Print

Recept: Croquetas de Jamon

Breng het zonnetje in huis met deze Spaanse kroketjes met serranoham! Deze croquetas de jambon zijn een typisch tapas gerecht en uitermate geschikt voor de vrijdagmiddag borrel.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 2 uur, 30 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 2 uur en 45 minuten
  • Yield: 20 stuks 1x
  • Category: Borrelhapjes
  • Cuisine: Spaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 sjalotjes,
  • 70 gram roomboter,
  • 160 gram Serranoham (2 pakken),
  • 100 gram bloem + extra,
  • 500 ml koude melk *
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie.
  • snuf nootmuskaat,
  • 2 eieren,
  • 150 gram paneermeel of pankow,
  • 1 liter zonnebloemolie (of gebruik een frituurpan).

 

Voor de rode aïoli:

  • 4 eetlepels mayonaise,
  • 1 knoflook, uitgeperst,
  • sap van ½ citroen,
  • halve theelepel hot smoked paprikapoeder (pimentón).

Instructions

  1. Pel en snipper de sjalotten zeer fijn. Smelt de boter in een pannetje en bak hierin de sjalotten glazig gedurende een paar minuten.
  2. Snijd de ham in reepjes en voeg daarna toe aan de sjalotten. Bak mee gedurende 3 minuten. Schep daarna de bloem erbij en bak al roerende om. Je krijgt nu een roux die een beetje zanderig en licht bruin zal worden.
  3. Schenk tot slot de koude melk erbij en breng dit al roerende aan de kook. Laat daarna 10 minuten zachtje doorkoken. Breng alleen nog even op smaak met een snuf peper, de peterselie en de nootmuskaat.
  4. Schep de vulling in een ruime ovenschaal en verdeel goed over de bodem. Dek af met huishoudfolie en doe dit rechtstreeks op de vulling zodat je voorkomt dat er zich een ‘velletje’ gaat vormen. Laat minstens 2 uur rusten in de koelkast.
  5. Maak ondertussen de rode aioli: roer hiervoor de ingrediënten door elkaar in een kommetje. Dek af met folie en plaats in de koelkast tot gebruik.
  6. Zet ook vast 3 kommen klaar met: wat extra bloem, een schaaltje met geklutste eieren en de derde met het paneermeel of pankow.
  7. Vorm met natte handen zo’n 20 croquetas de jambon. Wentel deze eerst door de bloem, vervolgens het ei en tot slot door de panneermeel.
  8. Verhit de frituese tot 180 graden. Als je een pan met olie gebruikt verhit deze dan gerust 2-3 minuten op hoog vuur en doe een stukje broodkorst erin. Zodra deze mooi lichtbruin bakt is de olie klaar voor gebruik en op temperatuur. Verlaag het vuur naar middelmatig en bak de ham kroketjes gedurende een paar minuten goudbruin. Niet teveel tegelijkertijd frituren hoor! Serveer daarna met de rode aioli.

Buen Provecho! Groetjes, Betty

Notes

Variatie tip *: vervang 3 eetlepels melk door 3 eetlepels sherry voor nog meer smaak!

Keywords: Spaans, tapas, kroketten, vlees, serranoham, ham, aioli