• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Deeg recepten / Platbrood met restjes zuurdesem starter

Platbrood met restjes zuurdesem starter

5 juni 2024 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Heb jij een zuurdesem starter in huis voor het maken van vers desembrood? Dan zul je ongetwijfeld ook regelmatig wat zuurdesem starter afscheppen. Gooi dit echter nooit weg! Want je kunt er bijvoorbeeld heerlijk platbrood maken met restjes zuurdesem starter. Ideaal voor de lunch, een kleine borrel of als tussendoortje!

Kun je een restje zuurdesem starter nog gebruiken?

Uiteraard kan dat! Je kunt je desem in een schoon potje stoppen en voeden met bloem en water om er uiteindelijk brood van te maken, maar je kunt het ook rechtstreeks in een koekenpan opbakken tot een soort plat broodje. Dit kan al met 1 flinke eetlepel van je desemstarter. Zelf vind ik het fijn om nog wat extra bloem en water aan mijn restje toe te voegen (bijv. 50\50) zodat ik gerust 2 of 3 van deze kleine platbroodjes – die haast op hartige pancakes lijken – te maken. Ze zijn namelijk een supertip voor de lunch of als borrelhapje.

Zelf een zuurdesem starter maken is niet heel moeilijk! Het geheel goed luchtige en levend houden is een ander verhaal. Je zult regelmatig een beetje afschepen en verversen met bloem en water. Maar je afschepsels hoe je eigenlijk nooit weg te gooien want die kun je gewoon opbakken.

recept platbrood met restjes zuurdesem starter © bettyskitchen.nl
serveer met hummus
recept platbrood met restjes zuurdesem starter © bettyskitchen.nl
of gebakken ei

Zuurdesem starter restjes en deeg opbakken voor platbrood maken

Behalve desembrood bakken van je zuurdesem starter, kun je er namelijk ook dit snelle platbrood met restjes zuurdesem starter van maken. Simpelweg uitstrijken en opbakken in een koekenpan en aftoppen met een snufje zout, sesamzaad en andere kruiden naar wens. Ja dit lees je goed: je kunt een kleine hoeveelheid deeg en desem dus gewoon direct opbakken in een pannetje. Eigenlijk doe je hetzelfde bij het maken van andere soorten platbrood en naan. Maar dit desem platbroodje heeft een unieke smaak door het zuur uit de desem en het is echt heel lekker!

recept platbrood met restjes zuurdesem starter © bettyskitchen.nl
recept platbrood met restjes zuurdesem starter © bettyskitchen.nl
recept platbrood met restjes zuurdesem starter © bettyskitchen.nl

Wat serveer je bij platbrood van restjes zuurdesem starter?

In onderstaand recept geef ik je 3 variaties en voorbeelden voor het maken van platbrood met restjes zuurdesem starter. Elk op smaak gebracht met een beetje zout en een andere kruiden mengsel. Maar hierbij kun je ook verrukkelijke toppings serveren. Wat dacht je bijvoorbeeld van puntjes platbrood te serverenmet hummus? Dit zet ik gerust als borrelhapje op tafel. Of maak een pittige versie met gebakken ei en sriracha en serveer dit als lunchgerecht? Je kunt echt alle kanten op met dit recept en het is een heel leuk en lekker alternatief voor een boterham. En je kunt je restje desem ook gebruiken om deze hartige aardappel pancakes te gaan maken. Nooit meer zuurdesem starter weggooien dus!


Print

Platbrood met restjes zuurdesem starter

recept platbrood met restjes zuurdesem starter © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 5 minuten
  • Yield: 1 stuks 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 – 3 eetlepels zuurdesem starter
  • (grof) zeezout
  • zonnebloemolie, voor het bakken
  • toppings naar keuze (bijv. komijn, za’atar, furikake, paprikapoeder, Italiaanse kruiden etc.

Extra:

  • Kleine koekenpan, bijv. 20cm doorsnede

Instructions

  1. Roer je restjes starter even kort door. Afhankelijk van hoeveel je hebt afgeschept kun je nog een beetje extra bloem en water toevoegen om meer te maken.
  2. Verwarm een koekenpannetje op middelmatig vuur. Voeg een scheutje olie toe en verwarm deze ook. 
  3. Nu lepel je het zuurdesem in de pan en smeer deze met de bolle kant van de lepel een beetje uit tot een rond pannenkoekje van ca 15 – 20 cm doorsnede. Mijn desem bestaat voor 50%bloem-50%water en ik heb meestal 2 flinke eetlepels hiervoor benodigd. Maar meer of minder kan natuurlijk ook.
  4. Bestrooi de bovenkant direct met een snufje (grof) zeezout en eventuele andere toppings. Wacht tot de bovenkant stolt en er dus veel bubbeltjes tevoorschijn komen. Draai daarna het platbrood om met een spatel en bak de andere zijde ook gaar.
  5. Snijd eventueel in punten en serveer direct. 

Eet smakelijk!

Notes

Variatie recepten:

  • Italiaanse Kruiden & Mozzarella
  • Tijdens stap 4 voeg je tevens een beetje gemalen paprikapoeder en Italiaanse kruiden met het zout toe aan het deeg en bak gaar. Scheur een ½ bol mozzarella in stukken leg deze op het warme platbrood. 

 

  • Za’atar & Hummus
  • Voeg bij stap 4 naast het zout ook wat komijn en za’atar (mix van sesam, tijm, oregano en sumac) toe en bak gaar. Snijd het platbrood in puntjes en serveer met bijvoorbeeld hummus.

 

  • Japanse ei met Furikake
  • Bestrooi het desem tijdens stap 4 met Furikake (mix van sesamzaad en zeewier) en zout en bak gaar. Bak tevens een (spiegel)ei in een separate pan en leg deze op het platbrood. Druppel er vervolgens nog wat sriracha saus over heen en serveer direct.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept platbrood met restjes zuurdesem starter © bettyskitchen.nl
platbrood met za’atar
recept platbrood met restjes zuurdesem starter © bettyskitchen.nl
platbrood met furikake
recept platbrood met restjes zuurdesem starter © bettyskitchen.nl
serveer met hummus

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit platbrood met restjes zuurdesem starter. Het is echt een geweldig manier om desem starter op te maken en op te bakken.

recept platbrood met restjes zuurdesem starter © bettyskitchen.nl

Category: Borrelhapjes en Snacks, Deeg recepten, Lunch recepten Tags: borrelhapjes, desembrood, Egyptische keuken, eieren, furikake, hummus, Italiaanse Keuken, italiaanse kruiden, Japanse keuken, Kaas, komijn, Levantijnse keuken, lunch, mozzarella, Nederlandse keuken, oregano, pancakes, paprikapoeder, platbrood, sesamzaad, sriracha saus, sumac, tijm, za'atar, zeewier

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Caesar salade met gebakken kip
Volgend bericht: Muffins met blauwe bessen »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee