Met dit prachtige nazomer weer van de afgelopen weken stond de barbecue hier nog regelmatig aan. Wij hebben dan ook weer eens Ražnjići gemaakt, dat is een soort vleesspies bekend uit de Balkan landen. En ik bedacht me dat dit ook een lekker barbecue recept voor jullie kon zijn.
Wat zijn Ražnjići vleesspiesjes?
In de Balkan landen houdt men zeker van gegrild vlees! Deze gegrilde vleesspies uit de Balkan wordt Ražnjići (ras-nie-tsie) genoemd. Een beetje vergelijkbaar met de Turkse şaşlık of de Griekse souvlaki. Vaak worden er tussen de stukken vlees ook nog een stukje groente geregen, zoals ui of paprika. Maar alles valt of staat natuurlijk met een goed stuk vlees. Wij gingen deze keer voor de maar misschien wil je deze spiesjes ook een maken met bijvoorbeeld rosbief?
Nog meer verrukkelijke gerechten uit de balkan:
Nu is de Ražnjići vleesspies uit de Balkan niet de enige die bekend is. Wat dacht je bijvoorbeeld ook van de gegrilde gehaktstaven genaamd ‘Ćevapčići‘? Maar ook in de landkeuken maak je de lekkerste gerechten zoals ‘Punjeni Paprike‘ waarbij je paprika’s vult met rijst en vlees. Straks met de koude herfst en wintermaanden doet deze ‘Kupus Kalja‘ stoofschotel van rundvlees en witte kool het uitstekend op tafel. En als er visite langs komt dan doen deze zoete en doordrenkte ‘Hurmazice’ koekjes het uitstekend bij een kopje koffie of thee.
Recept: Ražnjići – vleesspies uit de Balkan
Voor de marinade maak je simpelweg gebruik van Betty’s Basic BBQ Kruiden mix *, met nog wat extra rozemarijn en tijm als smaakmakers.
- Prep Time: 60 – 90 min.
- Cook Time: 10 min.
- Total Time: 1 – 2 uren
- Yield: 4 personen 1x
- Category: BBQ
- Cuisine: Balkan keuken
Ingredients
- 500 gram entrecote
- 1 rode ui
- ½ rode paprika
- 8 houten sate prikkers
Voor de Kruiden Rub:
- 2 el donkerbruine basterdsuiker *
- 4 tl gerookt (hot) paprika poeder *
- 2 tl uienpoeder *
- 1 tl zout *
- 1 tl knoflookpoeder *
- ½ tl zwarte peper *
- ½ tl cayennepeper *
- ½ tl gedroogde rozemarijn
- ½ tl gedroogde tijm
Instructions
- Als eerste stop je de houten prikkers in een bak met koud water om voor te weken.
- Snijd de entrecote in plakken van 1 -2 cm dikte. Vervolgens snijd je deze in repen en daarna blokken met dezelfde afmetingen. Probeer svp 24 blokken te maken (bij 4 personen).
- Meng alle ingrediënten voor de kruiden rub door elkaar en strooi dit over het vlees. Schep het geheel om en zorg dat alles goed bedekt is met de marinade. Dek af en laat 60 – 90 minuten marineren in de koelkast.
- Pel de ui en snijd in 8 parten. Snijd de paprika in 8 stukken. Rijg op elke houten prikker een stukje entrecote – partje ui – entrecote – paprika – entrecote.
- Grill de Ražnjići gedurende 5 – 10 minuten op DIRECTE hitte. Het vlees dient een kerntemperatuur van 55 graden Celcius te bereiken. Mocht het echter te bruin worden verplaats de spiesjes dan naar het indirecte gedeelte tot het gaar is. Serveer direct.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Ražnjići vleesspies uit de Balkan wilt gaan maken.
Geef een reactie