• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Inspiratie / Gezondheid / Hoe maak je een gezonde hamburger?

Hoe maak je een gezonde hamburger?

27 juni 2023 Door Jonathan Klaassen Reageer

Wat is het toch verrukkelijk om zo’n stevige hamburger in je handen te pakken en een flinke hap te nemen. Maar we moeten ook eerlijk zijn; de doorsnee hamburger is nou niet echt gezond te noemen. Gelukkig is daar huisdiëtist Jonathan Klaassen met tips. Volg deze op en jij kunt ook eenvoudig een gezonde hamburger maken. Yeah!

4 Tips voor gezonde Hamburger maken:


Tip 1: gezonde frietjes erbij?
Allereerst, dit hoeft natuurlijk niet, maar stel je wilt wél friet bij de hamburger, ga dan niet voor de standaard portie gefrituurde friet. Want ja, dan krijg je bij voorbaat al een hoop calorieën binnen. Maak er maar eens een gezonde variant van! Denk aan: oven friet van zoete aardappel, pompoen, wortel, pastinaak, pompoen of wat denk je van knolselderij? En ben je helemaal in een wilde bui maak deze groentefriet van Betty! Ook lekker: maak eens een gepofte zoete aardappel!

recept zelf groentefriet maken © betty's kitchen

Tip 2: kies voor home-made sausjes
Niks mis om bij de gezonde frietjes wat saus te nemen. En hoewel er niks mis is met een toef mayonaise of ketchup kun je ook zelf aan de slag om een saus te maken. Denk aan gezonde sausjes zoals: yoghurt of zelfgemaakte knoflooksaus, een heerlijke Griekse tzatiziki met komkommer, simpelweg een lepeltje tahini, maar ook Indiase mangochutney, een van deze heerlijke hoemoes recpeten, een lekkere pesto met basilicum en pijnboompitten, de bekende guacamole van avocado’s of een simpele tomatensaus met een beetje chili of Turkse peper pasta als je graag pittig eet.


recept indiase groene chutney met koriander © bettyskitchen.nl
recept voor homemade knoflooksaus met yoghurt © bettyskitchen.nl
zelf mango chutney maken recept

Tip 3: minder vlees, meer groente!
Bij de eerste de beste fastfood tent krijg je vaak als basis een homp vlees en als je geluk hebt nog wat groenten. Om er een gezonde variant van te maken gaan wij deze volgorde omdraaien; minder vlees, meer groente! Je mag echt wel wat vlees, kip of vis op je burger broodje leggen, maar beleg deze eerst maar met een dikke laag van je lievelingsgroente. Voorbeelden: komkommer, tomaat, uienringen, geraspte wortel, gegrilde groenten, kiemgroenten zoals alfalfa of tuinkers, spinazie, rucola, plakjes avocado. Of voeg zelfs peulvruchten toe als je een vegetariër bent. Check hier bijvoorbeeld een aantal gezonde vegaburger recepten.

portobello burger met avocado #zokanhetook

Tip 4: kies 80% voedzame producten
Zie het als een sport om producten te kiezen die voedzaam zijn, denk aan het maken van aan hambuger van mager vlees, of gevogelte (tartaar, kabeljauwfilet, kip, kipgehakt, kalkoen) of wees aardig voor het milieu en neem een vegetarische burger. Neem geen wit bolletje – laat die echt links liggen – maar kies een volkoren (pita) broodje, meergranenbroodje of zelfs een volkoren roti plaat of volkoren tortilla wrap. Ook lekker zijn de broodjes van No Fairytales (no spon).

En oja, niks mis met kaas, maar kies liever voor magere varianten zoals mozzarella of huttekase en ga liever voor 20+ of 30+ kaas. Met deze gezondere en bewustere keuzes kun je vanzelf een gezondere hamburger maken.


Wil je nou meer tips over voeding? Volg mij dan bijvoorbeeld ook op Instagram: @JonathanKlaassen .

Lees meer artikelen van Jonathan Klaasen:

  • Herken de meest gemaakte dieetfouten
  • 10 gezonde snacks die je zonder schuldgevoel kunt eten
  • Hoe krijg je emotie-eten onder controle?
  • 5x gezonde inspiratie voor op je boterham

Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

Category: Gezondheid Tags: Burgers, hamburger

Vorig bericht: « Taco’s met geroosterde bloemkool en tahin
Volgend bericht: Hele Cola Kip van de barbecue »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee