Voor de Meatless Monday van vandaag kun je deze hartige courgettecake met mais en kaas absoluut op het menu zetten!
Een heerlijke vegetarische cake die je kunt serveren met bijvoorbeeld een salade erbij. En heb je een plak over dan bewaar je die lekker als tussendoortje voor de dag erna!
Hartige Courgettecake Maken
Toen ik deze hartige cake aan het maken was, moest ik meteen denken aan het good old gehaktbrood van mijn moeder. Dat gehaktbrood was lekker, maar het allerlekkerst was haar topping van sticky zoetzure tomatensaus eroverheen gesmeerd. Dus 1 en 1 werd 2 en zo ontstond deze heerlijke hartige, maar wel vegetarische, cake met tomatensaus topping. Serveer hem tijdens een borrel of lunch. En als diner zou ik er nog een kleine groene salade bij maken, om hem te completeren.
PrintRecept: Hartige courgettecake met mais en kaas
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 1 hours 15 minutes
- Yield: 4 personen (2 dikke plakken p.p.) 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
Ingrediënten voor de hartige cake:
- 2 groene courgettes
- 100 gram babymais
- 100 gram (oude) geraspte kaas
- 5 eieren
- 50 gram zonnebloempitten
- 200 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 1 el. paneermeel
- 1 el. Italiaanse kruiden
- Peper en zout
- 50 ml. kokosolie
- Boter of olie om in te vetten
Ingrediënten voor de tomatensaus topping:
- 4 el. ketchup
- 2 el. bruine suiker
- 1 tl. mosterd
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet alvast een cakevorm in met boter of olie. Schep de paneermeel erbij en schud de vorm zodat de paneermeel rondom blijft plakken.
- Schil de boven- en onderkant van de courgette en rasp ze grof boven een grote kom. Snij de babymais in plakjes en voeg toe aan de kom, net als de geraspte kaas en de zonnebloempitten.
- Kluts de eieren in een andere kom samen met een flinke snuf peper en zout en de Italiaanse kruiden. Roer de kokosolie er vloeibaar doorheen. Als de olie niet vloeibaar is, zet het dan heel even in de oven die aan het voorverwarmen is.
- Schep vervolgens de bloem en bakpoeder door de grote kom met de courgette en roer daarna het eimengsel er goed doorheen. Vervolgens giet je het beslag in de ingevette cakevorm.
- Plaats de hartige courgettecake eerst voor 30 minuten in de oven. Als je de hartige cake met de tomatensaus topping wilt maken kun je deze nu alvast voorbereiden. Roer de ketchup, bruine suiker en mosterd goed door elkaar en zet even apart.
- Na de 30 minuten verdeel je de tomatensaus over de courgettecake en zet je hem voor nog eens 25 minuten in de oven.
- Check na de oventijd met een satéprikker of de hartige cake goed gaar is. Zet de cake eventueel nog iets langer in de oven als dat niet het geval is.
- Laat de cake goed afkoelen (kamertemperatuur) voordat je hem aansnijdt. Serveer met bijvoorbeeld een frisse groene salade.
Eet smakelijk!
Liefs Nanda
Notes
Bewaartip: deze hartige cake is ideaal om te bewaren als tussendoortje. Heb je dus een paar plakken over, bewaar deze in een afgesloten bakje in de koelkast. Makkelijk om ’s ochtends mee te nemen naar je werk.
Monique
Heerlijk recept. Goed gelukt.
Ik heb de oude kaas vervangen door edelgistvlokken omdat mijn man geen geraspte kaas mag.
Smaakte prima op deze manier. Is het ook mogelijk plakken in te vriezen ?
Monique
Betina Oostveen
Hi Monique,
dank je wel voor je variatie tip en je kunt dit zeer zeker invriezen.
Goed af laten koelen en desnoods in plakjes snijden alvorens in te vriezen.
groetjes, Betty