Op een gezonde en verantwoorde manier afvallen, wie wil dat niet? Maar hoe doe je dat? Wat is wijs om te doen en wat kun je beter laten? In dit artikel bespreekt online diëtist & afvalcoach Jonathan Klaassen een aantal veel gemaakte dieetfouten. Zodat jij vanaf nu beter weet en voor blijvend resultaat gaat.
1. Een crashdieet volgen
Welk streng dieet je ook volgt: je houdt dit maar kort vol. Waarom? Simpel, ze zijn vaak zo extreem en onpraktisch dat niemand dit op termijn volhoudt. Het is niet haalbaar om je leven lang heel weinig te eten, producten te schrappen of op shakes te leven. Besef je ook goed dat al die diëten geen rekening houden met jou als uniek persoon. Je krijgt een algemeen praatje, niets meer en niets minder. En misschien wel de belangrijkste reden om geen dieet te volgen: je leert niks over je eigen gedrag en dáár moet het nou juist over gaan; gedragsverandering. Een dieet is altijd een mislukking!
2. Zwart-wit denken
“Mijn dag is nu toch al verpest, want ik ben gezwicht voor chocolade”, of “ik heb een schaaltje chips gepakt, nu maakt het toch niet meer uit of ik de hele zak pak’. Dit soort zwart-witdenken is een denkpatroon wat negatieve consequenties kan hebben om het doel wat je wilt bereiken. Je denkt in termen van goed of fout en dat vergroot de kans dat je de handdoek in de ring gooit. Mensen die succesvol afvallen en op gewicht blijven weten één ding heel goed: de wereld vergaat niet als je een keer iets onverstandigs eet. Ze begrijpen dat de dag niet verpest is, en het destructief en onredelijk is om de rest van de dag dan maar helemaal los te gaan. Ze pakken de draad weer op en voelen zich daarna gelijk beter!
Chocolade is overigens niet de grote boosdoener. Ga wel het liefst voor puur en minstens 80% cacao. Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van chocolade.
3. Koolhydraten over één kam scheren
In koolhydraatland spreken we over snelle en langzame koolhydraten en dat onderscheid is belangrijk om te weten. Snelle koolhydraten zitten veelal in producten die bewerkt zijn en waar óf voedingsstoffen zijn uitgehaald, óf er is (geraffineerde) suiker aan toegevoegd. Denk aan: frisdrank, snoep, koek, vruchtensap, witte pasta, witte rijst, witbrood of producten waar veel suiker in zit zoals hagelslag of chocoladepasta. Je lichaam krijgt in korte tijd veel energie (calorieën) binnen en ook een flinke piek in je bloedsuikerspiegel. Dit is op korte termijn prettig maar de bloedsuikerspiegel daalt ook snel en daardoor raak je eerder vermoeid en krijg je sneller zin in eten. Algemeen kan gezegd worden: snelle koolhydraten werken niet verzadigend, bevatten weinig belangrijke voedingsstoffen, maar wel veel calorieën en daardoor mag je deze soort koolhydraten wel schrappen, graag zelfs. Uitzondering op de regel hierbij is topsporters die in korte tijd veel energie nodig hebben.
Wat werkt wel?
Producten met langzame koolhydraten moet je juist niet schrappen, deze bevatten weinig suikers en juist veel vitamines, mineralen en vezels. Langzame koolhydraten geven een vertraagde afgifte van glucose in het bloed vanwege de voedingsvezels. En dát heeft een positief effect op je bloedvaten, humeur en concentratie. Ook werken langzame koolhydraten (vanwege de vezels) erg verzadigend. Je vindt ze in: volkorenpasta, volkorenbrood, volkorencouscous, zilvervliesrijst, aardappels, bulgur, haver, quinoa, groenten, fruit, peulvruchten, melk en melkproducten en kwark.
Binnenkort verschijnt op deze website ook deel II, dus schrijf je in voor de Betty’s Kitchen nieuwsbrief en mis niets!
Wil je nou meer tips over voeding? Volg mij dan bijvoorbeeld ook op Instagram: @JonathanKlaassen .
Lees meer artikelen van Jonathan Klaasen:
- Herken de meest gemaakte dieetfouten (deel 2)
- 10 gezonde snacks die je zonder schuldgevoel kunt eten
- Hoe krijg je emotie-eten onder controle?
- 5x gezonde inspiratie voor op je boterham
_________________________________________________________________________________________
Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.
Geef een reactie