Het is een van de meest simpele maar oh zo lekkere ‘mezze’ uit de Griekse keuken! Deze gebakken feta uit de oven met knoflook maak ik ook dikwijls thuis en het is elke keer weer genieten van kaas!
Schapenkaas en met name feta kaas worden veel gegeten in Griekenland. Veelal koud geserveerd in een salade, maar gebakken feta uit de oven of pan is ook erg lekker! Je komt in Griekenland dan ook dikwijls feta fourno tegen op de menu kaart en dan weet je dat je een smaakvolle gegrilde feta uit de oven te wachten staat. Niet te verwarren met feta saganaki, wat weer een gepaneerde en gebakken feta uit een saganaki pannetje is! Hoe dan ook, deze ovengebakken feta wordt veelal afgetopt met knoflook als grootste smaakmaker. Persoonlijk vind ik het lekker om het schaaltje waar de feta in gebakken wordt vooraf te vullen met bijvoorbeeld plakjes tomaat of paprika. Deze worden dan ook mee gegaard in de oven en eet je gewoon mee met de kaas. Al met al maakt dit een heerlijke Griekse mezze!
Dit gerecht at ik voor het eerst bij een Griekse schoolvriendin en sindsdien is het een van mijn favoriete recepten uit de Griekse keuken. Dit is een heerlijk voorgerecht, bijgerecht of Griekse tapas ook wel ‘mezze’ genoemd. Maar je kunt de gebakken feta ook bovenop een groene salade serveren (bijv. ijsbergsla, tomaat, komkommer en zwarte olijven) en hem als lichte avondmaaltijd serveren. En als je onverwachts een vegetariër over de vloer krijgt, zet je zo toch in een handomdraai een heerlijke vleesvervanger op tafel. Check hier een mooi Grieks weekmenu om de zomer in eigen land mee door te komen.
Recept: Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)
Het is een van de meest simpele maar oh zo lekkere ‘mezze’ uit de Griekse keuken! Deze gebakken feta uit de oven met knoflook maak ik ook dikwijls thuis en het is elke keer weer genieten van kaas!
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: bijgerecht
- Cuisine: Griekse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
Ingrediënten:
- 1 tomaat
- 1 sjalot
- 2 knoflook tenen
- 1 plak fetakaas (200 gram)
- scheut olijfolie,
- kwart tl ‘crushed chilies’ of ‘hot’ paprika poeder
- snuf vers gemalen zwarte peper
- 1 takje verse oregano
- 1 takje verse tijm
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hete lucht. Smeer een beetje olijfolie in een kleine ovenschaal of ruim tapas schaaltje
- Snijd de tomaat overlangs in dunne plakjes. Pel een sjalot, snijd doormidden en vervolgens in dunne halve maan plakjes. Pel de knoflook en pers deze uit. Verdeel de plakjes tomaat en sjalot over het schaaltje.
- Giet de feta af en leg de plak bovenop. Verdeel hier de knoflook overheen en giet een scheut olijfolie bovenop. Breng op smaak met de chilies, zwarte peper. Ris de blaadjes van de takjes oregano en tijm en verdeel over het schaaltje. Plaats vervolgens in het midden van de oven en bak de feta gedurende 20-25 minuten of tot de bovenkant een klein beetje begint te kleuren.
- Je kunt deze gebakken feta uit de oven daarna zowel warm als afgekoeld serveren. Maar warm is hij toch het lekkerst hoor!
Kali Orexi! (=Eet Smakelijk!)
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gebakken feta uit de oven wilt gaan maken!
Iris
Ook lekker.
Ik heb dit gemaakt bij mijn quinoa-bieten salade.
Marije
Lekker met verse knoflook! Het ovenschaaltje is overigens geen overbodige luxe; ik heb het bij groenten op een bakplaat gelegd en dan moet je het eraf lepelen 🙂
Betina Oostveen
Hahaha ja, met een flinke laag olie erbij wil dat nog wel eens gebeuren. Ben blij dat je er van genoten hebt!
Groetjes, Betty
Fiet
Hallo Betty,
Gisteren gemaakt. Het was heerlijk, maar werd niet groen. Inderdaad wel een beetje papperig, maar het smaakte er zeker niet minder om. Bedankt voor dit recept, want de meeste anderen zijn gebakken, op zich wil ik dat wel, maar met paneermeel of zo en dat wil ik niet.
Groetjes,
Fiet
Betina Oostveen
Kijk, dat is een goed nieuws!
Ik ben blij dat het gesmaakt heeft!