• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Koekjes recepten / Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

29 april 2025 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Deze hemelse tongetjes zijn zachte doordrenkte koekjes uit mijn moederland. In het voormalige Joegoslavie worden deze ‘Hurmašice‘ veelal geserveerd aan visite en dan met een kop koffie of thee. Door hun vorm, relief en natte uiterlijk noemen wij ze eigenlijk ‘hemelse tongetjes’ koekjes of gebakje.

Hemelse tongetjes met suiker en citroen

In Mediterrane landen zijn toetjes of zoete koeken favoriet onder de lokale bevolking. Want het is immers zo lekker om een mierzoete versnapering te serveren voor bij de koffie of thee, of gewoonweg na het eten als afsluiter. Honing, suiker en citroen komt veelal voorbij, niet alleen in het baksel, maar ook als suikersiroop voor over het zoete baksel. Denk bijvoorbeeld aan Turkse Baklava met pistachenoten, mijn Italiaanse ricotta taart of in de Griekse Halva cake! Maar in het voormalige Joegoslavië kon men er ook wat van: daar stonden deze vochtige maar hemelse tongetjes met suiker en citroen regelmatig op tafel. Hurmašice spreekt je overigens uit als: hoer-maish-ietsje.

Tip van Betty: serveer deze hemelse tongetjes met een van deze 5x herfst thee! Zo warm je vanzelf weer op!

vorm balletjes van het deeg
rol hier ‘sigaren’ van
recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl
druk op een rasp voor het relief
het lijken net tongetjes
recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl
overgieten met de siroop
de siroop is volledig ingetrokken
recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Koekjes doordrenkt met suikersiroop

Het recept is uiteraard weer een familie recept en in de diverse streken van het land werd dit koekje telkens weer iets anders gemaakt. Het meest kenmerkende trekje is toch wel de vorm en het uiterlijk van een tong. Maar deze koekjes vallen bijna helemaal uit elkaar omdat ze doordrenkt zijn met een heerlijke suikersiroop (= trempeersiroop) en citroen. Ze smelten ook nog eens op je tong. Maar goed, een overheerlijk recept dat voor mij vele herinneringen oproept aan Balkan feestjes en verjaardagen waar deze hemelse tongetjes regelmatig voorbij kwamen. Ik hoop dat jullie er net zo van zullen genieten als ik! Let op! Als je geen zoetekauw bent, dan is dit recept niet voor jou! 🙂


Print

Recept: Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze ‘hemelse tongetjes’ zijn een doordrenkte koek van roomboter en tarwebloem met suikersiroop met citroen. Het is een typisch koekje of gebakje uit de Balkan en wordt geserveerd met koffie en thee. De zogehete Hurmašice zijn heel zoet zoals je bijvoorbeeld van Baklava zou verwachten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 45 min + koelen
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 1 uur en 20 minuten (+koelen)
  • Yield: 24 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Method: bakken
  • Cuisine: Balkan keuken

Ingredients

Scale

Voor het deeg:

  • 200 gr roomboter
  • 150 gr suiker
  • 2 tl vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 350 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder (16 gr)

Voor de siroop:

  • 400 gr suiker
  • 850 ml water
  • 1 biologische citroen

Extra:

  • keukenmixer of hand garde
  • steelpannetje
  • fijne rasp (staande of microplane)

Instructions

  1. Klop de roomboter, suiker en vanille suiker romig en zacht met behulp van een keukenmixer of garde.  Na 3 minuten mixen voeg je een voor een de eieren toe.
  2. Meng de bloem met het bakpoeder toe en voeg toe aan het botermengsel. Meng het geheel goed door, dit kan met de mixer of anders met de handen. Vorm het deeg tot een bal, druk deze plat en verpak in zilverfolie. Bewaar vervolgens 30 minuten in de koelkast om af te koelen.
  3. Ondertussen ga je vast de siroop maken: stop de suiker en het water in een steelpannetje en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur en laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Boen de citroen schoon en voeg de rasp van een halve citroen toe aan de suikersiroop. Pers tevens de vrucht uit en voeg het sap ook toe. Laat samen meekoken in de siroop. Zet daarna het vuur uit en laat de siroop een beetje afkoelen.
  4. Verwarm de oven voorverwarmen op 200 graden Celcius (180 hetelucht). We gebruiken een schone (!) bakplaat zonder bakpapier.
  5. Bestuif een werkbank met een beetje bloem. Verdeel het deeg in 24 stuks en rol hier bolletjes van en vervolgens ‘sigaren’ ter groote van je duim. 
  6. Let op, het deeg is vrij zacht, maar plet de sigaren op de rasp en leg op de bakplaat met het relief naar boven. Op mijn bakplaat passen 3 rijen met elk 8 tongetjes.
  7. Bak de hemelse tongetjes gedurende 20-25 minuten in de oven, of tot de bovenkant mooi lichtbruin is. Haal vervolgens de bakplaat uit de  de oven, plaats op een onderzetter en overgiet de warme koekjes direct met de siroop. Laat de siroop compleet intrekken.
  8. Gebruik een dunne metalen spatel of taartschep om de koekjes van de bakplaat te tillen en serveer ze op een bordje aan je gasten.

Prijatno! (= eet smakelijk)

Notes

Bewaar de Urmašice op een afgedekt bord (of bakjes) in de koelkast. Dan blijven ze gerust een paar dagen goed. Ze zullen naar verloop iets droger worden. Persoonlijk vind ik ze een dag na het maken het beste smaken omdat alles dan goed is ingetrokken.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze hemelse tongetjes genaamd Hurmašice wilt maken!

Category: Bakrecepten, Koekjes recepten Tags: bakpoeder, Balkan keuken, bloem, citroen, eieren, koekjes, roomboter, siroop, suiker, vanille

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Hummus Bowl met aubergine
Volgend bericht: Seekh Kebab van Kip »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

pasta datterini met burrata © bettyskitchen.nl

Pasta ‘Datterini’ met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee