Op koude en gure dagen eet ik het liefst een hartverwarmend soepje als avondeten. En omdat de pompoen centraal staat in de herfst, zet ik geregeld deze pittige pompoensoep op het menu. Dit is een lekkere, dikke en romige soep van pompoen en rode peper. Met name die peper zorgt er voor dat je weer even lekker opwarmt, tijdens koude dagen.
Zelf Pittige Pompoensoep maken
Als er één groente is die typerend voor het najaar is, dan is het wel de pompoen! Die mooi oranje kleur hoort helemaal thuis in het herfst seizoen, en met Halloween op komst, kunnen we gewoonweg niet om de recepten met pompoen heen. Deze pittige pompoensoep is heerlijk, vullend en dik. Maar gebruik gerust meer bouillon als je een wat dunnere variant van deze pittige pompoensoep wilt.
Pompoen schillen voor pompoensoep?
Ik krijg geregeld de vraag of je een pompoen moet schillen voor pompoensoep. Het hangt echt van de pompoenschil dikte en persoonlijke smaak af. De Hokkaido pompoen (oranje bol pompoen) heeft een hele fijne dunne schil, die tijdens het koken helemaal gaar wordt en je dus gewoon kunt eten. Bij het maken van deze pittige pompoensoep scheelt het dus echt wel tijd als je deze niet hoeft te schillen. Maar er zijn ook meloenen met een dikke, stugge, of hele bittere schil. Die moet je dus wel even schillen voor de bereiding. Ga je voor de eerste keer aan de slag met dit recept voor pittige pompoensoep? Bekijk dan vooral even dit filmpje over How-to een pompoen schillen en snijden. Dan leer je meteen alle tips en trucs. Ook lekker: deze romige Halloween pompoensoep met knolselderij!
Serveersuggesties bij pittige pompoensoep
Serveer deze pittige pompoensoep met bijvoorbeeld: Grissini met spek. Het zoute spek en de pittige rode peper openen lekker dit smaakpapillen en zijn mooie smaakmakers voor de vaak neutrale en zachte pompoensoep. Maar een paar homemade bruine bolletjes zijn ook heerlijk om te serveren bij pompoensoep. Tijdens de lunch (of brunch) kun je er ook deze ‘Eggs in a basket’ bij maken. Yummmmm!
PrintRecept: Pittige Pompoensoep
Op koude en gure dagen eet ik het liefst een hartverwarmend soepje als avondeten. En omdat de pompoen centraal staat in de herfst, zet ik geregeld deze pittige pompoensoep op het menu. Dit is een lekkere, dikke en romige soep van pompoen en rode peper. Met name die peper zorgt er voor dat je weer even lekker opwarmt, tijdens koude dagen.
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 45 minutes
- Total Time: 60 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Soepen
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
- 3–4 sjalloten,
- 3 tenen knoflook,
- 1 rode peper,
- 1 winterwortel,
- 1 theelepel kurkuma,
- olijfolie
- 1 oranje bol pompoen van 1 – 1.2 kilo,
- 2 laurier blaadjes,
- 1 theelepel gedroogde tijmblaadjes
- ruim 1 liter (groenten) bouillon,
- Zout en peper,
- verse peterselie,
- crème fraîche,
- eventueel wat pompoenpitten.
Extra: (brede) soeppan en een staafmixer of blender.
Instructions
- Pel en snipper de sjalotten. Pel en pers de knoflook uit. Was de rode peper, verwijder eventueel de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Was en schil de winterwortel en snijd in blokjes van 1 cm.
- Leg een snijplank op een dubbelgevouwen theedoek en snijd hierop de pompoen met een groot koksmes doormidden. De keukendoek zorgt er voor dat de pompoen niet wegglijd. Lepel de zaadjes uit de pompoen (TIP: maak hier geroosterde pompoenpitten van), óf: snijd de pompoen in ‘slices’ en snijd de zaadjes er uit met een mes. Hak daarna het vruchtvlees in blokken van 2 cm.
- Verhit een scheut olijfolie in een (brede) soeppan, en bak hierin de ui, knoflook, rode peper en kurkuma op hoog vuur, gedurende 2-3 minuten. Voeg de pompoen en winterwortel toe en bak 1 minuut mee.
- Giet de bouillon erbij, samen met de laurier en tijm en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur naar middelmatige temperatuur en laat 40 minuten doorkoken.
- Haal de pan van het vuur, verwijder de laurier, en pureer de pompoensoep met een staafmixer (of in de blender). Breng op smaak met zout en peper. Giet de pittige pompoensoep in een diep bord of kom, en garneer met een dot crème fraiche, wat fijngehakte peterselie en eventueel wat pompoenpitjes.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty