• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Char Siu (varkensvlees van de barbecue)

Char Siu (varkensvlees van de barbecue)

1 februari 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Wist je dat men in China ook graag vlees grilt op de barbecue? Char Siu is daar een van de bekendste gerechten van en is niets minder dan zachtgegaard varkensvlees in een Chinese zoete barbecuesaus dat in dunne plakjes wordt gesneden. Dit vlees kun je vervolgens gebruiken in zoveel verschillende Chinese gerechten!

recept char siu chinees varkensvlees van de barbecue © bettyskitchen.nl
recept char siu chinees varkensvlees van de barbecue © bettyskitchen.nl

Wat is Char Siu

Char Siu – wordt ook wel Cha Sieuw genoemd – maak je van een mooi stuk stevig varkensvlees. Ik gebruikte hier procureur (varkensnek) voor, die je ook gebruikt om bijvoorbeeld ‘pulled pork‘ te maken. Het vlees wordt vooraf gemarineerd in een soort zoete-zoute marinade met typisch Chinese smaakmakers zoals steranijs, shaoxing wine, hoisinsaus en 5 Spices kruidenmix. Daarna wordt het vlees gegrild op de barbecue tot het gaar is en in dunne plakjes gesneden. Kenmerkend is de roze-rode rand rondom de plakjes.

Wil je meer te weten komen over het Chinese nieuwjaar en de symboliek die achter de gerechten schuil gaat? Lees er hier dan meer over.

recept char siu chinees varkensvlees van de barbecue © bettyskitchen.nl

Wat eet je bij Char Siu

De plakjes Char Siu kun je vervolgens bij heel veel Chinese gerechten serveren. Serveer het in plaats van biefstuk in dit recept voor Lo Mein noodles met gewokte groenten. Maar dit Chinese barbecuevlees kun je ook serveren bij een roerbakschotel met bijvoorbeeld kool en witte rijst. Ook heel lekker is een Chinese noedelsoep met shanghai paksoi bereiden waarbij je Char Siu in plakken bovenop serveert (soort Ramen soep). En wat dacht je van simpelweg op een gestoomd Bao Bun met komkommer linten zoals bij dit recept?


Print

Recept: Char Siu (varkensvlees van de barbecue)

recept char siu chinees varkensvlees van de barbecue © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min. + marineren
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 9 – 13 uren
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Method: Barbecue
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Halal

Ingredients

Scale

  • 1 kilo procureur
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels shaoxing wine (of sherry)
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels hoisinsaus
  • 2 el honing
  • 2 tl. Chinese 5 Spice poeder
  • 2 tl. knoflookpoeder
  • 1 tl gemalen witte peper
  • 1 tl maizena

Extra:

  • Ziploc bag, 2,5 L.
  • barbecue met deksel
  • vleesthermometer
  • drip pan met een laagje water
  • bakkwast

Instructions

  1. Haal de procureur uit de koelkast en 30 minuten op kamertemperatuur komen. Dep goed droog met keukenpapier. Snijd de procureur in langwerpige repen van 5 cm dikte. Doe de repen in de ziplock bag en giet de marinade erbij. Sluit de zak met zo min mogelijk lucht er in en kneed de marinade even licht door het vlees. Plaats de zak daarna in de koelkast en laat 8 – 12 uur marineren.
  2. Maak de barbecue gereed voor indirect grillen en breng de temperatuur naar 175 graden Celcius. Plaats een drippan met een laagje water onderin de barbecue zodat de vleessappen niet op de kolen vallen en flinke rook veroorzaken.
  3. Haal het vlees uit de zak en plaats op de barbecue. Bewaar echter de marinade!
  4. Steek een vleesthermometer in 1 (of meer) stuk(ken) procureur en laat het vlees 30 – 40 minuten indirect grillen.
  5. Open na 25 minuten de barbecue kort om het vlees te bestrijken met de overgebleven marinade en laat daarna nog nog 5 minuten garen. Daarna opnieuw bestrijken en nog eens 5 minuten laten garen. Ga zo door tot het vlees een kerntemperatuur van 70 graden Celcius heeft.
  6. Mocht je nog een klein stukje ruimte hebben voor direct grillen, verplaats dan het vlees en schroei nog even 2 minuten boven direct vuur. Let goed op want de saus kan hier snel verbranden.
  7. Haal het vlees van de barbecue en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat zo 15 minuten rusten en snijd daarna de char siu in dunne plakjes.

Notes

Bezit je over een klein gietijzeren steelpannetje? Stop de marinade daar dan in en plaats deze na de eerste keer bestrijken ook op de barbecue. De marinade zal gedurende de rest van de tijd ook inkoken tot een stroperige barbecuesaus en nog mooier aflakken.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept char siu chinees varkensvlees van de barbecue © bettyskitchen.nl
Dunne plakjes Char Siu
char siu met nasi - binnenkort online
Nasi met Char Siu
recept bao buns met buikspek gua bao © bettyskitchen.nl
Bao Buns met Char Siu

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Chinese Char Siu varkensvlees van de barbecue wilt gaan maken!

recept char siu chinees varkensvlees van de barbecue © bettyskitchen.nl

Category: Vlees Recepten Tags: 5 spice kruiden, BBQ Recepten, Chinese keuken, Glutenvrij, hoisinsaus, honing, hoofdgerechten, knoflook, maizena, noedels, peper, procureur, ramen, rijst, shaoxing wine, sherry, sojasaus, varkensvlees, wokken

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Biefstuk in Zwarte Bonensaus
Volgend bericht: Chinese rundvlees soep met noodles »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee