Dit is toch wel mijn meest favoriete vlees recept uit de Italiaanse keuken! Deze gestoofde kalfsschenkel in een rijke groente-tomatensaus heet Ossobuco en staat garant voor ware comfortfood!
Traditioneel Italiaans gerecht
Ossobuco is een traditioneel Italiaans gerecht en bestel ik altijd als ik op vakantie in Italie ben! Het is keer op keer hartverwarmend en daarom ook heerlijk tijdens de winterse maanden en kerst! Al bestel ik het ook gerust op een terrasje met 38 graden. Dit mals gestoofde vlees wordt geserveerd met bijvoorbeeld een zachte puree van polenta of een romige risotto. Al serveren wij hem zelf regelmatig bij dikke lintpasta zoals tagliatelle die de verbluffende groenten-tomatensaus zo lekker opneemt.
Ossobuco op Milanese wijze
De basis van dit recept ligt in Milaan. Vandaar dat het vaak ook Ossobuco alla Milanese genoemd wordt. Het is letterlijk een gestoofde kalfsschenkel met uien, bleekselderij en wortel. En het merg uit het bot stoof je mee in de pan want dit geeft je saus ook extra smaak en binding. Dit malse kalfsvlees recept is zo ongelofelijk lekker en is voor persoonlijk echt pure comfort food. Ik moet je er alleen wel bij vertellen dat kalfsvlees in een ‘duurdere’ prijsklasse valt dan bijvoorbeeld runderlappen. Vandaar dat je tegenwoordig ook variatierecepten terugziet met runderlappen of varkenslappen.
Wat maakt ossobucco zo heerlijk?
Wat voor mij de Ossobuco zo heerlijk maakt, is mals en langzaam gestoofd kalfsvlees, dat gewoon uit elkaar valt in je mond. Samen met die heerlijke saus van groenten, wijn en merg, geeft de citroen in de ‘gremolata’ ook nog eens een frisse touch. Probeer dat maar eens te evenaren. Ben jij, net als ik, groot liefhebber van stoofgerechten en suddervlees? Probeer dan ook eens deze Hollandse sukadelappen met hutspot. Daarnaast is ons familierecept voor Goulash met paprika ook een gerecht dat vele harten doet smelten. Maar kip doet het ook uitstekend als stoofvlees bewijst deze Franse Coq au vin! Elke keer weer succes gegarandeerd met deze stoofvlees recepten!
Benieuwd naar de video van dit recept? Je kunt hem hier bekijken.
Recept: Ossobuco – Kalfsschenkel uit Milaan
Deze overheerlijke kalfsschenkel is een klassieker in Milaan. Ossobucco is tederzacht gestoofd kalfsvlees in een saus van tomaten, uien en winterwortel. En het merg uit het bot stoof je mee in de pan want dit geeft je saus ook extra smaak en binding. Dit mals gestoofde vlees wordt geserveerd met bijvoorbeeld een zachte puree van polenta of een romige risotto. Al serveren wij hem zelf regelmatig bij dikke lintpasta zoals tagliatelle die de verbluffende groenten-tomatensaus zo lekker opneemt.
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 2 hours
- Total Time: 2 hours 15 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofgerecht met vlees
- Cuisine: Italiaanse Keuken
Ingredients
Ingrediënten ossobuco
- 1 grote ui
- 1 kleine winterwortel
- 2 stengels bleekselderij
- 4 kalfsschenkels (ongeveer een kilo)
- 4 eetlepels bloem
- olijfolie
- 200 ml droge witte wijn (bijv. een Chardonnay of Sauvignon Blanc)
- 1 blik gepelde tomaten (400 gr)
- ½ blokje kippenbouillon
- 1 theelepel (gedroogde) tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel maizena
Ingrediënten ‘ gremolata’:
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 1 theelepel geraspte citroenschil
- 1 knoflookteen, fijngehakt
Instructions
- Pel en snipper de ui. Schil de winterwortel met een dunschiller en snijd hem in blokjes. Schil de bleekselderij (om de draden te verwijderen) en snijd in smalle boogjes.
- Dep de kalfsschenkels droog met keukenpapier en wentel deze daarna door de bloem. Verhit de olie in een braadpan en schroei de kalfsschenkels aan beide kanten dicht. (Mocht de pan slechts groot genoeg zijn voor 2 schenkels tegelijkertijd, splits het bakken dan ook op in twee porties). Leg ze na het bakken op een bord en bestrooi met zout en peper (aan beide kanten).
- Bak in de overgebleven olie de ui, wortel en bleekselderij zachtjes in 2 minuten. Voeg dan de wijn, tomaten, bouillonblokje, tijm en laurierblaadtjes toe.
- Roer alles goed door elkaar en breng aan de kook. Leg de kalfsschenkels in de saus en laat het vlees op een laag vuurtje gaar stoven, gedurende 1,5 – 2 uur.
- Meng de maizena met 2 eetlepels koud water (dit voorkomt klontjes). Schep de kalfsschenkels uit de pan in een warme (oven)schaal. Verwijder de laurierblaadjes uit de saus en roer het maizena mengsel door de saus. Breng daarna de saus op smaak met zout en peper.
- Voor de ‘gremolata’: Pers in een apart kommetje de knoflookteen uit. Meng de peterselie en citroenschillen met de knoflook.
- Eventueel kun je de saus eerst nog een paar minuten laten inkoken om deze dikker te maken. Schep daarna de saus over de kalfsschenkels en strooi de ‘gremolata’ er overheen. Ossobuco is een gerecht dat niet op zich laat wachten en dient dus direct gegeten te worden.
Buon Appetito!
Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor de bekende ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan wilt gaan maken!
Henny Thehu
Dit gerecht was (is) toppie, ik woon in China en de Chinezen die meeaten, vonden het vurrukkulluk.
Betina Oostveen
Ni hao!
wat leuk om te horen dat het recept zijn weg heeft gevonden naar de andere kant van de wereld! Dit is en blijft ook een van mijn favorieten uit de Italiaanse keuken.
groetjes, Betty
Donald Tjia
Ik ga het maken volgens jouw recept, lijkt mij lekker
Wijlen mijn vader kwam ook uit China (Fukien), kortom mijn voorouders kwamen uit China. Maar ben zelf internationaal georiënteerd.
C. Kolkman
Je recepten zien er goed uit!
Betina Oostveen
Heel erg bedankt!
En ze smaken ook nog eens heel lekker 😉
Groetjes, Betty
Marianne
Alleen al kijken naar de foto’s doet je regelrecht naar de keuken rennen.
Vandaag ga ik de hete bliksem maken.
Betina Oostveen
hahaha, dat vind ik heel leuk om te horen, Marianne
Veel succes met de hete bliksem!
Groetjes, Betty
Simno
Hi Betty,
Als man heb ik altijd moeite met van die beschrijvingen als, doe dit, doe dat en voeg nu de gefruite uitjes toe. Dan sta ik altijd van “had dat dan even gezegd dat ik de uitjes had moeten snipperen en fruiten”.
Maar dit recept is echt prima opgeschreven, stap voor stap volgen en voilá; heerlijk eten op tafel. En lekker was het! Ik had wat meer “saus” moeten maken zò lekker.
Ook de layout, met de mooie fotos, maakt het leuk om mee aan de gang te gaan. Ik ga zeker nog even wat verder rond grasduinen in je blog. Hou vol, je maakt er mensen blij mee.
Succes!
Betina Oostveen
Hi Simno,
dank je wel, want dat vind ik erg leuk om te horen.
Geniet er heerlijk van, want dat is ook de reden voor mij om lekkere recepten te blijven delen met jullie
Groetjes!
Marianne van Galen
Vandaag deze Ossobuco gemaakt en het smaakt net zo lekker als dat je het recept hebt geschreven.
Super lekker !!
Betina Oostveen
Dank je wel, dat vind ik erg leuk om te horen!
Smul er lekker van!
Jack
Erg lekker mooi en simpel te bereiden
Ik doe er altijd nog een kruiden zakje bij met oregano en thijm
Daarnaast een paar verse tomaten kruislings insnijden die ik even kook
en schil en harde stukjes verwijderen eventueel zaadjes verwijderen
Heerlijk !!!!
Hans
Een heeeeeerlijk gerecht! Een heel lekkere variatie op dit recept: Vervang de kalfsschenkel door ossenstaart, voeg een scheutje madeira en wat verse blaadjes basilicum toe aan de saus. Een goedkopere variant op dit zalige recept. 🙂
Leo
Heb dit recept al een aantal keren gebruikt voor de Ossobuco en we houden hem er in! Is iedere keer weer genieten!
Betina Oostveen
Ben ik blij om te horen. Geniet van elke hap! Groetjes!
Anke Gijsbregts
Ik heb gisteren je recept voorbereid voor vandaag . Het hele huis ruikt er nu naar en het smaakt nu al heerlijk. Vanavond gaan we heerlijk smullen. En deze week zoek ik iets anders uit je blogeen om te maken. Dank het je wel .
Betina Oostveen
Hi Anke,
wat een lief bericht! Uiteraard wens ik jullie een hele smakelijke maaltijd toe. Geniet er van!
Saskia
Mijn man wil graag ossobucco a la milanese eten op zijn verjaardag op 24 november aanstaande. Gelukkig heb ik jouw recept gevonden, dus dat is stap 1. Maar dan nog kalfsschenkele bestellen bij de slager, want die liggen niet voor het oppakken in de supermarkt! Ik hoop dat onze jonge kinderen het lekker vinden. Wordt vervolgd,,,,.
Betina Oostveen
Hi Saskia,
in ieder geval heel veel plezier en eet smakelijk alvast! Ben benieuwd wat iedereen er van vindt!
Groetjes, Betty
Christ
Kan ik ossobuco maken zonder tomaat?ch
Betina Oostveen
Hi Chris,
dat vind ik lastig, uiteraard kun je tomaat vervangen door bijvoorbeeld bouillon, bier of wijn. Maar ossobuco hoort natuurlijk wel gestoofd te worden in tomatensaus. Kijk anders ook eens bij andere stoofvlees recepten op deze site voor alternatieve recepten.
Nettie Berkhuizen
Hoi Betty, ook mijn lievelings gerecht is ossobuco. Nu hebben ze bij ons in het dorp een Turkse slager die prachtige kalfsschenkels verkoopt voor nog geen tien euro per kilo. Zo blijft dit gerecht prima betaalbaar. Wellicht kun je ook eens bij een Turkse slager bij jou in de buurt een kijkje nemen?
Met smakelijke groetjes
Nettie
Anne
Hoi Betty,
Kan dit recept ook in de slowcooker?
Groetjes Anne
Betina Oostveen
Hi Anne,
jazeker! Eigenlijk al onze stoofschotel gerechten kunnen in de slowcooker. Je hebt dan wel de helft minder ‘vocht’ nodig, dus halveer de wijn en bouillon. En/of kook na afloop nog een klein beetje in op het fornuis in een kookpannetje. Eet smakelijk alvast!
Maria Slokker
Overheerlijk. Ooit eens in een restaurant gegeten en vond het niet bijzonder. Maar ik had kalfsschenkels in een vleespakket van de boer. Dus ik dacht nou vooruit. Moet zeggen dit is mijn nieuwe favoriete gerecht. Makkelijk te volgen en overheerlijk.
Betina Oostveen
Dat vind ik heel leuk om te horen! Dank je!
Hetty
Dit mijn favoriet als ik eters krijg en altijd wordt
het recept doorgegeven🌺
Betina Oostveen
Dat is heel leuk om te horen! dank je wel!
Melinda
HI Betty,
Dit is al de 2e keer dat ik dit gerecht maak en mijn vriend houdt ervan! Hij zei zelfs dat als we zijn familie over de vloer krijgen dat dit een topper gerecht zou zijn om te maken voor ze.
Bedankt hiervoor en nog fijne feestdagen <3
Betina Oostveen
Hi Melinda,
wat vind ik dit leuk om te horen zeg! Geniet lekker van het recept en maak er hele fijne feestdagen van!
groetjes Betty