• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Keto recepten
      • Low Carb recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • In de Media
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Pittige zuurkoolstamppot met sambal

Pittige zuurkoolstamppot met sambal

6 maart 2015 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou moeten plaatsen. Mede omdat dit weekend de temperaturen gaan oplopen en we hopelijk warmere lentedagen tegemoet zullen zien. Neemt niet weg dat deze pittige zuurkoolstamppot met sambal een van mijn (winterse) favorieten is!

Pittige zuurkoolstamppot met sambal rookworst en spekjes recept betty's kitchen

Het is een beetje Indonesische twist aan een typisch Hollandse maaltijd. Maar deze pittige zuurkoolstampot met sambal, rookworst en spekjes wordt zelfs graag gegeten door diegenen die niet eens van stamppotten of zuurkool houden. Dat zegt eigenlijk genoeg! 

Zelf zuurkoolstamppot maken

Mijn ouders gingen vroeger zelf zuurkool maken. Aan het begin van de winter werden hele kolen ingemaakt in tonnen, met water en zout. Eigenlijk gewoon heel ouderwets, maar paste perfect bij onze gedachten om met de seizoenen mee te koken. Zo aten wij daarna de gehele winter ingemaakte groenten en kwam de zuurkool niet alleen boorbij tijdens een zuurkoolstamppot, maar werden de bladeren bijvoorbeeld ook gevuld met rijst en gehakt. Heerlijk!

Pittige zuurkoolstamppot maken

De toevoeging van een schep sambal aan de stamppot kwam eigenlijk pas rond de tijd dat ik mijn (deels indo) man leerde kennen. Samen eten wij graag een pittige maaltijd en ik zocht eigenlijk een manier om de zuurkool stamppot een beetje op te pimpen. Er zijn namelijk genoeg mensen die niet van zuurkool houden. Maar voeg een schep sambal en heerlijke zoute spekjes toe en het wordt ineens het lievelinggerecht van velen. Na een hapje ben je meteen verkocht op deze pittige zuurkoolstamppot. Beloofd!

Print

Pittige Zuurkoolstamppot met sambal en spekjes

pittige zuurkoolstamppot met sambal, spekjes en rookworst

★★★★★

5 from 1 reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2-3 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

 

  • 1 kilo kruimige aardappelen,
  • 500 gram zuurkool (uit een zakje),
  • 1–2 rookworsten,
  • 250 gram spekjes,
  • 1 flinke eetlepel sambal (oelek)
  • 1 flinke eetlepel roomboter,
  • scheutje melk,
  • peper & zout.

 

Instructions

 

  1. Schil de aardappels en snijd deze in partjes. Breng in een ruim pannetje met water + zout aan de kook gedurende 20-25 minuten, of tot wanneer deze gaar zijn.
  2. Breng in een separaat pannetje het zuurkool aan de kook: Verwarm de zuurkool inclusief vocht en de sambal. Vul het pannetje aan met water totdat alles net onder water staat en laat net zo lang doorkoken totdat de aardappels gaar zijn. De reden dat ik dit apart kook, is omdat de aardappels soms niet gaar willen worden, door het zuur van de zuurkool (!).
  3. Verwarm ondertussen de rookworst volgens gebruiksaanwijzing. En bak de spekjes uit in een koekenpan zonder olie of boter (3-4 minuten).
  4. Giet de aardappels af en stop terug in de pan. Giet de zuurkool af en voeg bij de aardappels. Gebruik een pureestamper om hier een stamppot van te maken. Voeg de roomboter toe en stamp nogmaals door. Voeg uiteindelijk een scheutje melk (beetje bij beetje) toe en blijf stampen tot de gewenste dikte.
  5. Roer de gebakken spekjes door de pittige zuurkoolstamppot heen, breng op smaak met zout en peper. Serveer de stamppot met rookworst en spekjes direct.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

 

Pittige zuurkoolstamppot met sambal rookworst en spekjes betty's kitchen recept

Category: Vlees Recepten Tags: aardappels, Glutenvrij, Hollandse keuken, rookworst, sambal, spekjes, stamppot, Unox, Winter, zuurkool

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Ze zei ja…
Volgend bericht: Pasta met bloemkool, worst en bechamelsaus »

Lees Interacties

Reacties

  1. Hennie Kok

    9 maart 2015 om 2:57 pm

    Hee Bettina.

