Limoncello is een heerlijke Italiaanse citroen likeur. Het is een feestelijk drankje om mee te proosten, maar in Italiaanse restaurant wordt deze vooral als digestief – na de maaltijd – geserveerd in een ijskoud glaasje. Normaliter duurt het minstens 6 weken om limoncello te maken, maar met onderstaand recept voor Limoncello met vodka heb je slechts 2 dagen benodigd!
Zelf limoncello in 48 uur maken
Met het zomers of tropische weer van deze dagen, greep ik de kans om tevens een beetje zonneschijn te kweken in een fles: Limoncello! Deze Italiaanse citroen likeur doet mij altijd denken aan zwoele terrasavonden in Italië en de gastvrijheid van de mensen die mij limoncello schenken na het diner. Normaliter duurt het bijna 2 maanden om citroenschillen te weken en dus limoncello te maken. Totdat ik dit recept tegenkwam in een kookboek van Annabel Langbein: Simple Pleasures waarbij je limoncello in slechts 48 uur kunt maken.
Limoncello wordt getrokken van enkel de schil van citroen. Het vruchtvlees kun je weer gebruiken om bijvoorbeeld deze citroen marmelade of het romige goedje lemon curd mee te maken. Lekker #nofoodwaste tip!
Limoncello van vodka maken
Normaliter maak je limoncello met 100% alcohol, echter is dit niet voor iedereen makkelijk te verkrijgen. (Je zult er echt even voor naar de groothandel moeten gaan). Onderstaand limoncello recept wordt echter gemaakt op basis van vodka die gewoon bij de slijter kunt halen. Hier moet je wel van houden, want de smaak van de vodka is wel aanwezig, maar Annabel heeft er een heerlijk digestief van gemaakt met extra citroensap en kruidnagel. De Limoncello met vodka bewaar je na bereiding gerust in de vriezer. Door het alcoholpercentage in de wodka bevriest deze toch niet en ijskoud is Limoncello gewoon het allerlekkerst! Drink hem puur of gebruik de citroen likeur bijvoorbeeld bij het maken van deze tiramisu!
Recept: Limoncello (met vodka) maken
Limoncello is een heerlijke Italiaanse citroen likeur. Het is een feestelijk drankje om mee te proosten, maar in Italiaanse restaurant wordt deze vooral als digestief – na de maaltijd – geserveerd in een ijskoud glaasje. Normaliter duurt het minstens 6 weken om limoncello te maken, maar met onderstaand recept voor Limoncello met vodka heb je slechts 2 dagen benodigd! Ideaal voor aankomend weekend als je een feestje gaat plannen!
- Prep Time: 15 min. + 48 uur weken
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 2 dagen
- Yield: fles 700 – 800 ml 1x
- Category: drankjes
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 625 ml Vodka
- Schil van 8 rijpe biologische citroenen, inclusief een beetje van het witte laagje aan de binnenkant
- Sap van 2 citroenen, gezeefd
- 250 ml water
- 175 gram suiker
- 3 hele kruidnagels
Extra:
- Weckpot van minstens 1 liter
- bolzeef
- trechter
- en een bewaar fles met dop/draadsluiting van 750 ml.
Instructions
- Stop de citroenschillen in de weckpot. Giet hier de vodka overheen en sluit de deksel. Laat de citroenschillen 48 uur in de alcohol trekken, op een koele en donkere plek. Schud na 1 dag het geheel even goed door.
- Na 48 uur zet je een klein kookpannetje op het vuur en breng het water, suiker, citroensap en kruidnagels aan de kook. Verlaag nu het vuur naar middelmatige stand en verwarm dit mengsel gedurende 30 minuten tot een siroop. Laat de siroop een beetje afkoelen.
- Schenk de vodka door een zeef en roer de siroop er goed door heen. Schenk de limoncello in een fles met dop/draadsluiting en bewaar in de vriezer.
Proost! Groetjes, Betty
Notes
De citroenen zonder schil die je over hebt kun je gebruiken om bijvoorbeeld deze citroen marmelade met tijm mee te maken! Of maak van al die citroenen een hemels goedje genaamd lemon curd. Heerlijk voor op scones of op pannenkoeken.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het recept voor de bekende Italiaanse citroen likeur. Deze supersnelle limoncello met vodka kost namelijk slechts 48 uur om te maken.
Colliers
Raar slechts 48 h laten trekken. Alle Limoncello recepten zijn anders. Een zegt schillen 30dagen laten trekken suikersiroopbijvoegen en nog 30 d laten trekken?
Betina Oostveen
En dat is het mooie van recepten maken: iedereen bedenkt weer iets anders of slaat aan het uitproberen. Maakt toch niet uit, zolang het resultaat maar goed is. 🙂
frans
wat is de hoeveelheid water voor het suikersiroop