• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Pittige zuurkoolstamppot met sambal

Pittige zuurkoolstamppot met sambal

6 maart 2015 Door Betina Oostveen 6 Reacties

Jump to Recipe

Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou moeten plaatsen. Mede omdat dit weekend de temperaturen gaan oplopen en we hopelijk warmere lentedagen tegemoet zullen zien. Neemt niet weg dat deze pittige zuurkoolstamppot met sambal een van mijn (winterse) favorieten is!

Het is een beetje Indonesische twist aan een typisch Hollandse maaltijd.

Zelf zuurkoolstamppot maken

Mijn ouders gingen vroeger zelf zuurkool maken. Aan het begin van de winter werden hele kolen ingemaakt in tonnen, met water en zout. Eigenlijk gewoon heel ouderwets, maar paste perfect bij onze gedachten om met de seizoenen mee te koken. Zo aten wij daarna de gehele winter ingemaakte groenten en kwam de zuurkool niet alleen boorbij tijdens een zuurkoolstamppot, maar werden de bladeren bijvoorbeeld ook gevuld met rijst en gehakt. Niet alleen deze pittige zuurkoolstamppot met sambal is een aanrader. Maar neem bijvoorbeeld ook eens een kijkje bij dit recept voor Kupus Kalja met lekker gestoofd vlees en witte kool!

Pittige zuurkoolstamppot met sambal rookworst en spekjes recept betty's kitchen

Pittige zuurkoolstamppot maken

De toevoeging van een schep sambal aan de stamppot kwam eigenlijk pas rond de tijd dat ik mijn (deels indo) man leerde kennen. Samen eten wij graag een pittige maaltijd en ik zocht eigenlijk een manier om de zuurkool stamppot een beetje te pimpen. Maar deze pittige zuurkoolstampot met sambal, rookworst en magere spekreepjes wordt zelfs graag gegeten door diegenen die niet eens van stamppotten of zuurkool houden. Dat zegt eigenlijk genoeg! Check hier nog veel meer lekkere stamppot recepten op een rijtje! Eet smakelijk alvast!


Print

Recept: Pittige Zuurkoolstamppot met sambal en spekjes

pittige zuurkoolstamppot met sambal, spekjes en rookworst
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Deze pittige zuurkoolstamppot met sambal is een van mijn (winterse) favorieten! Je maakt een aardappelstamppot met gekookte zuurkool en brengt op smaak met sambal, gebakken spekreepjes en rookworst!

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2–3 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 1 kilo kruimige aardappelen,
  • 500 gram zuurkool (uit een zakje),
  • 1–2 rookworsten,
  • 250 gram spekjes,
  • 1 flinke eetlepel sambal (oelek)
  • 1 flinke eetlepel roomboter,
  • scheutje melk,
  • peper & zout.

Instructions

  1. Schil de aardappels en snijd deze in partjes. Breng in een ruim pannetje met water + zout aan de kook gedurende 20-25 minuten, of tot wanneer deze gaar zijn.
  2. Breng in een separaat pannetje het zuurkool aan de kook: Verwarm de zuurkool inclusief vocht en de sambal. Vul het pannetje aan met water totdat alles net onder water staat en laat net zo lang doorkoken totdat de aardappels gaar zijn. De reden dat ik dit apart kook, is omdat de aardappels soms niet gaar willen worden, door het zuur van de zuurkool (!).
  3. Verwarm ondertussen de rookworst volgens gebruiksaanwijzing. En bak de spekjes uit in een koekenpan zonder olie of boter (3-4 minuten).
  4. Giet de aardappels af en stop terug in de pan. Giet de zuurkool af en voeg bij de aardappels. Gebruik een pureestamper om hier een stamppot van te maken. Voeg de roomboter toe en stamp nogmaals door. Voeg uiteindelijk een scheutje melk (beetje bij beetje) toe en blijf stampen tot de gewenste dikte.
  5. Roer de gebakken spekjes door de pittige zuurkoolstamppot heen, breng op smaak met zout en peper. Serveer de stamppot met rookworst en spekjes direct.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Pittige zuurkoolstamppot met sambal rookworst en spekjes betty's kitchen recept

Category: Vlees Recepten Tags: aardappels, Glutenvrij, hoofdgerechten, magere spekreepjes, Nederlandse keuken, pittig, rookworst, sambal, stamppot, Winter, zuurkool

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Ze zei ja…
Volgend bericht: Pasta met bloemkool, worst en bechamelsaus »

Lees Interacties

Reacties

  1. Hennie Kok

    9 maart 2015 om 2:57 pm

    Hee Bettina.

    Helemaaaaaal niet erg dat je dit zuurkool recept plaatst. Het is bij lange nog geen voorjaar en de temperaturen gaan weer dalen, dus des te meer reden om het WEL te plaatsen. Zo maak ik het ook altijd. Ik doe er soms een uitgebakken uitje bij door en een teentje knoflook voor nog meer smaaksensatie. Je moet ervan houden hoor maar ik vind het zalig. Die bak ik altijd even rustig mee met de spekjes. Ook een barbecue speklap doet het er goed bij en dan het spekvet door de zuurkool stampen. Maar dat is in ieders beleving verschillend. Maakt het wel lekker smeuig.

    Bedankt voor je recept…..staat bij ons morgen weer op het menu!!!

    Groetjes van Hennie en Laurence.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      10 maart 2015 om 12:28 pm

      Dank jullie wel voor het berichtje en geniet er heerlijk van !
      groetjes, Betina

      Beantwoorden
      • Corry van Paassen - Overdevest

        8 maart 2016 om 3:05 pm

        Karwijzaad is ook heel smakelijk door de zuurkool.

  2. Ria

    8 december 2017 om 10:04 am

    Het is heerlijk eet het vaak dank je wel

    Beantwoorden
  3. Dini

    2 november 2023 om 12:00 pm

    Wil het gaan klaarmaken, maar het is mij niet duidelijk of ik in stap 2 water moet toevoegen aan de zuurkool. In stap 2 begin je met de zuurkool en ga je weer over naar de aardappelen die al in stap 1 behandeld zijn!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      6 november 2023 om 11:07 am

      Hi Dini,
      je bereid de aardappels in ruim kokend water en in een separaat pannetje de zuurkool (evt een beetje water toevoegen tot alles net onder staat).
      De kooktijd is voor beiden nagenoeg gelijk.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee