• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Keto recepten
      • Low Carb recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • In de Media
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Zoete aardappel friet uit de oven

Zoete aardappel friet uit de oven

8 december 2015 Door Betina Oostveen 17 Reacties

Dikwijls krijg ik de vraag: Betty hoe maak je de beste zoete aardappel friet? Er zijn een aantal tips en tricks die ik je hiervoor wil meegeven, zodat je zelf thuis aan de slag kunt gaan met deze frieten maken.

De juiste kruidensamenstelling

Ja ik loop een beetje achter, want inmiddels heeft half Nederland al een recept gepubliceerd voor zoete aardappel friet uit de oven. Maar ik was gewoon een tijdje bezig om de juiste kruidensamenstelling uit te vogelen. Ik at zoete aardappel friet namelijk voor het eerst tijdens de rondreis in Amerika en was meteen verkocht aan die heerlijke gekruide smaken aldaar. Inmiddels heb ik deze zoete aardappel friet uit de oven al zo vaak gemaakt, dat ik mezelf echt een patat-junkie mag noemen. Aardappel is tevens glutenvrij, de zoete variant is beter voor het in stand houden van je bloedsuikerspiegel en deze zoete aardappel frieten zijn gewoonweg verdraaid lekker!

Zoete aardappel friet uit de oven

Krokante zoete aardappel friet uit de oven

De grootste uitdaging is toch wel om de zoete aardappel friet krokant uit de oven te krijgen. Deze aardappels zijn nou eenmaal anders dan gewone aardappels, dus het resultaat is nooit hetzelfde of 100% vergelijkbaar. Maar he, met onderstaande tips voor zoete aardappel friet maken kom je toch een beetje in de buurt. Maar, zoete aardappel is nou eenmaal ‘smeuiger’ dan gewone aardappel, zelfs na dubbel frituren blijven ze toch wat zachter dan gewone aardappels


Tips voor het bakken van krokante(re) zoete aardappel friet:

  1. Laat de schil er gewoon aan zitten! Dit geeft sowieso wat meer stevigheid aan je frietje.
  2. Snijd de zoete aardappel friet zo dun mogelijk (0.5 CM). Deze ‘ Franse Frietjes’  worden knapperiger als gewone dikke frieten.
  3. Goed wassen om overtollig zetmeel te verwijderen en daarna ook goed droogdeppen!
  4. Voorzie de frieten van een krokant jasje, door ze te wentelen in bloem/polenta/amandelmeel etc. Die laatste twee zijn een mooi glutenvrij alternatief.
  5. Zorg ervoor dat je oven goed heet is voor het beste bakresultaat!
  6. En gebruik geen bakpapier. Rechtstreeks op de ovenplaat zorgt voor het beste resultaat. Maar eventueel zo’n ‘crispy’ matje, op een rooster, doet ook prima zijn werk
  7. En tot slot: gooi niet al je zoete aardappel friet op een hoop, maar spreid zoveel mogelijk uit elkaar. Dan kan de hete lucht het beste rondom komen en garen.
Zoete aardappel friet uit de oven

Experimenteer er gerust op los! En deze zoete aardappel frieten zijn heerlijk met zelfgemaakte mayonaise of BBQ saus. Dat laatste mag ook als je NIET uit Australie komt, overigens…


Print

Recept: Zoete aardappel friet uit de oven

recept zoet aardappel friet uit de oven

★★★★★

5 from 1 reviews

Hoe maak je de perfecte zoete aardappel frieten? Met deze tips en tricks kun je thuis zelf aan de slag met patatjes maken

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 60 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten.
  • Yield: 2–4 personen 1x
  • Category: Bijgerecht

Ingredients

Scale

  • 3–4 zoete aardappels,
  • 2–3 eetlepels (olijf)olie,
  • 2 eetlepels bloem/polenta*/amandelmeel*,
  • 1 flinke knoflook teen,
  • 1 theelepel paprikapoeder,
  • 1 theelepel zout,
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm,
  • 1/4 theelepel gemalen komijn,
  • 1/4 theelepel cayenne peper,
  • peper.

(*TIP: polenta en amandelmeel zijn glutenvrije alternatieven voor bloem en detox proof)

Extra:

  • Mengkom,
  • Theedoek / keukenpapier
  • Oven (of Airfryer )
  • Bakplaat.

Instructions

  1. Was de zoete aardappelen onder een stromende kraan en steek eventuele putjes er uit (met puntje van een mes). Snijd de zoete aardappelen in plakken en vervolgens in dunne repen van 0.5 cm dikte.  Week de zoete aardappel friet in koud water gedurende 30-60 minuten. Verwarm ondertussen ook de oven voor op 200 graden (180 hete lucht/Airfryer).
  2. Pel de knoflook en pers deze uit. Giet na het weken de zoete aardappels af, spoel nogmaals goed om en dep goed droog met een theedoek of keukenpapier.  Droog tevens de mengkom ook goed af.
  3. Stop de zoete aardappel friet terug in de kom en voeg alle overige ingrediënten toe. Hussel goed door elkaar en verdeel vervolgens de frieten over de bakplaat. Probeer alles zoveel mogelijk te verspreiden, zodat niets op elkaar ligt. Bak de zoete aardappel friet in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten. Tussentijds alleen nog even een keertje omscheppen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Keywords: friet, patat, zoete aardappel, glutenvrij

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Zoete aardappel friet uit de oven

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag gaat met de perfecte frieten maken!

Category: Barbecue keuken, Bijgerechten, Glutenvrije Recepten Tags: Amerikaanse keuken, bloem, detox recepten, frietjes, Glutenvrij, groentefriet, knoflook, komijn, paprikapoeder, polenta, vegetarisch, Voedselzandloper, zoete aardappel

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Stach winkel in Utrecht
Volgend bericht: Unboxing: een Kerst om hallo tegen te zeggen »

Lees Interacties

Reacties

  1. Dorien

    8 december 2015 om 11:28 am

    Ik ben niet zo heel erg van de zoete aardappel maar met die kruiden lijkt het mij echt ontzettend lekker, vooral met die komijn! Misschien dat ik ze ooit ga maken in een gezonde bui

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 december 2015 om 11:41 am

      Kijk dat vind ik leuk! Gewoon proberen, je zult hopelijk net zo versteld staan als ik !

      Beantwoorden
      • Laurent

        27 juni 2016 om 5:12 pm

        Nou t werd wel een kleverige bende denk dat een bakpapiertje wel echt nodig is, bataat was ook echt superzacht en slap heb met andere recepten knapperige gemaakt

      • Betina Oostveen

        28 juni 2016 om 6:32 pm

        Ohh dat is jammer, maar wellicht kun je iets met de tips die ik in het artikel geef. Succes in ieder geval.

      • Laurent

        27 juni 2016 om 5:19 pm

        Die foto is echt niet bataat uit de oven

      • Betina Oostveen

        28 juni 2016 om 6:34 pm

        En ik weet 100% zeker dat het zoete aardappel is! Ik was er bij namelijk 🙂

  2. Stefanie

    8 december 2015 om 4:58 pm

    Hmmmm lekker dit! Ik maak ze altijd met komijn en gerookte paprikapoeder. Jammer genoeg zijn ze nooit zo knapperig als ik wil. Ga jouw recept uitproberen. De foto ziet er veel belovend uit!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      11 december 2015 om 10:26 pm

      Ik ben benieuwd hoe je ze vind 🙂

      Beantwoorden
  3. Myrthe

    15 juni 2016 om 10:45 am

    Wauw, ik heb je kruidenmengsel gisteren uitgeprobeerd – heerlijk! Wat een smaakexplosie 🙂 Ik heb het nu gebruikt voor een ovenschotel met zoete aardappel, krieltjes en wortel. Dat ga ik zeker vaker maken met jouw recept als basis, en als ik wat meer tijd heb ga ik ook kijken of ik er zulke mooie frietjes van kan maken als jij. Bedankt voor het delen van je recept!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 juni 2016 om 10:56 am

