Het is vrijdag Visdag en ik heb me toch een lekker recept met vis voor jullie. Ik ben een beetje een laatbloeier als het op Poké bowls aankomt, maar dit is gewoonweg een fijn basisrecept om met jullie te delen. Deze heerlijke en kleurrijke Poké bowl met pittige tonijn uit blik is er eentje die je in een half uurtje op tafel zet!
Wat is een Poké bowl?
De Poké bowl (ook wel pokee of pokay genoemd) vind zijn oorsprong op de idyllische eilandengroep van Hawaii. Vis vind je daar in overvloed, evenals lekker tropisch fruit en beiden zie je dan ook regelmatig terug in hun traditionele gerecht genaamd: Poké bowl. Het woord poke betekent namelijk ‘in stukjes snijden’ in het Hawaïaans en daarbij is het einde verfraaid naar de Amerikaanse uitroep: okay! Oftewel een heel goed smakende kom met in stukken gesneden (rauwe)vis, groenten, fruit en rijst. Er zijn honderden variatie mogelijkheden voor het maken van dit type ‘bowlfood’ maar deze Poké bowl met pittige tonijn is toch mijn een persoonlijke favoriet!
Bij ons thuis zijn ze meer fan van tonijn uit blik dan van rauwe vis. Wil je echter de Poké bowl met verse tonijn(steak) maken? Snijd deze dan vooraf in blokjes en marineer met sojasaus, rijstazijn en sesamolie. Kies het liefst voor vis met een MSC Keurmerk want deze worden duurzaam gevangen!
Nog meer lekkere recepten met tonijn (uit blik)
Het recept voor deze Poké bowl met pittige tonijn bevat een regenboog aan kleuren! Wij zijn in ieder geval fan van tonijn uit blik en hebben er al diverse recepten mee gemaakt op deze website. Neem bijvoorbeeld ook nog eens een kijkje bij deze heerlijke recepten met vis uit blik:
- Pita met Mas Uni (vis & kokos salade)
- Tuna Melt Nachos ovenschotel
- Tonijn koekjes met tartaarsaus
- Gezondere Tuna Melt Bagel
- Pizza al Tonno met tonijn en ui
Heb je deze al in huis?
Om mooie flinterdunne linten of plakjes wortel, komkommer, radijs etc te maken, kun je het beste een mandoline gebruiken. Zoals deze:
Recept: Poké bowl met pittige tonijn
Een poké bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht waarbij er in stukken gesneden (rauw) vis of vlees, verse groenten en fruit geserveerd wordt in een kommetje rijst. Dit variatierecept maakt een overheerlijke Poké bowl met pittige tonijn uit blik die je makkelijk thuis kunt namaken.
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met vis
- Cuisine: Amerikaanse Keuken (Hawaii)
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 350 gram sushi rijst
- 4 eetlepels rijstazijn
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
- 3 blikjes tonijn, op olie (ca 140 gram p.st.- 90 gram netto)
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels srirachasaus
Voor erbij (toppings) *:
- 200 gram wortel
- 200 gram komkommer
- 100 gram radijsjes
- 1 eetrijpe mango
- 1 eetrijpe avocado
- furikake (mix van sesamzaadjes met zeewier)
Instructions
- Voor het garen van de rijst gebruik 3x de hoeveelheid water als dat je sushi rijst gebruikt. TIP: neem een kopje of maatbeker en meet het af. Breng aan de kook voor 10 minuten op middelmatig vuur.
- Giet de blikjes tonijn zoveel mogelijk af. Meng hier de helft van de srirachasaus doorheen en zet apart.
- Maak ook alvast de sauzen klaar: roer in een kommetje de rijstazijn met suiker en zout goed door elkaar en zet apart. Meng in een ander kommetje tevens de mayonaise en de overige helft van de sriracha door elkaar. Je kunt hier eventueel nog een heel klein water aan toevoegen als je het te dik vindt en zet apart. Giet de blikjes tonijn ook vast zoveel mogelijk af.
- Zet het vuur uit, giet eventueel overtollig water af en laat de rijst met de deksel op de pan gedurende 15 minuten nagaren. Deze tussentijd kun je gebruiken om de groenten en fruitsoorten voor te snijden etc.
- Haal de deksel van de pan en besprenkel de warme rijst vlug met het rijstazijn mengsel en roer de rijst goed los met een vork. Verdeel de rijst over diepe borden of ruime kommen (bowls).
- Plaats de tonijn in het midden van de rijst. Rangeer de verschillende gekleurde groenten en fruit rondom de vis. Lepel de pittige mayonaise over de bowl en bestrooi de poké bowl met pittige tonijn met een beetje Furikake mix (of gebruik enkel sesamzaadjes). Serveer direct.
Eet smakelijk!
Notes
Variatietips:
- Uiteraard kun je ook andere gekookte rijstsoorten gebruiken, maar de Poke Bowl is van originie met de rondkorrelige sushirijst die een beetje kleverig en licht zoet van smaak is.
- In plaats van tonijn uit blik kun je ook voor verse rauwe tonijn(steak) gaan. Snijd deze dan in blokjes en maak hier een extra marinade van sojasaus, rijstazijn en sesamolie voor.
- vervang de genoemde groente en fruit gerust door bijvoorbeeld: sla, paprika, edamame boontjes, watermeloen, sushi gember, gesneden kool, bosui, beetje koriander etc. Je kunt echt alle kanten op met dit prachtige basisrecept voor Poke Bowl maken, zolang je alles maar in blokjes, reepjes of mooie linten snijd.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Poké bowl met pittige tonijn (uit blik).
Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.
Geef een reactie