    Helemaaaaaal niet erg dat je dit zuurkool recept plaatst. Het is bij lange nog geen voorjaar en de temperaturen gaan weer dalen, dus des te meer reden om het WEL te plaatsen. Zo maak ik het ook altijd. Ik doe er soms een uitgebakken uitje bij door en een teentje knoflook voor nog meer smaaksensatie. Je moet ervan houden hoor maar ik vind het zalig. Die bak ik altijd even rustig mee met de spekjes. Ook een barbecue speklap doet het er goed bij en dan het spekvet door de zuurkool stampen. Maar dat is in ieders beleving verschillend. Maakt het wel lekker smeuig.

    Bedankt voor je recept…..staat bij ons morgen weer op het menu!!!

    Groetjes van Hennie en Laurence.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      10 maart 2015 om 12:28 pm

      Dank jullie wel voor het berichtje en geniet er heerlijk van !
      groetjes, Betina

      Beantwoorden
      • Corry van Paassen - Overdevest

        8 maart 2016 om 3:05 pm

        Karwijzaad is ook heel smakelijk door de zuurkool.

  2. Ria

    8 december 2017 om 10:04 am

    Het is heerlijk eet het vaak dank je wel

    ★★★★★

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel kookplezier!

Groetjes, Betty

#GEZONDE SMOOTHIES

recept golden milk ontbijt smoothie © bettyskitchen.nl

Gezonde smoothies om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • video how to tapas plank maken met spaanse vleeswaren olijven etc © bettyskitchen.nl 7x Borrel plank recepten
  • recept vegetarische stoofvlees met aubergines en paddestoelen © bettyskitchen.nl Stoofvlees met aubergine en paddenstoelen (vegetar...
  • 10x courgetti recepten © bettyskitchen.nl 10x Keto recepten voor lunch of diner
  • recept chocoladetaartje met havermout en amandel © bettyskitchen.nl Chocoladetaartje met havermout en amandel (video)
  • 3x gevulde eieren maken © bettyskitchen.nl 3x Gevulde eieren maken

#KETO RECEPTEN

avocado met ei uit de oven

Hoog in vetten en eiwitten voor een lang verzadigd gevoel

food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept gemarineerd buikspek © bettyskitchen.nl

Gemarineerde Buikspek van de BBQ

recept 3x steak van de barbecue © bettyskitchen.nl

Steak bereiden op de BBQ

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

zelf havermoutpap maken recept © bettyskitchen.nl

Havermoutpap maken (video)

recept pompoenbrood met roomkaas © betty's Kitchen

Pompoen brood met roomkaas

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
✨OVERNIGHT OATS MET CHOCOLADE ✨ Ben jij team ✨OVERNIGHT OATS MET CHOCOLADE ✨

Ben jij team uitgebreid ontbijten of team to-go ontbijt?
Een warme havermoutpap is echt een van mijn favoriete ontbijtjes maar geduld is daarbij vooral een vereiste.
Maar wist je dat je havermout ook eenvoudig een nachtje in de koelkast kunt laten weken? 

De ‘oats’ zuigen zich namelijk helemaal vol met de melk en eventuele smaakmakers, en dit geeft je de volgende ochtend een superromige pap voor het ontbijt. Neem hem koud mee, to go! Niet een lepel vergeten. Of... giet in een pannetje en warm slechts in 1-2 minuten even op voor een warme variant. 

In mijn IGTV vind je een complete tutorial video voor ‘overnight oats’ maken en daarbij is deze variant met chocolade mijn absolute favoriet! 

INGREDIËNTEN

50 gr (grove) havervlokken,
optioneel: 10 gram zonnebloem of pompoenpitten
1 eetlepel (rauwe) cacao poeder,
1 eetlepel maple syrup of agavesiroop
1 eetlepel chiazaad
paar druppeltjes vanille extract of Stevia Vanille
200 ml (amandel)melk
Top hem af met:
0.5 – 1 banaan in plakken
1 tl amandelboter of pindakaas
Chocolade granola of fijngehakte chocolade etc. Het is jouw 🥳!

==> https://bettyskitchen.nl/overnight-oats-met-chocolade/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#havermout #havermoutpap #overnightoats #oats #havervlokken #vegan #plantbased #glutenvrij #ontbijt #glutenfree #breakfast #togo #chocolade #cacao #chia #recept
✨LET IT SNOW LET IT SNOW LET IT SNOW✨ Omdat e ✨LET IT SNOW LET IT SNOW LET IT SNOW✨

Omdat er in ons allemaal een klein kind (of sneeuwbengeltje) zit... 

We konden niet wachten tot de kids wakker werden van hun middagdutje om de tuin in te duiken met een vers pak sneeuw ❤️ 

Nu met bevroren vingers en knalrode wangen een filmpje kijken met de kids. Heb een mooie zaterdagavond! 

Liefs Betty
————————————
#sneeuw #winter #snowtime #family #iloveyou #hearts
✨KAISERSCHMARREN MAKEN ✨ Okee we zitten nog w ✨KAISERSCHMARREN MAKEN ✨

Okee we zitten nog wel even in de lockdown modus, dus even wegdromen naar vakantieoorden en wintersport gebieden doen we nu vaker dan ons lief is. 

Ben jij wel eens op wintersport in Oostenrijk geweest? Dan heb je ‘Kaiserschmarren’ ongetwijfeld al eens gegeten :-). Deze bekende Oostenrijkse gescheurde pannenkoek is de perfecte lunch tijdens het skiën of snowboarden. Maar ook thuis in Nederland kun je zo nog even lekker genieten van een echte zoete klassieker als lunch of zelfs als ontbijt!

Zet hem dus zeker op het menu voor dit weekend! Want met een heel klein beetje geluk valt er misschien nog wel een ❄️ naar beneden, zo koud dat het is... 

==> https://bettyskitchen.nl/kaiserschmarren-oostenrijkse-gescheurde-pannenkoek/

————————-
Bekijk de receptvideo in mijn IGTV of surf naar de website voor het uitgeschreven recept. (link in bio)Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#kaiserschmarren #recept #pannenkoek #pancakes #germanpancake #tirol #wintersport #austria #appelmoes #lunch #diner #igtv #youtube
✨HARTIGE PANCAKES MET EI, AVOCADO EN SPINAZIE✨ ✨HARTIGE PANCAKES MET EI, AVOCADO EN SPINAZIE✨

Vanavond eten we pancakes voor het diner! Ja je leest het goed! Want met nog wat leftover aardappel puree maak je de allerlekkerste hartige pancakes klaar! Afgetopt met een gebakken eitje, een halve avocado in plakken, feta (of geitenkaas)  en wat verse spinazie maak je zo een overheerlijke maaltijd om van te genieten!

Wie lusten er nog meer een portie hartige pancakes?

Liefs, Betty

==> https://bettyskitchen.nl/hartige-pancakes-met-aardappel/

————————-
Ga dus snel naar de site en tik ‘hartige pancakes’ in in de zoekbalk. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.

——————————————————————
#leftover #aardappels #pancakes #hartigepancakes #pannenkoekjes #aardappelpuree #eieren #eggs #avocado #spinazie #feta #vegetarisch #pannenkoekjes
✨ GEROOKTE EENDENBORST SALADE✨ Gisteren hield ✨ GEROOKTE EENDENBORST SALADE✨

Gisteren hielden we een vragenrondje in mijn stories en kwam overduidelijk naar voren dat jullie graag wat meer low carb gerechten terug zien. Hoewel ik echt kan genieten van mijn zoete baksels (niet altijd even gezond) betekent dat wel dat ik ook regelmatig een balans moet zoeken met anderzijds een lekker gezond recept met wat minder koolhydraten maar meer proteïne en vetten. Deze eendenborstsalade is dan ook een heerlijk lunchgerecht om van te smullen! 

