• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Indiase Tomaten Chutney

Indiase Tomaten Chutney

20 maart 2023 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Jump to Recipe

Ben jij ook fan van Indiase gerechten? Dan weet je dat een goede chutney niet mag ontbreken aan tafel! Deze zoetzure goedjes zijn de ultieme smaakmakers en brengen je gerechten naar een hogere smaakbeleving. Deze keer heb ik dan ook een pittige Indiase tomaten chutney om thuis te proberen.

Wat is een Indiase tomaten Chutney

Een chutney kun je maken met groenten of fruit in de basis. Deze worden ingekookt met bijvoorbeeld uien, knoflook en Indiase specerijen tot een soort grove jam. Onmisbaar zijn de suiker en azijn om je chutney te kunnen conserveren. Daarnaast bieden die zoete, zure en kruidige smaken een mooi contrast en maakt je gerecht net even wat spannender! Deze keer gebruiken we tomaten en rode peper in de basis, die sowieso je smaakpapillen openen tijdens het eten en gewoonweg een geweldige smaakmaker zijn voor bijvoorbeeld kip of peulvruchten curry’s uit de Indiase keuken.

recept pittige indiase tomaten chutney © bettyskitchen.nl
recept pittige indiase tomaten chutney © bettyskitchen.nl

Pittige Indiase Tomaten Curry maken

Chutney’s zijn een geweldig Indiaas bijgerecht voor heel veel gerechten. Zet gerust verschillende chutney’s op tafel en laat je gasten zelf kiezen. Voor een beetje opbouw in smaken heb ik er maar liefst 3 voor je. Namelijk een milde en zoete mango chutney maar ook een super pittige groene chutney met koriander en munt. Voor daartussenin kun je dus onderstaande Indiase tomaten curry maken. Ze smaken alle drie heerlijk als dip bij deze vegetarische Indiase samosa deeghapjes, of simpel weg met naan of chapati. Maar zijn ook een fantastisch zoetje en aanvulling op bijvoorbeeld deze groene palak paneer curry met spinazie en paneer kaas. En wat dacht je van te serveren bij deze Tandoori lamspiezen van de barbecue? Check hier nog veel meer lekkere Indiase recepten op een rijtje.


Print

Recept: Indiase Tomaten Chutney

recept pittige indiase tomaten chutney © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Deze pittige Indiase tomaten chutney is een geweldige smaakmaker uit de Indiase keuken. Tomaten en uien worden ingekookt tot een zoet zure compotejamchutney en die smaakt fantastisch bij bijvoorbeeld curry gerechten, maar ook diverse indiase deeghapjes, of simpelweg bij platbrood zoals naan en chapati.

  • Author: Nanda Appelman
  • Yield: 1 medium weckpot (ca 1 liter) 1x
  • Category: dips, dressings en sauzen
  • Cuisine: Indiase keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 2 grote witte uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode spaanse peper
  • 500 gram trostomaten
  • 2 tl komijn
  • 1 tl zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • snuf versgemalen zwarte peper
  • 50 ml. rode wijn azijn
  • 3 el. bruine suiker
  • 3 el gehakte gember
  • neutrale plantaardige olie, om te bakken

Instructions

  1. Pel de uien en snijd in blokjes. Pel de knoflook en pers deze uit. Verwijder de steel van de peper, eventueel verwijder je de zaadlijst (uitschrapen met een lepel) om minder pittig te maken. Snijd de tomaten doormidden, vervolgens in partjes en daarna in blokjes. Het vocht en de zaadjes wordt ook gebruikt in dit recept.
  2. Verwarm 2 el. olie in een ruime hapjespan en bak de uien daarin op middelhoog vuur totdat ze glazig worden. Voeg de knoflook, peper en tomaten toe en bak 1 minuut mee.
  3. Daarna gaat de komijn, zout, paprikapoeder en zwarte peper erbij en bak je deze ook 1 minuut aan om de smaken los te laten komen.
  4. Giet nu rode wijnazijn, bruine suiker en gehakte gember erbij en roer goed door.  Voeg zo’n 2 el. kraanwater toe en breng aan de kook. Zet daarna het vuur zacht en laat de chutney voor 45 minuten zachtjes doorkoken. Roer tussendoor regelmatig. Als de tomaten chutney te dik wordt voeg je nog wat water toe. Hij hoort wat stroperig te worden. Na de 45 minuten proef je de chutney en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Schenk daarna de hete tomaten chutney in een weckpot en sluit direct de deksel.

Notes

Bewaar deze tomaten chutney in een goed afsluitbare weckpot. Laat hem vacuüm trekken tijdens het afkoelen en dan kun je deze 2 maanden in de voorraadkast bewaren. Eenmaal geopend bewaar je de mango chutney 2-3 weken in de koelkast. 

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept pittige indiase tomaten chutney © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van je eigen Indiase tomaten chutney!

zelf pittige indiase tomaten chutney maken bijgerecht met tomaten, tamarinde, komijn en uien

Category: Bijgerechten, Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: azijn, chutney, gember, Glutenvrij, Indiase keuken, knoflook, komijn, Nanda Appelman, paprikapoeder, suiker, tomaten, uien, vegan, weckpot

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Vegetarische Indiase samosa’s
Volgend bericht: Blondies met paaseieren »

Lees Interacties

Reacties

  1. Maya

    27 augustus 2023 om 12:22 pm

    Wat een heerlijke chutney, zo uit de pan op de boterham!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      28 augustus 2023 om 12:16 pm

      Wat leuk om te horen dit! ik kan ook moeilijk wachten tot hij afgekoeld is 🙂
      Geniet er van!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee