Wij Nederlanders zijn dol op kaas! En met name de blokjes Goudse kaas doen het altijd goed uit het vuisjes, tijdens feestjes, een borrel, of gewoon voor bij de wijn. En dan serveren we deze natuurlijk het liefst met mosterd. In dit geval: zelfgemaakte pittige mosterd.
Zelf pittige mosterd maken
Let op, mijn recept is nogal een pittige variant, dus je kunt de chili’s gerust nog halveren of helemaal achterwege laten. Naarmate de dagen en weken verstrijken, wordt de mosterd steeds lekkerder van smaak. Dus laat het potje gerust eerst nog enkele weken dicht, alvorens deze ergens bij te serveren. Mocht je na de bereiding de mosterd te dik vinden, dan kun je het recept natuurlijk ook verdunnen met een beetje water. Het is maar net waar je van houdt. Succes en dip smakelijk alvast!
Koken en stoven met pittige mosterd
Mosterd is ook een heerlijke smaakmaker in diverse recepten. Als je met mosterd gaat koken en stoven dan wordt hij zelfs wat milder en zoeter van smaak. Een handige tip voor diegenen die mosterd dus echt te pittig vinden: verwarm hem gewoonweg. Maar als je dan zelf deze pittige mosterd hebt gemaakt kun je hem gebruiken in deze recepten:
- Steak Tartare
- 5x Hotdogs maken
- Carpaccio van gerookte zalm
- Gestoofde Sukadelappen stoofvlees
- Kipragout in bladerdeeg bakjes
- Hotdog Pizza
- Preistamppot met 3 kazen en mosterdjus
- Gegrilde zalm van de BBQ
Recept: zelf pittige mosterd maken
Wij Nederlanders zijn dol op kaas en dan serveren we deze natuurlijk het liefst met mosterd. In dit geval: zelfgemaakte pittige mosterd met chilipeper en nootmuskaat. Heerlijk voor op een boterham met vleeswaren, bij kaasplankje of meng met mayonaise voor bij de bittergarnituur.
- Prep Time: 10 min + 12 uur weken
- Total Time: 12 uur +
- Yield: 250 ml 1x
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 150 ml witte wijn azijn
- 100 gram geel mosterdzaad
- 100 ml. water
- 1 tl. kurkuma poeder,
- ¼ tl. gedroogde (crushed) chilli’s (optioneel)
- ¼ tl. gemalen nootmuskaat (optioneel)
- ⅛ tl. zout
- 40 gram fijne suiker (of honing)
Extra:
- Foodprocessor/keukenmachine,
- gesteriliseerde jampotjes of weckpotjes.
Instructions
- Doe de azijn, mosterdzaad en water in een kom. Dek af met folie en laat 12 uur weken op kamertemperatuur. De mosterdzaadjes nemen zo alle azijn op en zullen dus opzwellen. (Dit maakt de mosterd ‘gladder’.)
- Giet dit mengsel in de foodprocessor, voeg de suiker(klontjes) toe en breng op smaak met de kurkuma, chilli’s, nootmuskaat, peper en zout.
- Laat de keukenprocessor 10 minuten draaien, en proef daarna de mosterd.
- Breng eventueel verder op smaak met zout en peper, en mocht je de mosterd te grof vinden, dan kun je de machine nog een paar minuten langer laten draaien en een klein scheutje water toevoegen.
- Schep de mosterd in gesteriliseerde jampotjes of wekpotjes en bewaar in de voorraadkast. Na opening svp in de koelkast bewaren.
Eet smakelijk!
Wim
Beste,
Bij de bereiding van de pittige mosterd schrijft u bij bereidingstijd “tijd om te wecken”..??? Moet de mosterd dan na bereiden ook geweckt worden???
Betina Oostveen
Hi Wim,
sorry, dat moest zijn ‘weken’. Je dient de mosterdzaadjes namelijk voor de weken.
Bij deze meteen aangepast!