Doe deze kerst iets goed en ga koekjes of taarten bakken! Deze Gingerbread koekjes zijn niet alleen heel lekker om te serveren tijdens de feestdagen, maar er zit ook een mooie boodschap aan vast.
Doe je mee voor het Vergeten Kind?
Dit recept voor Gingerbread koekjes komen namelijk uit het Hartenhuis Kerstdesserts boek van stichting ‘Het Vergeten Kind’. December is voor velen een tijd van familie, feest en gezellig samenzijn. Maar dit geldt helaas niet voor iedereen. Er zijn duizenden kinderen in Nederland waar thuis veel problemen zijn of die niet meer thuis kunnen wonen, en voor hen is deze feestelijke periode juist extra pijnlijk. Het Vergeten Kind vraagt aandacht voor deze kinderen door middel van een vrolijke (en lekkere!) kerstcampagne. Doe jij ook mee? Doneer en ontvang het Hartenhuis kerstdesserts boek(je).
Bak Gingerbread koekjes voor de kerst
Het receptenboek is van de hand van meester patissier Hidde de Brabander, maar ook ambassadeurs Saar Koningsberger, Natasja Froger en Juvat Westendorp hebben hun steentje bijgedragen. En voor de liefhebbers van koekjes vind je hier natuurlijk nog veel meer koekjes recepten online.
PrintRecept: Gingerbread Koekjes
Bak heerlijke Gingerbread koekjes met chocolade ganache en breng ze met kerst naar iemand toe die wat extra aandacht kan gebruiken
- Prep Time: 15
- Cook Time: 15
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 9 stuks 1x
- Category: Koekjes
- Cuisine: Britse keuken
Ingredients
Voor de Gingerbread koekjes
- 125 g boter,
- 75 g bruine basterdsuiker,
- 135 g honing,
- 330 gram bloem,
- 10 g bakpoeder,
- 20 g Vijfkruidenpoeder.
Voor de chocolade ganache:
- 175 ml slagroom,
- 235 g melkchocolade, fijngehakt.
Extra:
- keukenmixer,
- Deegroller,
- Uitsteekvormpjes ‘huis’ en ‘hartje’,
- Bakpapier,
- Mengkom,
- Plasticfolie,
- Spuitzak/Cornetje,
Instructions
- Begin met het gingerbread koekjes deeg: Verwarm de oven voor op 165 ºC (150 hete lucht).
- Roer de boter met de bruine basterdsuiker en de honing glad in de keukenmachine.
- Meng de bloem met het bakpoeder en vijfkruidenpoeder. Bevestig een deeghaak in de mixer. Voeg het bloemmengsel toe en laat draaien tot er zich een bal vormt.
- Bestuif het werkblad met wat extra bloem. Kneed het deeg op het aanrecht door met de hand door. Rol daarna het gingerbread koekjes deeg uit tot een dikte van circa 5 mm. Steek met de huis-vormpjes zo’n 18 stuks gingerbread huisjes uit het deeg (of snijd deze uit met een mesje). Verdeel de huisjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Kneed een bal van het overige deeg en rol opnieuw uit. Gebruik de hartjessteker om ca 18 hartjes uit het deeg te snijden en leg deze boven de huisjes. Bak de gingerbread koekjes in ca. 13 minuten goudbruin in de oven. Laat daarna afkoelen.
- Vervolgens maak je de ganache: Breng de slagroom langzaam aan de kook. Haal het pannetje van het vuur en voeg de fijngehakte chocolade toe. Roer goed door elkaar tot een chocolade ganache. Giet over in een kom, dek af met plastic folie en laat een uur in de koelkast afkoelen.
- Spuit een laagje ganache op 9 gingerbread koekjes. Leg hier de andere helft van de koekjes op, zodat je de hartenhuisjes een kwart kunt draaien en dus staand kunt serveren.
Eet smakelijk!
Notes
Je kunt dit recept voor Gingerbread koekjes heel eenvoudig voorbereiden. Afgebakken koekjes blijven gerust een paar dagen goed in een luchtdichte trommel. De ganache kun je ook een dag in de koelkast bewaren. Decoreer de Gingerbread koekjes dan vlak voor het serveren.
Sanne
Waar heb jij je bak vormpjes gekocht?
De koekjes zien er erg leuk uit.
Dan kan ik de kids ook wat leuks geven voor kerst i.p.v. de bakvormen van de albert heine;)
Dankjewel
Betina Oostveen
Hi Sanne, ik heb werkelijk geen idee. Ik verzamel mijn bakspullen al ruim 20 jaar en ze komen echt overal en nergens vandaan. Van diverse kookwinkels, kringloop en soms krijg ik het ook cadeau van anderen. Hartjes vorm kom je heel vaak tegen. Maar de huisjes minder vaak. Maar die kun je ook met de hand uitsnijden.
de vrouw online
Wat een schattige koekjes, deze ga ik zeker thuis maken.