Heb jij een zuurdesem starter in huis voor het maken van vers desembrood? Dan zul je ongetwijfeld ook regelmatig wat zuurdesem starter afscheppen. Gooi dit echter nooit weg! Want je kunt er bijvoorbeeld heerlijk platbrood maken met restjes zuurdesem starter. Ideaal voor de lunch, een kleine borrel of als tussendoortje!
Kun je een restje zuurdesem starter nog gebruiken?
Uiteraard kan dat! Je kunt je desem in een schoon potje stoppen en voeden met bloem en water om er uiteindelijk brood van te maken, maar je kunt het ook rechtstreeks in een koekenpan opbakken tot een soort plat broodje. Dit kan al met 1 flinke eetlepel van je desemstarter. Zelf vind ik het fijn om nog wat extra bloem en water aan mijn restje toe te voegen (bijv. 50\50) zodat ik gerust 2 of 3 van deze kleine platbroodjes – die haast op hartige pancakes lijken – te maken. Ze zijn namelijk een supertip voor de lunch of als borrelhapje.
Zelf een zuurdesem starter maken is niet heel moeilijk! Het geheel goed luchtige en levend houden is een ander verhaal. Je zult regelmatig een beetje afschepen en verversen met bloem en water. Maar je afschepsels hoe je eigenlijk nooit weg te gooien want die kun je gewoon opbakken.
Zuurdesem starter restjes en deeg opbakken voor platbrood maken
Behalve desembrood bakken van je zuurdesem starter, kun je er namelijk ook dit snelle platbrood met restjes zuurdesem starter van maken. Simpelweg uitstrijken en opbakken in een koekenpan en aftoppen met een snufje zout, sesamzaad en andere kruiden naar wens. Ja dit lees je goed: je kunt een kleine hoeveelheid deeg en desem dus gewoon direct opbakken in een pannetje. Eigenlijk doe je hetzelfde bij het maken van andere soorten platbrood en naan. Maar dit desem platbroodje heeft een unieke smaak door het zuur uit de desem en het is echt heel lekker!
Wat serveer je bij platbrood van restjes zuurdesem starter?
In onderstaand recept geef ik je 3 variaties en voorbeelden voor het maken van platbrood met restjes zuurdesem starter. Elk op smaak gebracht met een beetje zout en een andere kruiden mengsel. Maar hierbij kun je ook verrukkelijke toppings serveren. Wat dacht je bijvoorbeeld van puntjes platbrood te serverenmet hummus? Dit zet ik gerust als borrelhapje op tafel. Of maak een pittige versie met gebakken ei en sriracha en serveer dit als lunchgerecht? Je kunt echt alle kanten op met dit recept en het is een heel leuk en lekker alternatief voor een boterham. En je kunt je restje desem ook gebruiken om deze hartige aardappel pancakes te gaan maken. Nooit meer zuurdesem starter weggooien dus!
Platbrood met restjes zuurdesem starter
- Total Time: 5 minuten
- Yield: 1 stuks 1x
- Category: Lunch
- Cuisine: Nederlandse keuken
Ingredients
- 1 – 3 eetlepels zuurdesem starter
- (grof) zeezout
- zonnebloemolie, voor het bakken
- toppings naar keuze (bijv. komijn, za’atar, furikake, paprikapoeder, Italiaanse kruiden etc.
Extra:
- Kleine koekenpan, bijv. 20cm doorsnede
Instructions
- Roer je restjes starter even kort door. Afhankelijk van hoeveel je hebt afgeschept kun je nog een beetje extra bloem en water toevoegen om meer te maken.
- Verwarm een koekenpannetje op middelmatig vuur. Voeg een scheutje olie toe en verwarm deze ook.
- Nu lepel je het zuurdesem in de pan en smeer deze met de bolle kant van de lepel een beetje uit tot een rond pannenkoekje van ca 15 – 20 cm doorsnede. Mijn desem bestaat voor 50%bloem-50%water en ik heb meestal 2 flinke eetlepels hiervoor benodigd. Maar meer of minder kan natuurlijk ook.
- Bestrooi de bovenkant direct met een snufje (grof) zeezout en eventuele andere toppings. Wacht tot de bovenkant stolt en er dus veel bubbeltjes tevoorschijn komen. Draai daarna het platbrood om met een spatel en bak de andere zijde ook gaar.
- Snijd eventueel in punten en serveer direct.
Eet smakelijk!
Notes
Variatie recepten:
- Italiaanse Kruiden & Mozzarella
- Tijdens stap 4 voeg je tevens een beetje gemalen paprikapoeder en Italiaanse kruiden met het zout toe aan het deeg en bak gaar. Scheur een ½ bol mozzarella in stukken leg deze op het warme platbrood.
- Za’atar & Hummus
- Voeg bij stap 4 naast het zout ook wat komijn en za’atar (mix van sesam, tijm, oregano en sumac) toe en bak gaar. Snijd het platbrood in puntjes en serveer met bijvoorbeeld hummus.
- Japanse ei met Furikake
- Bestrooi het desem tijdens stap 4 met Furikake (mix van sesamzaad en zeewier) en zout en bak gaar. Bak tevens een (spiegel)ei in een separate pan en leg deze op het platbrood. Druppel er vervolgens nog wat sriracha saus over heen en serveer direct.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit platbrood met restjes zuurdesem starter. Het is echt een geweldig manier om desem starter op te maken en op te bakken.
Geef een reactie