Door Nanda – Het is weer Meatless Monday en voor vandaag heb ik een vegetarische quiche met champignons, prei en blauwe kaas gemaakt. Ik ben namelijk gek op quiches: je kunt eindeloos variëren met de vulling.
Als basis van de quiche gebruik ik altijd ei, kaas en nootjes waardoor het een goede vleesvervanger is. En verder kun je in de quiche toevoegen wat je in de koelkast hebt liggen: ideaal voor kliekjes dus!
De bodem van een quiche is vrij makkelijk zelf te maken met boter, bloem, ei en zout. Toch vind ik het zelf altijd zo’n gedoe vanwege het kneden. Maar ook omdat het deeg eerst moet rusten in de koelkast en voorgebakken moet worden in de oven, voordat je er een quiche mee kunt maken. Ik gebruik dus liever kant-en-klare bladerdeeg: lekker makkelijk en snel!
Ik heb standaard een pakje bladerdeeg in de vriezer liggen, maar voor een quiche vind ik juist een bladerdeegrol heel handig. Dat is een grote plak bladerdeeg die precies genoeg is om een standaard quichevorm mee te vullen. De bladerdeeg kun je dan zo uitrollen in plaats van puzzelen met net-niet-ontdooide vierkantjes bladerdeeg. Je kunt zo’n bladerdeegrol vinden in het koelschap in de supermarkt.
Wees gewaarschuwd, deze quiche met champignons, prei en blauwe kaas is best machtig door de eieren en kaas. En vergeet hem niet goed af te dekken na afloop, want de blauwe kaas ‘ruikt’ behoorlijk. Serveer er hooguit nog een kleine groene salade bij. En kijk gerust eens hier voor nog meer Quiche recepten.
Recept Quiche met champignons, prei en blauwe kaas:
(Vegetarisch hoofdgerecht voor 3-4 personen)
Ingrediënten:
- 1 bladerdeegrol
- 1 bakje champignons
- 1 prei
- 5 eieren
- 2 rode uien
- 100 gram blauwe kaas (ik gebruikte Danish Blue)
- 2 tenen knoflook
- Tijm en rozemarijn (vers: 1 takje rozemarijn en 2 takjes tijm of gedroogd een halve theelepel per kruid)
- 3 el. pijnboompitjes
- 2 el. paneermeel of broodkruim
- Olijfolie/bakboter (om in te vetten en te bakken)
- Peper en zout
- Optioneel: een handje geraspte kaas
Bereidingstijd: 25 minuten bereiding + 30 minuten in de oven.
Bereidingswijze quiche met champignons, prei en blauwe kaas:
- Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de quichevorm in (ik gebruik hier boter) en rol de bladerdeeg erin uit. Verdeel de 2 eetlepels paneermeel over de bodem.
- Snij de prei en uien in halve ringen en de champignons in plakjes. Verwarm wat olijfolie in een koeken- of hapjespan en bak de prei en uien op middelhoog vuur. Voeg na 5 minuten de champignons toe en bak deze 5 minuten mee. Pers de knoflook en voeg deze samen met de tijm en rozemarijn in de laatste minuut toe. Zet de pan op een laag pitje.
- Kluts in een kom de eieren los, verkruimel de blauwe kaas en meng deze met de eieren in de kom. Voeg een beetje peper en zout toe naar smaak.
- Roer de pijnboompitjes door het champignonmengsel en verdeel het mengsel over de bodem van de quiche. Giet het ei-kaasmengsel eroverheen. Zorg dat de ei goed verdeeld is over de hele bodem. Bestrooi de quiche optioneel nog met een handje geraspte kaas.
- Plaats de quiche 30 minuten in de oven.
- Serveer de quiche eventueel met een lichte salade ernaast.
Bewaartip: Gelukkig kun je een quiche makkelijk nog 2-3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Mocht de quiche niet helemaal opgaan, bewaar hem dan vooral voor bijvoorbeeld je lunch de dag erna. Je kunt de quiche dan in een paar minuten opwarmen in de oven, maar ook koud opeten.
Eet smakelijk!
Groetjes, Nanda
Wat een heerlijke combi van ingrediënten!
dank je wel Demi!
Vegetarisch eten kan ook heel lekker zijn 🙂