• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / High Tea Recepten / Blauwe bessen jam maken

Blauwe bessen jam maken

16 mei 2017 Door Betina Oostveen 15 Reacties

Jump to Recipe
Share
Share on Google Plus
Share
Share on Facebook
Share
Share this
Pin
Pin this

Jam uit eigen keuken staat altijd leuk op tafel. Mijn favoriet van dit moment is blauwe bessen jam (Blueberry jam), met een vleugje kaneel. Dat geeft zoveel meer extra’s aan deze zoetzure besjes. En zelf jam maken is helemaal niet eens zo moeilijk, want met slechts een paar basis ingrediënten maak je zo de heerlijkste zoete beleg zelf. 

Zelf blauwe bessen jam maken

Door zelf de jam te maken heb je zelf de controle over het toevoegen van suiker tijdens het kookprocess. Waar normaliter gelijke delen suiker en fruit wordt gebruikt om jam te maken (verhouding 1:1), heb ik dit recept voor zelf blauwe bessen jam maken aangepast naar een minder zoete variant, en conserveer ik de jam met wat extra citroensap. Hierdoor is deze zeker twee weken houdbaar na opening. Maar voeg dus gerust meer suiker toe om zoeter te maken, of om de jam langer houdbaar te maken.

blauwe bessen jam maken

Nog meer jam recepten

Blauwe bessen jam is heerlijk op een met roomboter besmeerde toast, beschuit, croissants en is zelfs heerlijk met pannenkoekjes. En als je eenmaal de smaak te pakken hebt en vaker zelf jam wilt maken, neem dan ook eens een kijkje bij mijn recepten voor rabarber jam, zelfgemaakte frambozen jam en Utregse bramen jam. Speciaal voor onze kleine meid die (vrijwel suikervrij eet) maak ik ook wel eens chia aardbeien jam!


Print

Recept: Blauwe bessen jam recept

blauwe bessen jam maken
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 1 review

Met dit recept kun je zelf jam maken van blauwe bessen. Varieer met hoeveelheden suiker om jouw favoriete ‘zoetheid’ te bepalen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 35 minutes
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 1 pot
  • Category: Jam
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

  • 500 gram blauwe bessen,
  • sap van 1/2 citroen,
  • 100 ml water,
  • 1 kaneelstokje,
  • 350 gram (gelei)suiker.

Extra:

  • lege en schoongemaakte jampot(jes).

Instructions

  1. Steriliseer als eerste de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten laten doorkoken. Daarna uit het water halen en aan de lucht laten drogen.blauwe bessen jam pootjeskook de blauwe bessen om blauwe bessen jam te makenblauwe bessen jam in de pootjes
    1. Was ondertussen de bessen en breng deze aan de kook in een (hoge) pan, samen met het citroensap, water en kaneelstokje. Totaal dient dit 15 minuten door te koken.
    2. Verwijder het kaneelstokje, voeg  de suiker toe, en kook nog minstens 15 minuten  op hoog vuur door. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de blauwe bessen jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel). Op deze manier kook je de jam een beetje in, en wordt deze vanzelf dikker.
    3. Schep de blauwe bessen jam in de jampot(jes), sluit direct af met de gesteriliseerde deksel(s), en zet de pot(jes) op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De blauwe bessen jam is nu een paar maanden houdbaar. (Bewaren op een koele en donkere plek.)

Na opening is de blauwe bessen jam 2-3 weken houdbaar in de koelkast.

Veel plezier met maken van deze blauwe bessen jam!

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

blauwe bessen jam maken

Bron header/end foto: Blueberry Jam

Share
Share on Google Plus
Share
Share on Facebook
Share
Share this
Pin
Pin this

Category: High Tea Recepten Tags: blauwe bessen, citroen, fruit, jam, kaneel, pannekoeken, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Wilde rijstsalade met gegrilde halloumi
Volgend bericht: Moeders gehaktballen met rode bietjes »

Lees Interacties

Reacties

  1. Karen

    22 juli 2014 om 10:09 am

    Ik heb gisteren voor het eerst in mijn leven jam proberen te maken. 1 1/2 kilo blauwe bessen, 300 ml water, 300 gr geleisuiker, 1 1/2 kaneelstokje en sap van 2 citroenen. Verder precies gedaan wat in het recept stond.
    Ik vind dat het wat dun blijft. Een uur geleden op een beschuit gegeten en ik voel het nog in mijn maag. Klopt de hoeveelheid citroensap wel in het recept? Ben blij dat ik geen 3 citroenen heb gebruikt.
    In andere recepten zie ik nu vaak de verhouding fruit en suiker gelijk. Dan blijft het langer goed?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      22 juli 2014 om 10:18 am

      Goede morgen Karen,

      veelal wordt jam inderdaad gemaakt met gelijke delen fruit en suiker. Maar omdat ik minder suiker eet, heb ik een deel weggelaten en een ander deel gecompenseerd met extra citroensap (ook voor de conservering ervan) Je kunt uiteraard naar behoeven zelf meer suiker toevoegen tijdens het kookproces.
      Daarnaast is jam ook heel geschikt om in te koken, je kunt dit zelfs bijna een uur laten pruttelen, en dan wordt het vanzelf dikker.
      Ik zal het even hierboven erbij vermelden, en wat meer suiker toevoegen.
      Veel kookplezier!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
    • Jorina Roos

      21 juli 2016 om 7:59 am

      Dag Karen, nu zoveel maanden later zie ik je opmerking.
      En even het volgende, als jij 3 x zoveel blauwe bessen gebruikt dan heb je naar verhouding ook 3 x zoveel suiker nodig, als dat in het recept aangegeven staat.
      Ik heb het gister gemaakt en ik vond het heerlijk.
      Mocht je er nog een keer aan wagen: veel plezier er mee.

      Beantwoorden
  2. Audry Simons

    18 augustus 2014 om 10:38 pm

    Heb vandaag deze jam gemaakt. Limoen i.p.v. citroen gebruikt.
    Is heel goed gelukt. Hou zelf ook van wat minder suiker.
    Ga zeker nog meer van je recepten uitproberen, te beginnen met de scones.
    Verheug me er nu al op!
    Groetjes, Audry

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      19 augustus 2014 om 10:00 am

      Hi Audry,
      wat leuk om te horen! En ik krijg nu zelf ook spontaan zin in scones!
      Geniet en veel kookplezier!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  3. Eva

    8 juni 2016 om 4:50 pm

    Jouw recept is perfekt Ik heb het precies zo gedaan .Bedankt

    Beantwoorden
    • Rogier Dop

      2 juli 2016 om 4:57 pm

      Ik ben ook en groot fan van deze jam! Maak hem altijd zo (ongeveer) en het is een succes bij iedereen die hem proeft

      Beantwoorden
      • Betina Oostveen

        3 juli 2016 om 6:25 pm

        Ik ben blij om dat te horen! Geniet er van!

  4. Rianne

    7 december 2017 om 3:10 pm

    Waar staan de stappen hoe ik deze jam kan bereiden? Het ziet er heerlijk uit, maar het is voor mij de eerste keer dat ik jam ga maken. Dan volg ik graag wat stappen 🙂

    Beantwoorden
  5. Paula

    20 maart 2019 om 10:31 pm

    Ik heb vandaag deze jam gemaakt en ik vind hem te zoet. Ik heb geleisuiker speciaal gebruikt, had ik van deze suiker een andere hoeveelheid moeten gebruiken?

    Ik vind het wel heel goed en duidelijk uitgelegd hoe je te werk moet gaan.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      21 maart 2019 om 9:34 am

      hi Paula,
      dat is goed om te horen, dank je. Je kunt inderdaad gerust wat minder suiker toevoegen. Ik heb zelf geen ervaring met geleisuiker ‘speciaal’, maar zoetheid is natuurlijk vrij persoonlijk.
      Maak hem anders volgende keer met slechts 200 of zelfs 150 gram suiker (doe ik ook wel eens voor bij zoete scones). Heel veel plezier alvast!

      Beantwoorden
  6. Anja

    22 mei 2020 om 9:32 pm

    Als je wat minder suiker wilt gebruiken kun je ook gebruik maken van geleipoeder, soms als je fruit hebt dat slecht geleert in combinatie met wat citroensap. Je hoeft dan aanzienlijk minder citroensap te gebruiken dan bij gewonde suiker. (Het schijnt trouwens ook te helpen als je appelpitjes (in een thee ei oid ) meekookt.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      24 mei 2020 om 3:30 pm

      Hi Anja,
      dank je wel voor de tip! Het belangrijkste is inderdaad een vorm van ‘pectine’ toe te voegen om te conserveren.
      Dit zit in geleisuiker (of poeder) de de witte schil en sap van een citroen. De appelpitjes truc kende ik nog niet dus bedankt voor het delen!

      Beantwoorden
  7. Jacqueline

    18 februari 2022 om 2:05 pm

    Ik heb de de jam nu 2x gemaakt. Ipv suiker heb ik poeder-zoetstof gebruikt (in maatbeker de poeder afgemeten bij de suikerhoeveelheid). Wel iets meer citroensap. Is heel goed gelukt. Erg lekker.

    Beantwoorden
  8. Timon

    4 juli 2022 om 12:49 pm

    Toen ik de jam in de potjes deed en de deksel dicht had gedaan en omgedraaid kwam er allemaal jam aan de zijkant uit.
    Want de warme jam was nog aan het uitzetten.
    Heb je hier nog een tip voor om dit te voorkomen.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

pasta datterini met burrata © bettyskitchen.nl

Pasta ‘Datterini’ met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee

Meldingen