• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Aubergineballetjes met couscous en champignons

Aubergineballetjes met couscous en champignons

10 maart 2025 Door Nanda Appelman 2 Reacties

Jump to Recipe

Voor de Meatless Monday van vandaag heb ik deze aubergineballetjes met couscous, champignons en walnoten gemaakt. Een lekker vegetarisch alternatief voor gehaktballetjes maken. Deze groenteballetjes zijn lekker en gezond en zitten boordevol groenten en worden geserveerd in een tomatensaus voor nog meer groenten! #VeggieGalore

Zelf aubergineballetjes maken

In het onderstaande recept staat omschreven hoe je de vegetarische aubergineballetjes zelf maakt. Je kunt de losse balletjes met een dipsaus of salsa als borrelhap serveren. Maar je kunt dus ook met tomatensaus en couscous een volwaardig vegetarisch hoofdgerecht er van maken, zoals je op de foto kunt zien. Terwijl de balletjes in de oven liggen, heb je je handen even vrij om de rest van het recept te bereiden. De tomatensaus kun je natuurlijk kant en klaar kopen in de supermarkt, of je maakt een simpele homemade tomatensaus waar je zelf extra gember aan toevoegt voor die typische Mediterrane smaak.

Aubergineballetjes met couscous en champignons

Nog meer recepten met CousCous

Wil je eens wat anders dan pasta of rijst bij de maaltijd? Dan is couscous een heerlijke koolhydraat optie voor je maaltijd. Couscous is grof gemalen durum tarwe afkomstig uit Noord-Afrika en kom je daarom ook regelmatig tegen bij recepten uit de Marokkaanse keuken of Egyptische keuken. Ik maakte er niet alleen onderstaande aubergine balletjes met couscous en champignons mee. Maar bijvoorbeeld ook deze gepofte aubergine met geitenkaas en couscous mee klaar. Betty heeft een heerlijk Marokkaanse Couscous salade met kip en abrikozen voor je op de site gezet. En deze couscous met falafel is ook zeer zeker een aanrader om eens te maken. Geniet dus heerlijk van nog meer recepten met couscous.


Print

Recept: Aubergineballetjes met couscous en champignons

Aubergineballetjes met couscous en champignons
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een heerlijk mediterraans recept voor couscous met een simpele tomatensaus en daarbij vegetarische ‘gehakballen’ van aubergine en champignons. Deze Aubergine balletjes zijn verrukkelijk en heerlijk voor een dagje zonder vlees!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 1 hours 50 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Mediterrane keuken

Ingredients

Scale
  • 75 gram couscous 
  • 100 ml water
  • 1 el. extra vierge olijfolie
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 aubergine
  • 1 zoete puntpaprika
  • 125 gram champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 takjes verse tijm
  • 75 gram ongebrande en ongezouten walnoten
  • 4 el. paneermeel
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 el. olijfolie, voor het bakken

Voor de tomatensaus:

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje of kleine ui
  • 2 el takjes verse oregano
  • 1 el. fijngehakte gember
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 2 el. olijfolie
  • 200 ml. water

 

Benodigdheden:

  • Keukenmachine of staafmixer
  • Bakpapier

Instructions

  1. Al eerste ga je de tomatensaus maken. Volg hiervoor dit recept. Het enige dat je bij stap 2 extra toevoegt is de gember en na afloop maak je de saus iets dunner door aan te lengen met max. 200 ml water. Zet de saus daarna apart. Je kunt er ook voor kiezen om een kant-en-klare tomatensaus te gebruiken.
  2. Breng in een pannetje het water met de helft van het bouillonblokje aan de kook voor de couscous. Zodra het water kookt haal je het van het vuur, roer je de extra vierge olijfolie erdoorheen en daarna de couscous. Laat de couscous met de deksel op de pan voor ongeveer 5 minuten wellen. Roer de couscous met een vork om de korreltjes los te roeren.
  3. Snij ondertussen de aubergine in kleine blokjes, de zoete puntpaprika in reepjes en de champignons in plakjes. Pers de knoflook alvast uit en rits de tijm van de takjes.
  4. Verwarm de olijfolie in een hapjespan en voeg de knoflook en tijm toe. Verwarm deze een minuutje mee en schep vervolgens de aubergine, puntpaprika en champignons erdoorheen. Bak de groenten 8-10 minuten totdat ze goudbruin beginnen te kleuren. Verkruimel met je vingers de overgebleven helft van het bouillonblokje boven de pan en roer door. Verwarm nog even mee. 
  5. Vermaal in een keukenmachine of met een staafmixer de groenten samen met de walnoten. Doe dit grof, zodat er wel nog grotere stukken groenten overblijven. Roer vervolgens de gare couscous erdoorheen. Proef het mengsel en voeg naar smaak nog een snuf zout en peper toe. 
  6. Leg nu een stuk bakpapier klaar op het aanrecht en schep het paneermeel alvast op een bord. Rol nu een stevig, medium balletje (zo’n 7-8 cm.) van het mengsel. Rol hem om door het paneermeel en leg op het bakpapier. Herhaal dit voor alle balletjes. Je kunt er zo’n 12 uithalen.
  7. Dek de balletjes op het bakpapier af en zet ze voor minimaal een uur in de koelkast. Check even of ze al wel goed afgekoeld zijn voordat je ze in de koelkast plaatst.
  8. Zodra het uur bijna verstreken is verwarm je de oven voor op 200 graden Celsius. Leg de aubergineballetjes met het bakpapier op een ovenrooster in het midden van de oven. Bak ze zo’n 30 minuten. Ze horen een beetje een knapperig, bruin buitenkantje te krijgen dus hou de balletjes indien nodig nog iets langer of juist korter in de oven. 
  9. Serveer de aubergineballetjes indien gewenst met de couscous en tomatensaus .

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Aubergineballetjes met couscous en champignons

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: aubergines, champignons, couscous, hoofdgerechten, Mediterrane keuken, Nanda Appelman, puntpaprika, tomatensaus, vegetarisch, walnoten

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Bloemkool curry met aardappel (Aloo Gobi)
Volgend bericht: Turkse Gevulde Aardappel (Kumpir) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Tineke

    11 december 2017 om 8:44 am

    Dank je wel weer voor dit recept

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      12 december 2017 om 9:34 am

      graag gedaan! Eet smakelijk!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee