Het is weer vrijdag – Visdag! Dus zet ik vandaag deze gemarineerde zalm met spinazie op het menu. Het is een heerlijke doordeweekse maaltijd, maar wel eentje waar je het weekend goed mee begint. De zalm is namelijk gemarineerd in een pittig sausje met zoete ketjap en bied een mooi contrast met de pittige gewokte spinazie en aardappelpuree.
Gemarineerde zalm maken
Voor mij is vis marineren, simpelweg een manier een meer smaak toe te voegen. Ik ben namelijk geen hele grote visliefhebber en eet het enkel omdat vis eten zo ontzettend gezond is en lekker veel Omega 3 vetten bevat. (Dus ook goed voor de baby!) Maar zalm heeft een, voor mij, zeer uitgesproken smaak. Door dit te combineren met een pittige ketjapsaus, verandert compleet de smaak van de vis, en dan vind ik zalm ineens superlekker! Ik hou sowieso wel van gerechten met een beetje pit! Dus laat jezelf ook blij verrassen door deze combinatie.
Nog meer recepten met zalm
Naast dit recept voor gemarineerde zalm met spinazie, heb ik nog meer lekkere recepten met zalm op de website staan. Maak bijvoorbeeld eens deze in boter gegaarde zalm met orzo. Ook een aanrader is deze pasta met zalm en boursin! Echt een liefhebber van velen. Maar deze Aziatische zalmburgers zijn ook grote favoriet bij ons thuis. Slinger je binnenkort de bbq aan? Maak dan deze zalm op oosterse wijze klaar!
Recept: Gemarineerde zalm met spinazie
Het is weer vrijdag – Visdag! Deze zalm is gemarineerd in een pittig sausje met zoete ketjap en bied een mooi contrast met de pittige gewokte spinazie en aardappelpuree.
- Prep Time: 30 minutes
- Cook Time: 25 minutes
- Total Time: 55 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vis
- Cuisine: Mediterrane keuken
Ingredients
- 4 zalmmoten (ca. 300 gram totaal)
- 1–2 theelepels sambal,
- 2 eetlepels ketjap,
- 2 eetlepels sojasaus,
- 1 kg kruimige aardappels,
- 1 sjalotje,
- 2 teentjes knoflook,
- 800 gram spinazie,
- 2 eetlepels roomboter,
- scheutje (warme) melk,
- peper & zout,
- olijfolie.
Extra:
- Kom (om te marineren),
- kookpan met deksel,
- koekenpan.
Instructions
- Marineer als eerste de zalm: roer de sambal, ketjap en sojasaus door elkaar in een kom, wentel hier de zalm doorheen en laat circa 30 minuten marineren.
- Schil ondertussen de aardappels, snijd in stukken en breng met een snufje zout aan de kook, in een pan met ruim water, gedurende 20 minuten.
- Pel de sjalot en snipper deze fijn. Pel de knoflook en pers deze uit.
- Verhit een scheutje olie in de koekenpan en bak hierin de zalmmoten rondom aan. Ze hebben vaak zo’n 3 minuten per kant nodig. Schep uit de pan op een stukje zilverfolie en dek af om warm te houden.
- Veeg de koekenpan schoon met de keukenpapier en verhit opnieuw een scheutje olijfolie. Voeg de sjalot en knoflook toe en na 30 seconden ook de spinazie. Laat deze slinken op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout & peper.
- Giet ondertussen de aardappels af en stamp deze tot puree met 2 eetlepels roomboter. Voeg vervolgens de (verwarmde) melk toe en stamp nogmaals goed door.
- Verdeel de aardappelpuree over 4 borden en serveer hier de gemarineerde zalm met spinazie bij.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Oosterse gemarineerde zalm met spinazie en aardappel wilt maken!
Joseph
Wij eten zalm eigenlijk altijd alleen met zout. Maar ben wek benieuwd naar deze spicy versie!
Betina Oostveen
Hi Joseph,
in ieder geval eet smakelijk! en ben benieuwd hoe je deze versie vind!