Waan je deze zomerse weken even in Spanje en sluit de vrijdagmiddag af met Spaanse kroketjes met Serranoham. Deze croquetas de jamon maak je heel eenvoudig zelf en doen het uitstekend als tapas of borrelhapje!
Zomerse kroketjes met ham maken
Op warme dagen doen kleine hapjes zoals tappas het altijd goed op tafel. Deze zomerse kroketjes met Spaanse ham voeren mij meteen mee naar zwoele namiddagen in Barcelona. Deze Croquetas de jamon zijn lekker krokant, romig van binnen met die typische hamsmaak en zijn verrukkelijk met een pittige rode aioli! Maar maak er gerust ook een van onze andere tapas recepten bij en vul die tafel gewoon aan met nog veel meer lekkere zomerse hapjes. Een glaasje sherry doet het hier altijd goed bij, maar serveer er bijvoorbeeld ook een verkoelende cocktail of gin-tonic bij.
Kookvideo: Croquetas de Jamon
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Nog meer Spaanse Tapas recepten:
Heb je na deze spaanse kroketjes met Serranoham nog meer trek in tapas? Dan hebben we nog veel meer lekkere Spaanse tapas recepten voor je in petto! Maak dan bijvoorbeeld ook deze Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Of ga voor gevulde dadels met chorizo en spek! Ook erg lekker zijn deze empenada’s met chorizo. We maken er gewoon een lekker Spaans tapas feestje van! Ik ben benieuwd wat je van de kookvideo voor deze croquetas de jamon vindt! En ken je overigens de SPaanse Paella al? Ook heerlijk voor zomerse avonden!
Recept: Croquetas de Jamon
Breng het zonnetje in huis met deze Spaanse kroketjes met serranoham! Deze croquetas de jambon zijn een typisch tapas gerecht en uitermate geschikt voor de vrijdagmiddag borrel.
- Prep Time: 2 uur, 30 min.
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 2 uur en 45 minuten
- Yield: 20 stuks 1x
- Category: Borrelhapjes
- Cuisine: Spaanse keuken
Ingredients
- 2 sjalotjes,
- 70 gram roomboter,
- 160 gram Serranoham (2 pakken),
- 100 gram bloem + extra,
- 500 ml koude melk *
- 3 eetlepels fijngehakte peterselie.
- snuf nootmuskaat,
- 2 eieren,
- 150 gram paneermeel of pankow,
- 1 liter zonnebloemolie (of gebruik een frituurpan).
Voor de rode aïoli:
- 4 eetlepels mayonaise,
- 1 knoflook, uitgeperst,
- sap van ½ citroen,
- halve theelepel hot smoked paprikapoeder (pimentón).
Instructions
- Pel en snipper de sjalotten zeer fijn. Smelt de boter in een pannetje en bak hierin de sjalotten glazig gedurende een paar minuten.
- Snijd de ham in reepjes en voeg daarna toe aan de sjalotten. Bak mee gedurende 3 minuten. Schep daarna de bloem erbij en bak al roerende om. Je krijgt nu een roux die een beetje zanderig en licht bruin zal worden.
- Schenk tot slot de koude melk erbij en breng dit al roerende aan de kook. Laat daarna 10 minuten zachtje doorkoken. Breng alleen nog even op smaak met een snuf peper, de peterselie en de nootmuskaat.
- Schep de vulling in een ruime ovenschaal en verdeel goed over de bodem. Dek af met huishoudfolie en doe dit rechtstreeks op de vulling zodat je voorkomt dat er zich een ‘velletje’ gaat vormen. Laat minstens 2 uur rusten in de koelkast.
- Maak ondertussen de rode aioli: roer hiervoor de ingrediënten door elkaar in een kommetje. Dek af met folie en plaats in de koelkast tot gebruik.
- Zet ook vast 3 kommen klaar met: wat extra bloem, een schaaltje met geklutste eieren en de derde met het paneermeel of pankow.
- Vorm met natte handen zo’n 20 croquetas de jambon. Wentel deze eerst door de bloem, vervolgens het ei en tot slot door de panneermeel.
- Verhit de frituese tot 180 graden. Als je een pan met olie gebruikt verhit deze dan gerust 2-3 minuten op hoog vuur en doe een stukje broodkorst erin. Zodra deze mooi lichtbruin bakt is de olie klaar voor gebruik en op temperatuur. Verlaag het vuur naar middelmatig en bak de ham kroketjes gedurende een paar minuten goudbruin. Niet teveel tegelijkertijd frituren hoor! Serveer daarna met de rode aioli.
Buen Provecho! Groetjes, Betty
Notes
Variatie tip *: vervang 3 eetlepels melk door 3 eetlepels sherry voor nog meer smaak!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!
Antino Kieboom
Hoi Betty,
Gebruik je hier gezouten of ongezouten roomboter voor?
Betina Oostveen
Hi Antino,
in al onze recepten bedoelen we doorgaans ‘ongezouten roomboter’. Als het echt de gezouten versie dient te zijn dan vermelden wij dit er ook expliciet bij.
Richard van Daalen
Heerlijk recept, kleine variant aangebracht op de aioli, ik heb een hele knoflookbol gebruikt in aluminiumfolie met olijfolie in de oven, Lekker smeuïg en in combinatie met een heerlijke rode wijn een prima borrelhapje!