• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Croquetas de Jamon (video)

Croquetas de Jamon (video)

11 juli 2024 Door Betina Oostveen 3 Reacties

Jump to Recipe

Waan je deze zomerse weken even in Spanje en sluit de vrijdagmiddag af met Spaanse kroketjes met Serranoham. Deze croquetas de jamon maak je heel eenvoudig zelf en doen het uitstekend als tapas of borrelhapje!

Zomerse kroketjes met ham maken

Op warme dagen doen kleine hapjes zoals tappas het altijd goed op tafel. Deze zomerse kroketjes met Spaanse ham voeren mij meteen mee naar zwoele namiddagen in Barcelona. Deze Croquetas de jamon zijn lekker krokant, romig van binnen met die typische hamsmaak en zijn verrukkelijk met een pittige rode aioli! Maar maak er gerust ook een van onze andere tapas recepten bij en vul die tafel gewoon aan met nog veel meer lekkere zomerse hapjes. Een glaasje sherry doet het hier altijd goed bij, maar serveer er bijvoorbeeld ook een verkoelende cocktail of gin-tonic bij.

Kookvideo: Croquetas de Jamon

+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen

Nog meer Spaanse Tapas recepten:

Heb je na deze spaanse kroketjes met Serranoham nog meer trek in tapas? Dan hebben we nog veel meer lekkere Spaanse tapas recepten voor je in petto! Maak dan bijvoorbeeld ook deze Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Of ga voor gevulde dadels met chorizo en spek! Ook erg lekker zijn deze empenada’s met chorizo. We maken er gewoon een lekker Spaans tapas feestje van! Ik ben benieuwd wat je van de kookvideo voor deze croquetas de jamon vindt! En ken je overigens de SPaanse Paella al? Ook heerlijk voor zomerse avonden!


Print

Recept: Croquetas de Jamon

recept video croquetas de jambon - spaanse kroketjes met seranoham tapas © bettyskitchen
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Breng het zonnetje in huis met deze Spaanse kroketjes met serranoham! Deze croquetas de jambon zijn een typisch tapas gerecht en uitermate geschikt voor de vrijdagmiddag borrel.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 2 uur, 30 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 2 uur en 45 minuten
  • Yield: 20 stuks 1x
  • Category: Borrelhapjes
  • Cuisine: Spaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 sjalotjes,
  • 70 gram roomboter,
  • 160 gram Serranoham (2 pakken),
  • 100 gram bloem + extra,
  • 500 ml koude melk *
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie.
  • snuf nootmuskaat,
  • 2 eieren,
  • 150 gram paneermeel of pankow,
  • 1 liter zonnebloemolie (of gebruik een frituurpan).

 

Voor de rode aïoli:

  • 4 eetlepels mayonaise,
  • 1 knoflook, uitgeperst,
  • sap van ½ citroen,
  • halve theelepel hot smoked paprikapoeder (pimentón).

Instructions

  1. Pel en snipper de sjalotten zeer fijn. Smelt de boter in een pannetje en bak hierin de sjalotten glazig gedurende een paar minuten.
  2. Snijd de ham in reepjes en voeg daarna toe aan de sjalotten. Bak mee gedurende 3 minuten. Schep daarna de bloem erbij en bak al roerende om. Je krijgt nu een roux die een beetje zanderig en licht bruin zal worden.
  3. Schenk tot slot de koude melk erbij en breng dit al roerende aan de kook. Laat daarna 10 minuten zachtje doorkoken. Breng alleen nog even op smaak met een snuf peper, de peterselie en de nootmuskaat.
  4. Schep de vulling in een ruime ovenschaal en verdeel goed over de bodem. Dek af met huishoudfolie en doe dit rechtstreeks op de vulling zodat je voorkomt dat er zich een ‘velletje’ gaat vormen. Laat minstens 2 uur rusten in de koelkast.
  5. Maak ondertussen de rode aioli: roer hiervoor de ingrediënten door elkaar in een kommetje. Dek af met folie en plaats in de koelkast tot gebruik.
  6. Zet ook vast 3 kommen klaar met: wat extra bloem, een schaaltje met geklutste eieren en de derde met het paneermeel of pankow.
  7. Vorm met natte handen zo’n 20 croquetas de jambon. Wentel deze eerst door de bloem, vervolgens het ei en tot slot door de panneermeel.
  8. Verhit de frituese tot 180 graden. Als je een pan met olie gebruikt verhit deze dan gerust 2-3 minuten op hoog vuur en doe een stukje broodkorst erin. Zodra deze mooi lichtbruin bakt is de olie klaar voor gebruik en op temperatuur. Verlaag het vuur naar middelmatig en bak de ham kroketjes gedurende een paar minuten goudbruin. Niet teveel tegelijkertijd frituren hoor! Serveer daarna met de rode aioli.

Buen Provecho! Groetjes, Betty

Notes

Variatie tip *: vervang 3 eetlepels melk door 3 eetlepels sherry voor nog meer smaak!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept video croquetas de jambon - spaanse kroketjes met seranoham tapas © bettyskitchen

Bewaar dit recept op Pinterest!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!

Category: Borrelhapjes en Snacks, Vlees Recepten Tags: aioli, bloem, boter, frituren, kookvideo, kroketten, sjalotten, Spaanse keuken, tapas, varkensvlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Patatas Bravas
Volgend bericht: AMERIKA Weekmenu »

Lees Interacties

Reacties

  1. Antino Kieboom

    1 oktober 2024 om 10:18 am

    Hoi Betty,

    Gebruik je hier gezouten of ongezouten roomboter voor?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      1 oktober 2024 om 12:51 pm

      Hi Antino,
      in al onze recepten bedoelen we doorgaans ‘ongezouten roomboter’. Als het echt de gezouten versie dient te zijn dan vermelden wij dit er ook expliciet bij.

      Beantwoorden
  2. Richard van Daalen

    13 oktober 2024 om 12:11 pm

    Heerlijk recept, kleine variant aangebracht op de aioli, ik heb een hele knoflookbol gebruikt in aluminiumfolie met olijfolie in de oven, Lekker smeuïg en in combinatie met een heerlijke rode wijn een prima borrelhapje!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee