Avocado’s zijn supergezond en zijn ook een prima basis voor een fijne dip. Ik maakte afgelopen week maar maar liefst 3x dip van avocado van, zodat je heerlijk kunt varieren met een stel vrienden of familie. Serveer simpelweg stukjes groente, naanbrood of pita broodjes met deze avocado dips en maak er een gezellig en kleurrijk feestje van.
En omdat avocado’s ook helemaal thuis zijn in de Mexicaanse keuken, heb ik besloten om er nog een ‘ Mexicaanse week‘ aan vast te plakken op de blog. Gewoon omdat het kan. Hij staat er deze keer niet tussen, maar het recept voor die andere welbekende dip met avocado: guacamole , vind je uiteraard ook op de site terug!
Pittige Indiase dip met avocado
Ingredienten:
- 2 spaanse pepers (zonder zaadjes), fijngehakt,
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt,
- 1 grote avocado, in blokjes,
- 1 theelepel tamarindepasta,
- 60 ml yoghurt,
- 1/4 theelepel komijnzaad,
- 1/4 theelepel mosterdzaadjes,
- zout, naar smaak,
- 2 theelepels olie.
Bereidingswijze:
- Verhit op middelhoog vuur, in een koekenpan, 1 theelepel olie. Voeg de spaanse peper en knoflook toe en bak ze zacht en geurig. Doe vervolgens in een kommetje.
- Voeg de avocado, tamarinde & zout toe aan de kom roer/prak het geheel tot een pasta. Schenk vervolgens de yoghurt erbij en roer goed door.
- Verhit opnieuw de koekenpan met 1 theelepel olie en bak hierin de mosterdzaakjes en komijnzaad tot deze beginnen te ‘spetteren’. Roer de kruiden vervolgens ook door het avocadodip.
Kikkererwten dip met avocado (hummus)
Ingredienten:
- 400 gram gekookte kikkererwten (= uitlekgewicht 240 gram),
- 2 grote avocado’s,
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden,
- 1 theelepel zout,
- 1 limoen, uitgeperst,
- 100 ml water, of meer indien gewenst,
- 1 eetlepel tahini,
- optioneel: wat fijngesneden koriander blad.
Bereidingswijze:
- Doe alle ingredienten in een foodprocessor of een blender.
- Pureer tot een glad en romige dip. Voeg tussentijds gerust nog wat water toe zodat je een mooie smeuige dip krijgt.
- (Tip: Deze dip blijft in de koelkast nog 3 dagen goed en is ook geschikt om in te vriezen.)
Dip met Avocado, feta en rode paprika
Ingredienten:
- 400 gram gekookte witte bonen (= uitlekgewicht 240 gram),
- 2 grote avocado’s,
- 200 gram feta, verkruimeld,
- 2 geroosterde paprika’s (uit pot), in stukjes gesnedern,
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden,
- 1 theelepel zout,
- 1 limoen, uitgeperst.
Bereidingswijze:
- Doe alle ingredienten in een foodprocessor of een blender.
- Pureer tot je een gladde en romige dip krijgt. Voeg tussentijds gerust een scheutje water toe, zodat je een mooie smeuige dip krijgt.
- (Tip: Deze dip blijft in de koelkast ongeveer een week goed en is ook geschikt om in te vriezen.)
Dit zijn momenteel mijn favoriete 3x dip met avocado. De dips zijn zelfs detoxproof! Echter zijn de pitabroodjes dit niet. Vervang deze door een rijstwafel of glutenvrije crackers van bijvoorbeeld maismeel, zonder rare toevoegingen. Mocht je zelf nog een leuke variant kennen, laat het dan in de comments hieronder weten! Zo kunnen we er allemaal lekker van genieten!
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
(bron recepten: Superfood Avocado)
Laura
Wat zien ze er alle drie heerlijk uit zeg! Die ga ik zeker proberen 🙂
Betina Oostveen
Dank je wel Laura,
en eet smakelijk alvast!!
Kim
Mmm, dat lijkt me lekker! Nooit aan gedacht om avocado te mengen met kikkererwten of witte bonen.
Claudia
Ziet er lekker uit.
Zelf maak ik wel eens avocado met 2 gekookt eieren, gesipperde ui, halve theelepel Kurkuma, teentje knoflook, beetje mayonaise, scheutje yoghurt, alles mixen in een mixer.
Lekker met een stokbroodje 🙂