Voor de liefhebber kun je er zelfs nog een afgebakken (low carb) broodje bij serveren en serveer je de salade ook daarop. Is het meteen een wat vullende avondmaaltijd. 

Deze salade is lekker hartig door de gegrilde eendenborst en kaas, maar heeft een zoetje en frisje door de sinaasappel en komkommer. Lekker met wat walnoten voor een beetje crunch! 

Jaaaaa ik ben benieuwd of jij deze goedgevulde salade ook eens wil uitproberen? Enjoy!

==> https://bettyskitchen.nl/eendenborst-salade-met-sinaasappel/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-

#salade #lowcarb #glutenvrij #eendenborst #duck #salad #sinaasappel #komkommer #rodebiet #walnoten #goedevoornemens #lunch #balsamico #genieten #recept
✨PINDAKAAS BROWNIES✨ Wat is dat toch met pind ✨PINDAKAAS BROWNIES✨

Wat is dat toch met pindakaas he? Als chocolade mijn ‘zoete’ guilty pleasure is, dan is pindakaas toch wel mijn ‘hartige’ guilty pleasure 🙂 Echt waar! Het liefst snack ik het zo rechtstreeks van de lepel af hoor! Maar verwerkt in deze pindakaas brownies is ook een brilliant idee. Een mooie zachte smeuige brownie met een tussenlaag van gladde en creamy pindakaas is om van te smullen! Je vind dan ook een korte receptvideo bij mijn Reels terug. En jullie weten dat ik groot fan ben van brownies en Blondies maken, dus check gerust nog veel meer lekkere recepten op de site!

Ben jij meer team chocolade 🍫, pindakaas 🥜 of ga je voor pindakaas brownies 😍?

==> https://bettyskitchen.nl/pindakaas-brownies-recept/

————————————————
#pindakaas #chocolade #chocolate #peanutbutter #brownies #homemade #recept #heelhollandbakt #pindabaas #calve #pinda #chocoholic #foodlovefollow #baking #feedfeedbaking
✨HAVERMOUT ONTBIJTPAP ✨ Al sinds mijn kinderj ✨HAVERMOUT ONTBIJTPAP ✨

Al sinds mijn kinderjaren heb ik moeite om sochtends een boterham naar binnen te werken. En een lactose intolerantie zorgde ervoor dat ik de muesli met melk of yoghurt ook liet staan. 

Toen was daar een decenia geleden ineens weer de havermoutpap die perfect te combineren was met fruit en begon plantaardige melk aan zijn opmars. Betty kreeg weer zin in ontbijten en het is nog steeds een van mijn favoriete doordeweekse ontbijtjes. 

De laatste tijd ben ik weer helemaal verslingerd aan cashewpasta en amandelboter. Een lepeltje over de pap mag helemaal niet ontbreken en zorgt meteen voor een beetje extra vetten en mijn dagelijkse portie noten. 

INGREDIËNTEN 
40-50 gr havermout
250-300 ml plantaardige melk
0,5 tl kaneel
0,5 banaan
3 halve walnoten
1 El pompoenpitten
1 tl amandelboter

Wie van jullie kan zich nog meer geen leven zonder havermoutpap meer voorstellen? 

==> https://bettyskitchen.nl/havermoutpap-maken-video/

————————-
Ga snel naar de site en bekijk het basisrecept en vele variaties via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-

#havermout #havermoutpap #oats #rolledoats #porridge #amandel #walnoten #amandelmelk #plantbased #vegan #glutenvrij #glutenfree
Meer laden… Volgen op Instagram

Copyright © 2021 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee