 kommen klaar: een kommetje met wat bloem, een kommetje met geklutste eieren en een kommetje met paneermeel.
  7. Vorm met natte handen 15 – 20 kroketten.  Wentel deze eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door de paneermeel. Leg de kroketten op een bord en zet nogmaals 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  8. Verhit de friteuse tot 180 graden. Als je een pan met olie gebruikt verhit deze dan gerust 2-3 minuten op hoog vuur en doe een stukje broodkorst erin. Zodra deze mooi lichtbruin bakt is de olie klaar voor gebruik en op temperatuur. Verlaag het vuur naar middelmatig en bak de kroketjes in batches gedurende 5 minuten goudbruin. Niet teveel tegelijkertijd frituren hoor! Serveer direct! Lekker met mosterd-mayonaise.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept zelf rundvlees kroketten maken © bettyskitchen.nl

Bewaar dit recept op Pinterest!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Hollandse snack uit de frituur. Zelf rundvlees kroketten maken is niet moeilijk!

Category: Borrelhapjes en Snacks, Vlees Recepten Tags: bloem, bouillon, Nederlandse keuken, nootmuskaat, paneermeel, peterselie, roomboter, roux, rundergehakt, runderpoulet, rundvlees, sjalotten, vlees, worcestershire saus

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Basis recept poffertjes bakken
Volgend bericht: Mimosa Cocktail »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in