      Hi Myrthe,

      dank je wel voor het compliment! En ik ben blij dat je het zo lekker vond! In ieder geval heel veel kookplezier 🙂

      Beantwoorden
  4. Anita

    14 oktober 2016 om 4:03 pm

    Zo, dat was lekker! Ik heb amandelmeel gebruikt, altijd goed. Ik heb ook een paar aanpassinkjes gedaan:
    – het water heb ik tijdens het kortere weken gedurende 15 minuten meermaals ververst, totdat er geen zetmeel meer in leek te zitten;
    – de baktijd heb ik iets aangepast: eerst 20 minuten op 180 graden, toen omgeschept, nog 15 minuten laten bakken, weer omgeschept en nog 7 minuten op 185 graden.
    Het resultaat was een lekker droog en mals frietje. Heerlijk met knoflookmayo en wortel-appelsalade.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 oktober 2016 om 10:37 am

      Hi Anita,

      ontzettend bedankt voor je tips! Hier hebben de anderen ook wat aan.
      Geniet en maak er een mooi weekend van!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  5. Maya

    17 november 2016 om 8:51 pm

    Vanavond gemaakt. Ze waren niet knapperig maar wel ontzettend lekker!
    Bedankt voor het recept.
    vrgr Maya

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      18 november 2016 om 3:36 pm

      Hi Maya,

      wat jammer! Maar ben blij dat ze goed gesmaakt hebben.
      Dat is immers net zo belangrijk!

      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  6. Lyda

    18 november 2020 om 6:26 pm

    Wat een top frieten!!! Eindelijk een recept dat werkt; ik denk door het wassen/drogen en de bloem. Iets langer in de oven gedaan (maar waren ook 7/8 aardappelen) en ze waren perfect. De kids – die claimden geen zoete aardappel te eten… – wilden ze liefst morgen weer. Veel dank!

    ★★★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      19 november 2020 om 12:30 pm

      Dank je wel en super leuk om te horen!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. BALLINNN' schreef:
    23 april 2020 om 11:48 am

    […] aardappelfriet Ben je meer van hartig, maak dan zoete aardappelfrietjes. Koningsdag proof en nog een beetje gezond […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel kookplezier!

Groetjes, Betty

#WEEKZONDERVLEES

Van 8 t/m 14 Maart 2021 is de Nationale week zonder vlees en dat vieren we met heel veel vegetarische recepten inspiratie!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • recept sukadelappen met hutspot stoofvlees winter © bettyskitchen.nl 10x Stamppot Recepten
  • recept zelf valentijns chocolade maken met ruby roze en puur © bettyskitchen.nl 15x Recepten voor Valentijnsdag
  • Vier het Chinese nieuwjaar met deze gerechten Vier het Chinese nieuwjaar met deze gerechten
  • recept red velvet taart cake © bettyskitchen.nl Red Velvet Taart
  • 5x hotdogs recepten © bettyskitchen.nl 5x Hotdogs recepten (video)

#KETO RECEPTEN

avocado met ei uit de oven

Hoog in vetten en eiwitten voor een lang verzadigd gevoel

food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept iberische ribfingers van de barbecue

Iberische Rib fingers met BBQ saus

5x hotdogs recepten © bettyskitchen.nl

5x Hotdogs recepten (video)

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept indiase kedgeree met gerookte makreel © bettyskitchen.nl

Indiase kedgeree met gerookte makreel

recept glutenvrije pretzel taart met chocolade © Betty's Kitchen

Glutenvrije Pretzel Taart met Chocolade

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
✨ CROISSANT WAFELS MAKEN - ‘CROIFFLES’ ✨ ✨ CROISSANT WAFELS MAKEN - ‘CROIFFLES’ ✨

Tijdens de lockdown had ik lekker veel tijd om uitgebreide ontbijtjes met en voor de kids te maken. Wafels stonden hier regelmatig op het menu en onze nieuwste favoriet zijn deze wafels gemaakt van croissantdeeg! 

Ze zijn super makkelijk te maken en weer zo’n geslaagde food hybride, net zoals deze ‘Cruffins‘ (muffins van croissantdeeg) die ik eerder op de site maakte. Check dan ook de nieuwste IGTV waarin ik ze maak in het wafelijzer. 

Enne qua toppings kun je natuurlijk heerlijk variëren! Ze zijn namelijk ook erg lekker met Nutella en aardbeien. Maar ook met scrambled eggs & gerookte zalm. Of zelfs met jam en extra fruit! Maak er jouw nieuw favoriet van en laat me weten wat je er van vindt!

==> https://bettyskitchen.nl/croissant-wafels-croiffles-recept/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#croiffles #croissant #wafel #waffels #ontbijt #croissantwaffle #brunch #igtv #recept #pasen #paasrecept #lockdown #foodhybrid
✨ ZELF NOTENPASTA MAKEN ✨ Heb je wel eens zel ✨ ZELF NOTENPASTA MAKEN ✨

Heb je wel eens zelf pindakaas, amandelboter of cashewpasta gemaakt? Zelf notenpasta maken is heel eenvoudig en is een verrukkelijk 100% pure smeerbaar broodbeleg, of als topping op bijv. havermoutpap, kommetje yoghurt, ontbijttaartjes en meer.

Onlangs plaatste ik al een IGTV hierover en maakte ik maar liefst 5 verschillende soorten notenpasta! Waaronder een amandelpasta met Oreo cookies, pasta van macadamianoten en witte chocolade, maar ook pindakaas met dadels! Stuk voor stuk verrukkelijke combinaties en ze zijn op voor je het weet! Maar goed, dan draai ik weer zo een nieuwe batch in elkaar! 

Heb jij wel eens zelf notenpasta gemaakt?
==> https://bettyskitchen.nl/5x-notenpasta-maken/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#notenpasta #pindakaas #pindabaas #amandel #amandelpasta #macadamia #pinda #oreo #oreocookies #vegan #plantbased #homemade #dadels #wittechocolade #chocolate #nuts #nutbutter
✨5 JAAR GETROUWD ✨ 3 maart is een belangrijke ✨5 JAAR GETROUWD ✨

3 maart is een belangrijke datum voor ons. Niet alleen zijn wij op 3-3-2016 in het huwelijksbootje gestapt, maar het is ook exact 13 jaar geleden dat Dylan en ik een stelletje werden. 

Inmiddels zijn we een paar huizen en carrières verder, hebben we twee prachtige kinderen in deze wereld welkom mogen heten en zijn we nog steeds verliefd op elkaar. Dank je wel @dylan_drost want met jou is het leven echt een stuk leuker 😘

#5yearanniversary #husbandwife #married #marriedcouple #wood #bride #groom #bettyendylan #utrecht
✨ ZOETE AARDAPPEL GRATIN ✨ Deze dame is dol o ✨ ZOETE AARDAPPEL GRATIN ✨

Deze dame is dol op aardappels en de zoete aardappel is daarbij helemaal favoriet! Hij leent zich uitstekend voor klassieke aardappel recepten zoals deze zoete aardappel gratin uit de oven met room en kaas!

Tip: koop verschillende soorten en kleuren zoete aardappel en leg deze dakpansgewijs in een waaiervorm. Je krijgt er deze prachtige gekleurde aardappelschotel van. Dat wordt smullen! 

Ben jij ook fan van zoete aardappel?
==> https://bettyskitchen.nl/zoete-aardappel-gratin-oven/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#aardappel #zoeteaardappel #bataat #gratin #aardappelgratin #pommes #kaas #cheese #room #vegetarisch
✨RISOTTO MET RODE BIET EN MOZZARELLA ✨ Kun ji ✨RISOTTO MET RODE BIET EN MOZZARELLA ✨

Kun jij ook geen genoeg krijgen van risotto? Ik in ieder geval niet en ik bereid er het liefst iedere week wel een pan mee. Op deze ‘meatless’ monday heb ik dan een heerlijke vega risotto voor jullie!

