Print

Recept: Hemelse Tongetjes (Hurmazice)

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl
  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 45 min + koelen
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 1 uur en 20 minuten (+koelen)
  • Yield: 24 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Method: bakken
  • Cuisine: Balkan keuken

Ingredients

Scale

Voor het deeg:

  • 200 gr roomboter
  • 150 gr suiker
  • 2 tl vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 350 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder (16 gr)

Voor de siroop:

  • 400 gr suiker
  • 850 ml water
  • 1 biologische citroen

Extra:

  • keukenmixer of hand garde
  • steelpannetje
  • fijne rasp (staande of microplane)

Instructions

  1. Klop de roomboter, suiker en vanille suiker romig en zacht met behulp van een keukenmixer of garde.  Na 3 minuten mixen voeg je een voor een de eieren toe.
  2. Meng de bloem met het bakpoeder toe en voeg toe aan het botermengsel. Meng het geheel goed door, dit kan met de mixer of anders met de handen. Vorm het deeg tot een bal, druk deze plat en verpak in zilverfolie. Bewaar vervolgens 30 minuten in de koelkast om af te koelen.
  3. Ondertussen ga je vast de siroop maken: stop de suiker en het water in een steelpannetje en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur en laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Boen de citroen schoon en voeg de rasp van een halve citroen toe aan de suikersiroop. Pers tevens de vrucht uit en voeg het sap ook toe. Laat samen meekoken in de siroop. Zet daarna het vuur uit en laat de siroop een beetje afkoelen.
  4. Verwarm de oven voorverwarmen op 200 graden (180 hetelucht). We gebruiken een schone (!) bakplaat zonder bakpapier.
  5. Bestuif een werkbank met een beetje bloem. Verdeel het deeg in 24 stuks en rol hier bolletjes van en vervolgens ‘sigaren’ ter groote van je duim. 
  6. Let op , het deeg is vrij zacht, maar plet de sigaren op de rasp en leg op de bakplaat met het relief naar boven. Op mijn bakplaat passen 3 rijen met elk 8 tongetjes.
  7. Bak de hemelse tongetjes gedurende 20-25 minuten in de oven, of tot de bovenkant mooi lichtbruin is. Haal vervolgens de bakplaat uit de  de oven , plaats op een onderzetter en overgiet de warme koekjes direct met de siroop. Laat de siroop compleet intrekken.
  8. Gebruik een spatel om de koekjes van de bakplaat te tillen en serveer ze op een bordje aan je gasten.

Prijatno! (= eet smakelijk)

Notes

Bewaar de hurmazice op een afgedekt bord (of bakjes) in de koelkast. Dan blijven ze gerust een paar dagen goed. Ze zullen naar verloop iets droger worden. Persoonlijk vind ik ze een dag na het maken het beste smaken omdat alles dan goed is ingetrokken.

Keywords: Joegoslavie, deegwaren, koek, suiker, siroop, citroen