Print

Recept: Quiche met champignons, prei en blauwe kaas

Dit is een heerlijk recept voor een vegetarische quiche met champignons, prei en blauwe kaas gemaakt. Heerlijk afgetopt met Provencaalse kruiden en pijnboompitten is dit een quiche om van te smullen. De zanddeeg korst kun je ook zelf maken met slechts een paar extra ingredienten. Serveer er enkel nog een groene salade bij voor een complete maaltijd.

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 20 min. +30 min. rusten
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten
  • Yield: 3-4 personen 1x
  • Category: Vegetarische gerechten
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale

Voor het quiche deeg:

  • 250 gr bloem
  • ½ tl zout
  • 125 gr KOUDE roomboter
  • 1 ei
  • 2 el KOUD water

Voor de vulling:

  • 2 rode uien
  • 1 prei
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gr champignons
  • 4 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram blauwe kaas (ik gebruikte Danish Blue)
  • 1 tl Provençaalse kruiden
  • 3 el. pijnboompitten
  • Olijfolie/bakboter (om in te vetten en te bakken)
  • Peper en zout

Extra:

  • foodproccessor (optioneel)
  • lage quichevorm of springvorm 24 cm doorsnede
  • deegroller

Instructions

  1. Maak als eerste het zanddeeg voor de bodem en rand van de quiche volgens dit recept. Terwijl het deeg staat te rusten in de koelkast ga je onderstaande stappen maken:
  2. Verwarm de oven voor op 200°C. (180 hetelucht) Vet de quichevorm in (ik gebruik hier boter). Zet apart.
  3. Snij de uien en prei in halve ringen. Pel de knoflook. Snijd de champignons in plakjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een koeken- of hapjespan en bak de prei en uien op middelhoog vuur gedurende 5 minuten. Voeg ver de champignons toe en bak deze ook 5 minuten mee. Pers de knoflook en voeg deze samen Provençaalse kruiden in de laatste minuut toe. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen.
  4. Ondertussen rol je het quiche deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed hiermee de quichevorm. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Verdeel de gebakken groenten over de bodem.
  5. Kluts in een kom de eieren los met de slagroom en breng op smaak met peper en zout. Giet dit evenredig over de groenten in de vorm. Verkruimel de blauwe kaas er overheen en daarna de pijnboompitten.
  6. Plaats de bakvorm in het midden van de oven en bak de quiche met champignons, prei en blauwe kaas gedurende 40 minuten in de oven. Laat daarna een paar minuten in de vorm staan alvorens te serveren.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Notes

Bewaartip: Gelukkig kun je een quiche makkelijk nog 2-3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Mocht de quiche niet helemaal opgaan, bewaar hem dan vooral voor bijvoorbeeld je lunch de dag erna. Je kunt de quiche dan in een paar minuten opwarmen in de oven, maar ook koud opeten.

Keywords: quiche, hartige taart, zanddeeg, champignons, uien, prei, Provencaalse kruiden, pijnboompitten, eieren, slagroom, kaas