• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Inspiratie / Gadgets en Keukenapparatuur / Hele Cola Kip van de barbecue

Hele Cola Kip van de barbecue

1 september 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Heb jij wel eens een hele kip bereid op de barbecue? Maak een eigen marinade van cola en barbecuesaus en kwast hier dat lekkere kippetje mee in. Lekker met gebakken aardappeltjes, maiskolven en een groene salade! Jaaaa deze hele cola kip wil jij zeker weten ook eens gaan maken!

Hele kip in cola-barbecuesaus maken

Wij hebben eerder dit jaar een Campingaz Master 4 Series Premium S gekregen voor het maken van diverse barbecue recepten. Dit is een grote brede gasbarbecue die je kunt je uitbreiden met een aantal mooie accessoires. Zoals dus bijvoorbeeld de Culinairy Modular Gevogelte Stomer pan. En die is ideaal om deze hele cola kip van de barbecue te bereiden. Ik heb namelijk wel eens vaker barbecue recepten met cola als marinade voorbij zien komen en dankzij de suikers in de cola worden dit altijd lekkere recepten. Dus het leek mij een leuk idee om de kip ook eens in te smeren met een mengsel van ingekookte cola en barbecuesaus. Wil je eens lekker variëren? Check dan ook dit recept voor een hele citroen-knoflook kip van de barbecue.

recept hele cola kip van de barbecue © Bettyskitchen.nl
recept hele cola kip van de barbecue © Bettyskitchen.nl

Hele kip op de barbecue bereiden

Voordat de hele kip met cola-barbecue saus op de barbecue gaat bereiden, moet de kip nog wel een paar uren marineren in een speciaal Betty’s Kitchen kip kruiden rub. Ik verving alleen de mosterd door bruine suiker want ik vond dat beter passen bij de cola. Wij hebben in ieder geval gesmuld van deze hele cola kip van de barbecue en kan je verzekeren dat dit een recept is om je vingers bij af te likken! En ben jij geen fan van een hele kip bereiden? De Cola-barbecuesaus is ook heerlijk bij enkel drumsticks of chicken wings. Serveer met de aardappels en maiskolven. Tevens is een groene salade is ook een mooie aanvulling voor dit gerecht. Check hier nog veel meer lekkere barbecue recepten met vlees, vis of gevogelte!


Print

Recept: Hele Cola Kip van de BBQ

recept hele cola kip van de barbecue © Bettyskitchen.nl
Print Recipe

Heb jij wel eens een hele kip bereid op de barbecue? Maak een eigen marinade van cola en barbecuesaus en kwast hier dat lekkere kippetje mee in. Lekker met gebakken aardappeltjes, maiskolven en een groene salade! Jaaaa deze hele cola kip wil jij zeker weten ook eens gaan maken! Gebruik voor dit recept svp wel reguliere Cola want de suikers vormen juist een stroperige saus die ideaal is voor het inkwasten van de kip.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min + 6 uren marineren
  • Cook Time: 75 min.
  • Total Time: 8,5 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Barbecue recepten
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 hele kip (ca 1 kilo)
  • 1 blikje Cola a 330 ml (regular, geen light of zero!)
  • 200 ml barbecue saus

Voor de bbq kruiden rub:

  • 2 el (gerookt) paprikapoeder
  • 1 el bruine suiker
  • 2 tl zout
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl crushed chili’s of cayenne peper

Voor erbij:

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 2 hele maiskolven
  • olie voor het bakken
  • peper & zout

Instructions

  1. Maak de kip rondom schoon en verwijder het touw. Plaats de kip in een schaal. Meng alle kruiden samen voor de kipkruiden bbq rub en wrijf hier de kip rondom mee in. Niet alleen op het vel maar ook onder het vel. Strooi ook wat kruiden aan de binnenkant van de kip. Dek de schaal af met folie en plaats de kip gedurende 5-6 uur in de koelkast om te marineren. (Deze stap kun je evt. ook een dag van tevoren al doen.)
  2. Boen de aardappels schoon onder stromend water maar schil ze niet. Snijd in parten en plaats in een ruime kookpan met water + snuf zout. Breng aan de kook en laat de aardappels daarna 10 minuten zachtjes koken. Giet daarna af en laat uitstomen.
  3. Was de maiskolven en verwijder eventuele sprietjes of blad. Hak daarna de kolven in 2-3 gelijke stukken.
  4. Verwarm de (gas)barbecue voor op 180 graden. Vet de bodem van de gevogelte stomer in met olie, maar niet de ‘holte’ in het midden.
  5. Giet het blikje Cola (330 ml) in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat gedurende 5 minuten inkoken tot je ca 200 – 250 ml over hebt. Je hebt exact 100 ml nodig voor de saus, de rest van de cola giet je in de ‘holte’ van de gevogelte stomer. Daarmee stoom je straks de kip van binnen uit.
  6. Verwarm nu de 100 ml ingekookte Cola opnieuw in het steelpannetje, samen met de barbecue saus. Roer goed door om alles te vermengen en zet daarna het vuur uit.
  7.  Haal daarna de kip uit de koelkast en plaats deze op de gevogelte stomer. De armen en poten zullen dan tevens iets open vallen. Kwast vervolgens de kip rondom royaal in met de cola-barbecuesaus. Steek een vleesthermometer in de borst en plaats de gevogelte stomer in het midden van de barbecue. Bak de kip gedurende 30 minuten.
  8. Ondertussen meng je de aardappels en stukken mais in een kom met een flinke scheut olie. Breng op smaak met zout en peper. Haal na 30 minuten de gevogelte stomer eventjes van de barbecue en leg de aardappels en mais rondom de kip in de stomer. Kwast vervolgens de kip nogmaals volledig in met de cola-barbecuesaus. Het is niet erg als je hierbij op de groente morst want die smaken trekken er vervolgens ook in .
  9. Plaats de stomer opnieuw in de barbecue en bak de kip met groenten gedurende 30 minuten. Kwast Check daarna de kerntemperatuur van de kip, deze zou 75 graden moeten zijn. Voor een kippetje van 1 kilo duurt dat ongeveer 60 – 75 minuten totaal, en dan zouden de aardappels en mais ook gaar moeten zijn. Serveer direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Je kunt eigenlijk elke soort kipkruiden mix gebruiken om de kipmarinade te maken. Ik gebruikte echter mijn speciale BBQ kruiden voor kip en verving daarbij de mosterd door bruine suiker. Dit vond ik qua smaak beter passen bij de Cola. Maar varieer hier gerust ook zelf in!

Keywords: Kip, hele kip, barbecue, gevogelte, barbecuesaus, cola, mais, aardappels

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept hele cola kip van de barbecue © Bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het bereiden van deze hele cola kip van de barbecue!

Dit artikel betreft een samenwerking met Campingaz. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Category: Gadgets en Keukenapparatuur, Gevogelte Recepten Tags: aardappels, Australische keuken, barbecue, barbecuesaus, BBQ Recepten, campingaz, cola, Gadgets, gevogeltestomer, Glutenvrij, Kip, knoflook, mais, paprikapoeder, pepsi, samenwerkingen, uien

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Makkelijke S’mores maken
Volgend bericht: Cheesecake Ontbijt met passievruchten »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee