Ben jij ook liefhebber van kip in zoetzure saus met ananas en paprika? Ga dan aan de slag met dit recept! Je kunt er voor kiezen om vooraf de kip te frituren of roerbak simpelweg kipstukjes in de wok. Die zoetzure saus is heerlijk bij knapperige paprika en peultjes en samen met de ananas heb je een heerlijke Chinees recept om van te smullen.
Zelf kip in zoetzure saus maken in de wok
Als kind was ik altijd al dol op het bekende Chinese afhaal gerecht ‘Ko Lo Kai‘ , ofwel gefrituurde kip(balletjes) in een zoetzure saus. Ik denk dat ik met name het zoete fruit in de saus gewoon heel fijn vond en kip met ananas is dan ook altijd een gouden combinatie in mijn hoofd. In mijn eigen keuken heb ik al heel lang geleden een leuke variatie hierop bedacht, namelijk dit recept voor Kip in zoetzure saus met ananas en paprika uit de wok. Die zit niet alleen boordevol groenten en maar wordt ook afgemaakt met een fijne homemade zoetzure saus met zoete ananas en rijstazijn als zuurtje. Serveer het gerecht met bijvoorbeeld gestoomde rijst en je maaltijd is helemaal compleet.
Nog meer lekkere Chinese recepten om van te smullen!
Nu zijn wij thuis altijd al fan geweest van recepten uit de Chinese keuken en dan bedoel ik fantastische recepten die niet alleen bekend zijn van de afhaal chinees restaurants. Komend weekend barst ook nog eens het Chinese Nieuwjaars feest los, dus hoog tijd om zelf eens de keuken in te duiken en een van die recepten te gaan maken. Ga jij voor mijn kip in zoetzure saus of ga je voor wat meer pit zoals deze Szechuan Style Eieren. Wat dacht je bijvoorbeeld ook van deze Lo Mein Noodles met biefstuk? Ben je een barbecue liefhebber? Ga dan aan de slag met het zelf maken van Char Siu varkensvlees op de BBQ. Eet smakelijk alvast!
Wil je alles te weten komen over de Chinese Nieuwjaar viering en welke gerechten symboliek staan? Ga dan vooral even naar deze blogpost.
Recept: Kip in zoetzure saus (met ananas en paprika)
Zet eens heerlijke Chinese gerechten op het menu! Deze kip in zoetzure saus met ananas en paprika is al jarenlang een favoriet bij ons thuis. Hij is totaal niet pittig dus ook lekker #kidsproof !
- Prep Time: 30 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 1 uur
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met kip
- Method: wokken
- Cuisine: Chinese keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
Voor de gefrituurde kip*:
- 400 gram kipfilet, in blokken
- 1 el. sojasaus
- 1 el. Shaoxing wine (of sherry)
- 3 el. bloem
- 3 el. maizena
- ½ tl. bakpoeder
- 100 ml water
- zonnebloemolie of arachide olie, voor frituren
Voor erbij:
- 3 paprika’s (bijv. 2x rood, 1x groen), in grove stukken
- 4 bosuien, in stukken van 4 cm gesneden
- 200 gram peultjes, schoongemaakt
- 4 ananasschijven, op sap (blikje 227 gram)
- 300 gram jasmijn rijst
Voor de zoet-zure saus:
- 5 el. rijst azijn (mirrin)
- 3 el. sojasaus
- 2 el. tomatenpuree
- 2 el. lichtbruine basterdsuiker
- 1 el. maizena
- 1 el. neutrale olie
- 2 tl. fijngesneden knoflook
- 2 tl. fijngesneden gember
- 1 tl. 5-spice kruiden
Extra:
- Wok
- pannetje voor frituren
- thermometer
- eetstokjes of keukenpincet
- (stoom)pannetje voor de rijst
- keukenpapier
Instructions
- Marineer de kipfilet met sojasaus en shaoxing wine. Dek af en laat 30 minuten marineren. Ondertussen maak je in een mengkom een beslagje van bloem, maizena, bakpoeder en water.
- Tijdens het marineren kun je alvast de rijst voorbereiden (koken of gaar stomen). Zet tevens een klein kookpannetje op het vuur met een laagje zonnebloemolie en breng de temperatuur naar 175 graden om te frituren. Leg ook meteen een bordje met keukenpapier klaar.
- Stop een deel van de gemarineerde kipfilets in het beslag, gebruik twee eetstokjes om door te roeren en haal er steeds stukken kip uit, laat iets afdruipen en frituur goudbruin in de hete olie. Schep daarna uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Ga zo door tot alle kip gefrituurd is.
- Verwarm een wok voor op hoog vuur. Voeg 2 eetlepels zonnebloem olie toe en bak de paprika, bosui en peultjes gedurende 4-5 minuten.
- Ondertussen maak je de zoet-zure saus klaar: meng hiervoor alle ingredienten tezamen in een kommetje. Tot slot giet je het blikje ananas af – maar let op! Het sap dient toegevoegd te worden aan de saus. Roer goed door.
- De ananas ringen zelf snijd je in stukken (als dit nog niet gebeurd is) en voeg je toe aan de wok. Hier gaat dan ook meteen de gefrituurde kip en de zoet-zure saus bij. Schep het geheel goed om en laat een paar minuten meebakken in de saus. Zet daarna het vuur uit en serveer de kip in zoetzure saus direct met de rijst.
Eet smakelijk!
Notes
*de gefrituurde kip is geen must in dit recept! Je kunt er voor kiezen om bij stap 4 de blokjes gemarineerde kip namelijk als eerste te wokken en daarna de rest van het recept te volgen. Is een stukje gezonder ook natuurlijk. Maar om dit ‘Ko Lo Kai’ zoveel mogelijk te evenaren dien je de kip dus te frituren. Ook kun je de blokjes kip vervangen door Tofu voor een vegetarische variant op dit recept.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit recept voor kip in zoetzure saus met ananas en paprika.
Kathy Smith
Hi Betina,
Looks Yummy! Thanks for sharing this recipe. I get more informations from it. I am looking for top wok to buy.
Betina Oostveen
Hi Kathy, that is good to hear 🙂
thank you