Deze risotto met geroosterde rode bietjes is een heerlijke variatie voor je favoriete risotto recepten. Daarnaast is een bolletje mozzarella een leuk alternatief voor de veelal gebruikte Parmezaanse kaas in risotto. Als je de mozzarella kort verwarmt in de pan met risotto dan krijg je heerlijke ‘string cheese‘ ☺️ Enjoy!

==> https://bettyskitchen.nl/risotto-met-rode-bietjes-mozzarella/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#risotto #rijst #arborio #rodebiet #vegetarian #vegetarisch #gepocheerdei #meatlessmonday #mozzarella
✨ VEGETARISCHE LOEMPIAS MAKEN ✨ Jullie zagen ✨ VEGETARISCHE LOEMPIAS MAKEN ✨

Jullie zagen ze afgelopen vrijdag al voorbij komen in mijn IGTV, ik ging namelijk aan de slag met zelf LOEMPIAS maken! 

Dit zijn misschien wel de meest bekende hapjes uit de Chinese keuken! Loempia’s zijn rolletjes van filodeeg en worden gevuld met groenten. Soms wordt er ook kip, vlees of garnalen aan toegevoegd. Maar het is juist die kleurrijke groente mix die een referentie is naar de kleurrijke lente die in aantocht is. 

Traditioneel worden loempia’s dan ook op de eerste dag van de lente gegeten en mogen dus niet ontbreken tijdens het vieren van Chinees nieuwjaar! Niets voor niets heten ze dan ook ‘Spring Rolls’. Daarnaast doen ze denken aan kleine goudstaven en staan ze symbool voor rijkdom in de Chinese cultuur. Neem er gerust dus nog eentje om van te genieten!

==> https://bettyskitchen.nl/vegetarische-loempias-chinees-nieuwjaar/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#loempia #springrolls #filodeeg #vegetarisch #chineesnieuwjaar #CNY #veggies #recept #homemade #igtv #wittekool #wortel #frituren #luckycat
✨JAPANSE DAIFUKU MOCHI MET CHOCOLADE✨ Hebben ✨JAPANSE DAIFUKU MOCHI MET CHOCOLADE✨ 

Hebben jullie @foodiesmagazine al gespot? Ik vond er een recept voor de bekende Japanse Daifuku Mochi ‘snoepjes’. Dat zijn kleine zachte balletjes van kleefrijst deeg met een vulling van rode bonen pasta. Tip: @valledelsolenl heeft deze Adzuki bonen in hun assortiment zitten!

Het is een bijzondere combinatie, maar ze zijn lekker zacht van textuur en niet te zoet van smaak. Daifuku betekent ‘veel geluk’ in het Japans en je geeft deze snoepjes dan ook tijdens ceremoniële gelegenheden.

Ik gaf een eigen twist aan dit recept door pure chocolade toe te voegen aan de vulling. Door ze na afloop ook te bestuiven met wat extra cacao of chocoladestukjes maak je heerlijke Japanse ‘bonbons’ om van te smullen! Lekker bij een kopje groene thee of jasmijnthee, maar door de chocolade combineren ze ook heel fijn met een kopje koffie.

Op mijn website vind je nu het volledig uitgeschreven recept terug van deze Daifuku mochi met chocolade.Ik daag je bij deze uit om zelf aan de slag te gaan met de Daifuku Mochi van Foodies en zie graag jouw eigen variatie hierop terug! Heb jij wel eens daifuku gemaakt of gegeten?

⇒ https://bettyskitchen.nl/daifuku-mochi-met-chocolade/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
_____________________________
#daifuku #mochi #adzuki #valledelsole #peulvruchten #japan #japanesefood #foodiesmagazine #chocolade  #bettyskitchencollab #samenwerking
Meer laden… Volgen op Instagram

Copyright © 2021 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in