Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou moeten plaatsen. Mede omdat dit weekend de temperaturen gaan oplopen en we hopelijk warmere lentedagen tegemoet zullen zien. Neemt niet weg dat deze pittige zuurkoolstamppot met sambal een van mijn (winterse) favorieten is!
Het is een beetje Indonesische twist aan een typisch Hollandse maaltijd.
Zelf zuurkoolstamppot maken
Mijn ouders gingen vroeger zelf zuurkool maken. Aan het begin van de winter werden hele kolen ingemaakt in tonnen, met water en zout. Eigenlijk gewoon heel ouderwets, maar paste perfect bij onze gedachten om met de seizoenen mee te koken. Zo aten wij daarna de gehele winter ingemaakte groenten en kwam de zuurkool niet alleen boorbij tijdens een zuurkoolstamppot, maar werden de bladeren bijvoorbeeld ook gevuld met rijst en gehakt. Niet alleen deze pittige zuurkoolstamppot met sambal is een aanrader. Maar neem bijvoorbeeld ook eens een kijkje bij dit recept voor Kupus Kalja met lekker gestoofd vlees en witte kool!
Pittige zuurkoolstamppot maken
De toevoeging van een schep sambal aan de stamppot kwam eigenlijk pas rond de tijd dat ik mijn (deels indo) man leerde kennen. Samen eten wij graag een pittige maaltijd en ik zocht eigenlijk een manier om de zuurkool stamppot een beetje te pimpen. Maar deze pittige zuurkoolstampot met sambal, rookworst en magere spekreepjes wordt zelfs graag gegeten door diegenen die niet eens van stamppotten of zuurkool houden. Dat zegt eigenlijk genoeg! Check hier nog veel meer lekkere stamppot recepten op een rijtje! Eet smakelijk alvast!
Recept: Pittige Zuurkoolstamppot met sambal en spekjes
Deze pittige zuurkoolstamppot met sambal is een van mijn (winterse) favorieten! Je maakt een aardappelstamppot met gekookte zuurkool en brengt op smaak met sambal, gebakken spekreepjes en rookworst!
- Cook Time: 40 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
- 1 kilo kruimige aardappelen,
- 500 gram zuurkool (uit een zakje),
- 1–2 rookworsten,
- 250 gram spekjes,
- 1 flinke eetlepel sambal (oelek)
- 1 flinke eetlepel roomboter,
- scheutje melk,
- peper & zout.
Instructions
- Schil de aardappels en snijd deze in partjes. Breng in een ruim pannetje met water + zout aan de kook gedurende 20-25 minuten, of tot wanneer deze gaar zijn.
- Breng in een separaat pannetje het zuurkool aan de kook: Verwarm de zuurkool inclusief vocht en de sambal. Vul het pannetje aan met water totdat alles net onder water staat en laat net zo lang doorkoken totdat de aardappels gaar zijn. De reden dat ik dit apart kook, is omdat de aardappels soms niet gaar willen worden, door het zuur van de zuurkool (!).
- Verwarm ondertussen de rookworst volgens gebruiksaanwijzing. En bak de spekjes uit in een koekenpan zonder olie of boter (3-4 minuten).
- Giet de aardappels af en stop terug in de pan. Giet de zuurkool af en voeg bij de aardappels. Gebruik een pureestamper om hier een stamppot van te maken. Voeg de roomboter toe en stamp nogmaals door. Voeg uiteindelijk een scheutje melk (beetje bij beetje) toe en blijf stampen tot de gewenste dikte.
- Roer de gebakken spekjes door de pittige zuurkoolstamppot heen, breng op smaak met zout en peper. Serveer de stamppot met rookworst en spekjes direct.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Hennie Kok
Hee Bettina.
Helemaaaaaal niet erg dat je dit zuurkool recept plaatst. Het is bij lange nog geen voorjaar en de temperaturen gaan weer dalen, dus des te meer reden om het WEL te plaatsen. Zo maak ik het ook altijd. Ik doe er soms een uitgebakken uitje bij door en een teentje knoflook voor nog meer smaaksensatie. Je moet ervan houden hoor maar ik vind het zalig. Die bak ik altijd even rustig mee met de spekjes. Ook een barbecue speklap doet het er goed bij en dan het spekvet door de zuurkool stampen. Maar dat is in ieders beleving verschillend. Maakt het wel lekker smeuig.
Bedankt voor je recept…..staat bij ons morgen weer op het menu!!!
Groetjes van Hennie en Laurence.
Betina Oostveen
Dank jullie wel voor het berichtje en geniet er heerlijk van !
groetjes, Betina
Corry van Paassen - Overdevest
Karwijzaad is ook heel smakelijk door de zuurkool.
Ria
Het is heerlijk eet het vaak dank je wel
Dini
Wil het gaan klaarmaken, maar het is mij niet duidelijk of ik in stap 2 water moet toevoegen aan de zuurkool. In stap 2 begin je met de zuurkool en ga je weer over naar de aardappelen die al in stap 1 behandeld zijn!
Betina Oostveen
Hi Dini,
je bereid de aardappels in ruim kokend water en in een separaat pannetje de zuurkool (evt een beetje water toevoegen tot alles net onder staat).
De kooktijd is voor beiden nagenoeg gelijk.