DanDanMein is een bekend streetfood gerecht uit China. De verkopers lopen rond met grote manden die hangen over een stok op de schouders (Dandan) en van daaruit wordt een verrukkelijk pittig noedel gerecht geserveerd. Lekker met krokant gebakken gehakt, paksoi en chili olie.
Hoe maak je DanDanMein?
Mocht je ooit in de Szechuan of Sichuan streek zijn geweest dan zal je de Dan Dan verkopers in het straatbeeld zijn tegengekomen. De gekookte noedels worden op smaak gebracht met diverse groenten en krokant gebakken (varkens)gehakt. Maar de belangrijkste smaakmaker in dit gerecht is de pittige saus van (chinese) sesampasta – sommigen geven zelfs de voorkeur aan pindakaas – rijstazijn en Szechuan pepers die onderop in je kom wordt gegoten. De warme noedels roer je hier dan lekker doorheen. De homemade chili olie maakt het gerecht echt helemaal af en geeft weer een andere soort pittigheid dan de Sichuan pepers. Hoe dan ook: Dan Dan Mein is een noedelgerecht dat je gewoonweg ooit eens geproefd moet hebben!
Een soortgelijk gerecht vind je ook in Japan, daar wordt het dan weer TanTanMen genoemd. En somige verkopers gieten er zelfs een beetje extra kookvocht of bouillon bij zodat je een soort soep variant van dit recept krijgt.
Nog meer heerlijke recepten met noodles
Wist je dat er achter het eten van Noodles een ware symboliek schuil gaat? Tijdens het Chinese nieuwjaar mogen ze dan nooit ontbreken op tafel en weerspiegelen ze een lang en gelukkig leven. Een goede reden om deze pittige Dan Dan Mein noedel gerecht op tafel te zetten. Maar daarnaast heb ik nog meer lekkere recepten met noodles voor je op de site staan. Wat dacht je van een heerlijke ramen roep met kip? Liefhebbers van wokgerechten kunnen aan de slag met het maken van Lo Mein Noodles met biefstuk. En lekker is deze homemade Chinese bouillion getrokken van runderschenkel en uiteraard geserveerd met noedels! Enjoy!
Recept: DanDanMein (pittige noedels)
Dan Dan Mein is een pittig streetfood gerecht uit de Chinese Szechuan of Sichuan streek. De noodles worden rondgedragen in manden aan stokken die rusten op de schouders. Doordat je de pittige saus met oa. tahin en pepers apart bereid kun je deze voor kinderen bijvoorbeeld achterwege laten of aanpassen naar een saus zonder pepers en chili olie.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Chinese keuken
Ingredients
Voor het vlees:
- 500 gram half-om-half gehakt
- 1 tl. fijngehakte gember
- 1 tl. fijngehakte knoflook
- 2 el. hoisinsaus
- 2 el. shaoxing wine (of gebruik sherry)
- 1 el. sojasaus
- 1 tl. 5 spice kruidenmix
- neutrale olie, voor het bakken
Voor de pittige saus:
- 3 el. tahin sesampasta *
- 2 el. sojasaus
- 2 el. rijstazijn
- 1 el. lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl. Szechuan pepers **
- 250 ml. warme kippenbouillon
- 2 el. Chili olie
Voor erbij:
- 2 shanghai paksoi, gehalveerd of in kwarten
- 200 gram spinazie
- 200 gram dikke noedels, bijv. Udon
- 3 bosuien, in ringen
- handjevol pinda’s
Extra:
- hapjespan
- steelpan
- kookpan met water
- kom met ijswater (water + ijsblokjes)
- schuimspaan
Instructions
- Verhit een ruime braadpan met een scheutje olie en bak hierin het gehakt rul. Voeg dan de gember en knoflook toe en bak 1 minuut mee. Breng het vlees vervolgens op smaak met hoisin, shaoxing wine, sojasaus en 5 spice kruiden. Verlaag desnoods het vuur iets, want het is de bedoeling om het gehakt nu 5 minuten zachtjes door te bakken tot het een beetje donker, krokant en stroperig wordt. Hierbij moet je wel regelmatig blijven omscheppen. Probeer daarna het vlees warm te houden tot gebruik op laag vuur.
- Breng ondertussen een kookpan met water aan de kook. En zet een kom met water + ijsblokjes klaar.
- In en steelpannetje meng je alle ingrediënten voor de saus, met uitzondering van de chili olie. Breng aan de kook, laat 1 minuut doorkoken en draai daarna het vuur laag en probeer de saus zo warm te houden tot gebruik.
- Nu ga je de groenten blancheren in de pan met kokend water, dit hoeft heel kort en tot ze beetgaar zijn. Paksoi behoeft bijvoorbeeld maar 2-3 minuten. Spinazie is binnen een minuut al klaar dus voeg die als laatste toe. Schep met een schuimspaan de groenten uit de pan en stop in de kom met ijswater om het garingsproces te stoppen. ***
- Tot slot kook je de noodles gaar. Dit heeft slechts een paar minuten nodig.
- Ondertussen schep je de saus over de serveer kommen of borden. Lepel hier dan de chili olie overheen. Zodra de noodles gaar zijn giet je deze af en plaats ze direct op de saus. Serveer de DanDanMein noodles met de geblancheerde groenten, krokant gehakt en top af met ringetjes bosui en pinda’s.
Het is de bedoeling dat je bij elke hap de noodles een beetje door de romige maar pittige saus draait en samen met het vlees en groenten opsmikkelt. Het is een hele fijne smaaksensatie! Eet smakelijk!
Notes
* Je kunt de helft van de sesampasta ook vervangen door 100% pindakaas als je dat lekker vindt en voor een andere smaakbeleving.
**Szechuan Pepers lijken veel op normale zwarte peperkorrels. Het behoort traditioneel tot dit gerecht, maar je mag het van mij ook vervangen door dus vers gemalen zwarte pepers.
*** in plaats van groenten blancheren kun je er ook voor kiezen om ze bij stap 4 samen met het gehakt in de braadpan te bakken tot ze gaar zijn.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Chinese DanDanMein pittige noedels uit de Sichuan keuken wilt gaan maken!
Geef een reactie