Ziet dit er niet uit als een plaatje? Deze Bibimbap is een Koreaans rijstgerecht, dat ontzettend populair is in de VS. En ik maakte een Bibimpap variant met zoet vlees en diverse (rauwe) groente.
Koreaanse bibimbap met tofu
Het werd namelijk weer tijd voor een nieuwe foodblogswap! En het is altijd een verassing van wiens blog ik deze keer weer mag koken. Maar was ik blij verrast om er achter te komen dat het deze keer een blog werd, van iemand die ik dit jaar nog hoop te ontmoeten. Ellen is namelijk een Nederlandse foodie, die een jaar geleden is verhuisd naar Amerika. Vanuit ‘Sunny California’ maakt zij de heerlijkste recepten van Nederlandse en Amerikaanse bodem, en blogt hierover op de blog: In My Red Kitchen. En als voorbereiding op mijn vakantie naar de States koos ik de Bibimbab uit! En ik besloot deze met gehakt te maken.
Amerika is natuurlijk een smeltkroes van verschillende culturen, en als je aan een stad als Los Angeles denkt, dan denk je natuurlijk ook aan ‘Chinatown’. Ik volg de blog van Ellen al een hele poos, en het is duidelijk te merken dat zij een voorliefde heeft voor de Aziatische keuken. Dus dit Koreaanse rijstgerecht: Bibimbap hoort dan ook absoluut thuis op haar blog. Bibimbap betekent letterlijk ‘gemixte rijst’ , en dat maakt dit bordje dan ook net zo’n smeltkroes als de stad waar zij deze voor het eerst geproefd heeft.
Het is een gerecht dat er uit springt door zijn eenvoud: Rijst, gesneden (en soms gebakken) groente en vaak ook vlees. Het zoute vlees met de zoete saus zorgen voor een ware explosie in de mond, en bij elke hap proef je weer een ander stukje groente. Neem dus gerust groentes die jij lekker vindt en varieer van vlees en kip tot tofu. Ik heb in ieder geval genoten van deze kleurrijke verrassing op mijn bord, en ik hoop dat ik deze in Amerika ook op de kaart tegen zal komen. Want dan bestel ik hem zeker!
PrintRecept: Bibimbap (Koreaans rijstgerecht)
Ziet dit er niet uit als een plaatje? Deze Bibimbap is een Koreaans rijstgerecht, dat ontzettend populair is in de VS. En ik maakte een Bibimpap variant met zoet vlees en diverse (rauwe) groente.
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met vlees
- Cuisine: Koreaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 100 gram rijst,
- 250 gram (runder)gehakt,
- eventueel een restje speklap in reepjes gesneden,
- 1 eetlepel sesamolie + extra om de groente in te bakken,
- 50 ml sojasaus,
- 40 gram bruine suiker,
- 2 tenen knoflook, uitgeperst,
- 1/2 theelepel chili flakes,
- 1/2 theelepel verse gember, geraspt,
- 80 gram verse spinazie,
- 6 shii takes, in reepjes gesneden,
- 2 bosuitjes, in ringen gesneden,
- 1 wortel of bospeen, julienne gesneden,
- 1/3 komkommer, julienne gesneden,
- 2 eieren,
- 2 tl Gochujang (Koreaanse chilipasta) of sambal/zoetzure saus.
Extra:
- klein kookpannetje voor de rijst,
- hapjespan voor het vlees,
- (kleine) koekenpan of wok voor de groente.
Instructions
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Giet hierna af en zet appart.
- Verhit 1 eetlepel sesamolie in de hapjespan, en bak hierin het gehakt en de spekreepjes rondom gaar. Roer ondertussen in een kommetje: de sojasaus, suiker, knofllook, chili flakes en gember tot een sausje, en voeg daarna bij het gehakt. Laat dit op middelhoog vuur inkoken.
- Verhit een koekenpan of wok op het vuur en bak hierin de Shii takes kort aan. Voeg eventueel een scheutjes sojasaus toe voor de smaak. Haal daarna de shii takes uit de wok en zet apart.
- Bak in dezelfde wok de spinazie in een scheutje sesamolie. Laat de spinazie slinken, schep daarna uit de wok en zet opzij.
- Vervolgens bak je alleen nog de eitjes in de wok, maar doe dit op laag vuur en laat de dooier daarbij heel.
- Verdeel de rijst over de borden/kommen, maak hier het liefst een bolletje van. Leg het gebakken ei bovenop, en verdeel het vlees en de groente er om heen.
Mas-issge deuseyo (oftewel: eet smakelijk)!
Es
Nog nooit geblogd, maar dit vind ik ook zo’n goed recept! Ook ik ben dol op de Aziatische keuken. Zo verrassend en vers. En pittig, daar hou ik nu eenmaal van. 🙂
Ellen - in my Red Kitchen
Wat leuk dat je dit recept gekozen hebt voor de foodblogswap! Het is nog steeds één van m’n lievelingsrecepten. Op mijn wensenlijstje staat nog een dolsot kom, dat is een stenen kom die je eerst heel heet laat worden in de oven. Als je daar dan de rijst in doet dan wordt ‘ie lekker crispy.
In Californië kun je lekkere bibimbap eten bij de keten ‘bibigo’. Zo, dat was vast mijn eerst tip 😉 Ik ga je NU terugmailen over jullie vakantie!
Judith - myfoodblog.nl
Ziet er goed uit. Al veel enthousiaste verhalen gehoord over dit gerecht 🙂
Betina Oostveen
Probeer het zeker, Judith,
het is lekker vers, snel en makkelijk 🙂
kristel
Nog lekkerder is de traditionele variant. Hierbij plaats je een ovenvaste kom in de oven op 250 graden en laat deze 20 minuten erin staan. Ondertussen bereid je de groenten en rijst en dit doe je in de kom. Dan klop je het gebroken rauwe ei er doorheen met de saus, het ei zal garen door de warmte van de schaal en rijst. Nog zoveel lekkerder :)!
Betina Oostveen
Bedankt voor het delen van de tip Kristel!
Groetjes, Betty