Wist je dat je ook pannenkoeken kunt bakken in de oven? In Amerika is deze Dutch Baby Pancake een populair ontbijt of tussendoortje. En het is simpelweg pannenkoekenbeslag dat je in een hete pan in de oven bakt.
Amerikanen aan de Dutch Baby Pancake
Wij Nederlanders zijn trots op onze pannenkoeken en met een enorme stroom aan immigranten in de States is het daar ook geen geheim meer gebleven. Dus ik was dan ook blij verrast om de afgelopen jaren de Dutch Baby Pancake regelmatig voorbij te zien komen op diverse Amerikaanse blogs. Een soort dikkere pannenkoek-taartje maar wel met lekker luchtig resultaat.
Een Dutch Baby Pancake in de oven maken
Om deze Dutch baby pancake zelf thuis te kunnen maken heb je absoluut een ovenbestendige koekenpan benodigd. Ik gebruik al een tijdje deze handige skillet van Le Creuset. Let op! Ovenhandschoenen zijn nog steeeds benodigd bij deze beauty! Maar ik beloof je dat deze Amerikaanse ovenpannenkoek haast een taartje is om van te genieten, dus ik hoop dat jij hem ook eens heel gauw gaat uitproberen! Ook lekker: maak een heerlijk frisse variant door een ovenpannenkoek met citroen te maken. En wist je dat deze dikke fluffy pannenkoeken ook erg in de buurt komen van de Oostenrijkse wintersport klassieker: Kaiserschmarren ? Probeer het gerust eens uit en ik ben benieuwd welk recept jouw favoriet wordt!
Recept: Dutch Baby Pancake
Deze Amerikaanse ovenpannenkoek wordt ook wel een ‘Dutch Baby Pancake’ genoemd. Je bak je pannenkoekenbeslag namelijk in de oven tot een soort ontbijttaartje.
- Prep Time: 10 min
- Cook Time: 20 min
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 3–4 personen 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
- 3 eieren,
- snufje zout,
- 200 ml melk,
- 1/2 theelepel kaneel,
- 2 eetlepels vanillesuiker,
- 100 gram bloem,
- 2 eetlepels roomboter.
Extra:
- Hitte bestendige koekenpan, bijvoorbeeld deze Le Creuset Skillet.
Instructions
- Stop de hittebestendige koekenpan in de oven en verwarm beiden voor op 220 graden (hete lucht 200).
- Klop de eieren goed luchtig met het zout en de melk. Breng op smaak met het kaneel en de vanille suiker. Tot slot klop je de bloem er door heen. Dit kan ook allemaal in de blender of foodprocessor natuurlijk. Zet 5 minuten apart en wacht tot de oven op temperatuur is.
- Haal de koekenpan uit de oven, schep hier 3-4 eetlepels boter in. Dit zal directe smelten door de warmte. ‘Swirl’ de pan voorzichtig rond om de boter uit te schenken en giet het beslag in de pan. Zet daarna direct terug in de oven. Bak de Dutch Baby Pancake in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
- Laat een paar minuten afkoelen in de pan. De Dutch Baby Pancake zal ook weer een beetje inzakken. Vanuit de pan op een bord glijden en snijd in punten. Serveer direct.
Heerlijk om te serveren met vers fruit of eventueel een beetje stroop of suiker.
Eet smakelijk!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Dutch Baby Pancakes wilt maken!
Deze blogpost bevat een affiliate link naar Bol.com. Mocht je het product willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.
Lianne
Heel tof recept! Het lijkt mij dat de smaak ook wat anders is dan van pannenkoeken zelf. Klopt dat? 🙂
Betina Oostveen
Hi Lianne,
deze Dutch Baby Pancake smaakt ook wat anders. Vind ik zelfs lekkerder dan gewone pannenkoeken 🙂