• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Taart Recepten / Indonesische Custard Taart (Kue Lontar)

Indonesische Custard Taart (Kue Lontar)

5 januari 2024 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Jump to Recipe

Als je thuis lekker hebt genoten van een Indonesische rijsttafel, dan wil je de avond vast en zeker ook eens afsluiten met een echt Indonesisch dessert of taart. Deze Indonesische custard taart heet kue lontar en is afkomstig van Papoea: de meest oostelijke provincie van Indonesië.

Typische Indische Custard Taart met nootmuskaat

Deze Kue Lontar wordt in de volksmond ook wel ‘melktaart’ of ‘Lontarcake’ genoemd en is een bekend dessert van Papua. De bodem van deze Indonesische custard taart is gemaakt van een soort zanddeeg die eerst ‘blind’ word gebakken en daardoor lekker krokant maar kruimelig is. Daarna maak je een knalgele custard van eieren, vanille en gecondenseerde melk die ook gebakken wordt in de oven. Deze vulling is romig, lekker zoet en boterzacht van smaak en textuur, een beetje zoals bij recepten voor flan maken. Het maakt een geweldig desserttaart die je alleen nog afmaakt met een snufje versgemalen nootmuskaat voor extra geur en smaak!

recept indonesische custard taart kue lontar © bettyskitchen.nl

Het recept voor deze Kue Lontar is afkomstig uit het kookboek: de Bijbel van de Indonesische Keuken door Maureen Tan. Een geweldig dik kookboek vol met streekgerechten uit Indonesie. Boordevol tips, ingredienten en geschiedenis van het land, dus een perfect boek om je mee te verdiepen in de Indonesische keuken. Naast deze Indonesische custard taart vind je er nog veel meer lekkere zoete recepten in terug. Daarnaast maakte ik ook dit recept voor ‘in Sambal gebakken krokante tempeh‘ uit dit kookboek.

recept indonesische custard taart kue lontar © bettyskitchen.nl
recept indonesische custard taart kue lontar © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met gecondenseerde melk

Deze Indonesische custard taart ofwel Kue Lontar heeft dus als hoofdbestanddelen eieren en gecondenseerde melk. Maar met dat laatste kun je nog veel meer lekkere zoete desserts en taarten maken. Millionaires Shortbread is inmiddels een wereld beroemd koekje voor bij de thee of koffie. Tevens is het ook zeker nodig voor het maken van deze Snickerstaart met gecondenseerde melk. In Zuid Amerika is men weer dol op Dulche de Leche gemaakt van verwarmde zoete melk. Probeer dus ook zeker eens dit Dulche de Leche ijs of ga voor de bekende Argentijnse Alfajores koekjes van onze Koningin Maxima! Daarnaast maak je ook de lekkerste kokosmakronen zelfs met gecondenseerde melk, eiwitten en geraspte kokos!


Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Indonesische Custard Taart (Kue Lontar)

recept indonesische custard taart kue lontar © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Indonesische custard taart is een heerlijk dessert voor na een Indonesiche rijsttafel. Deze Kue Lontar wordt in de volksmond ook wel ‘melktaart’ of ‘Lontarcake’ genoemd en bestaat uit een zanddeeg boden met daarop een knalgele custard van eieren, vanille en gecondenseerde melk. Zo lekker romig en zacht van smaak en op de tong.

  • Author: uit de bijbel van de Indonesische keuken
  • Prep Time: 10 + 1 uur rusten
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 2 uur en 10 minuten
  • Yield: 8 personen 1x
  • Category: Taart
  • Method: bakken
  • Cuisine: Indonesische keuken

Ingredients

Scale

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • ½ tl zout
  • 125 gram KOUDE roomboter, in blokjes
  • 2 eierdooiers
  • (optioneel) 1- 2 el KOUD water

Voor de custardvulling:

  • 8 eieren
  • 1 blik gecondenseerde melk (397 ml)
  • 1 vanille stokje
  • ½ nootmuskaat

Extra:

  • lage quichevorm 24 cm
  • deegroller
  • huishoudfolie
  • bakpapier
  • bakbonen of bakrijst
  • fijne (microplane) rasp

Instructions

  1. Zeef de bloem boven een beslagkom. Voeg de poedersuiker, zout, roomboter en eierdooiers toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Mocht het deeg wat te droog worden voeg dan 1- 2 eetlepels koud water toe. Vorm een bal van het deeg en druk een beetje plat. Verpak in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Vet bakvorm in en bestuif met een beetje extra bloem. Klop het overtollige bloem uit de vorm. Rol het gekoelde deeg uit tot een lap van 5 mm dikte. Bekleed hiermee de quichevorm, druk het goed in de ribbels van de zijkant en snijd overhangend deeg weg. Prik het deeg in met een vork en plaats nog eens 30 minuten in de koelkast om te rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hetelucht). Leg een vel bakpapier losjes op de deegbodem en verdeel er bakbonen of bakrijst over. Bak de bodem gedurende 10 minuten in de oven (=blind bakken). Verwijder dan de bakvulling en bakpapier en bak de bodem nog eens 20 minuten in de oven tot deze goudbruin is.
  4. Ondertussen ga je de custard maken: kluts de eieren los met de gecondenseerde melk. Halveer het vanillestokje, schraap de merg uit en voeg toe aan de eieren. Mix tot een lichtgele, egale massa.
  5. Neem de taartbodem uit de oven laat iets afkoelen. Verdeel daarna de custardvulling over de taartbodem en bak de Indonesische custard taart af gedurende 30-35 minuten in het midden van de oven, tot de custard net gestold is. Plaats de vorm op een rooster en rasp er direct de nootmuskaat overheen. Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur en serveer in punten.

Selamat Makan! (= Eet smakelijk!)

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept indonesische custard taart kue lontar © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je thuis aan de slag wilt gaan met het maken van deze Indonesische custard taart genaamd Kue Lontar.

Dit artikel bevat affiliate links naar bol.  Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Bakrecepten, Nagerechten, Taart Recepten Tags: bloem, custard, eieren, flan, gecondenseerde melk, Indonesische keuken, nagerechten, nootmuskaat, poedersuiker, roomboter, vanille, vanillestokje, zanddeeg

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Risotto met champignons en porcini
Volgend bericht: Cacio e Pepe »

Lees Interacties

Reacties

  1. Herman Ehrhardt

    14 oktober 2023 om 10:30 pm

    Waar is de rasp voor nodig????
    Kue lontar taart.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 oktober 2023 om 11:40 am

      Hi Herman,
      dat is enkel voor diegenen die een hele nootmuskaat willen raspen. 🙂

      Beantwoorden
  2. Marloes

    12 februari 2024 om 2:12 pm

    Hoi Betina,

    Kun je ook desertrijst gebruiken? Hoeveel bakrijst moet je gebruiken?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      12 februari 2024 om 3:24 pm

      Hi marloes, je kunt werkelijk elke rijstsoort gebruiken, of zelfs gedroogde peulvruchten. Het gaat puur om hun gewicht dat het bakpapier op zijn plaats houdt. Na afloop gebruik je het bakrijst niet meer (kan weg, of bewaar in een afgesloten bakje voor een volgend taartje)

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee