• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Melanzane Parmigiana (Aubergines uit Parma)

Melanzane Parmigiana (Aubergines uit Parma)

8 november 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Dit heerlijke recept uit de Parma streek mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de Italiaanse Maand op de Blog. Vanavond zetten jullie je tanden in Melanzane Parmigiana – ofwel aubergines uit Parma! Deze overheerlijke ovenschotel met aubergine als basis, is een ode aan een regio in Italie, die bekend staat om de gebakken aubergines met Parmezaanse kaas! Om je vingers bij op te eten dus!

Parmaham en Parmezaanse kaas

De regio Emilia Romagna beslaat een gebied in het noordelijk deel van Italië, en staat bekend om zijn heerlijke eten. Met steden als Bologna, Modena (waar je tevens Osteria Francescana uit ‘Chefs Table’ vindt) en natuurlijk de stad Parma! Een regio die bekend staat om natuurlijk de Parmaham, Parmezaanse kaas en laten we die overheerlijke Balsamico di Modena niet vergeten! Drie van mijn favoriete ingrediënten uit de Italiaanse keuken.

recept melanzane aubergine parmigiana met parmezaanse kaas uit de oven betty's Kitchen

Mijn ode aan de Aubergine Parmigiana

Ik heb op verschillende plekken in Italië al de zogehete ‘Melanzane Parmigiana‘ gegeten, helaas met wisselende ingredienten en resultaat. Maar ik wil graag denken dat dit de versie is, die het meeste eer doet aan de Parma streek! Dus aubergines mét parmaham en mét parmezaanse kaas! Smaakvol is deze aubergine parmigiana in ieder geval zeker! En ik serveer er hooguit nog een stukje landbrood bij, om dit heerlijke saus mee op te deppen! En voor de liefhebber: check ook eens dit recept voor de bekende Pasta alla Norma met aubergines! Weet je wat ook lekker is? Deze goedgevulde lasagna met aubergines en worst!


Print

Recept: Melanzane Parmigiana (aubergines uit Parma)

recept melanzane aubergine parmigiana met parmezaanse kaas uit de oven betty's Kitchen
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit heerlijke recept uit de Parma streek is er eentje voor de liefhebbers van aubergines. Vanavond zetten jullie je tanden in Melanzane Parmigiana! Deze overheerlijke ovenschotel met aubergine als basis, is een ode aan een regio in Italie, die bekend staat om Parmaham en Parmezaanse kaas! Om je vingers bij op te eten dus!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 hours
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 45 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Italiaanse Keuken

Ingredients

Scale
  • 2 grote Paarse aubergines
  • 100 gram Parmaham
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 700 gram ‘Passata’ gezeefde tomaten
  • 10  basilicumblaadjes,
  • 2 takjes tijm
  • 1 bolletje mozzarella
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • zout & peper
  • olijfolie

Extra:

  • vergiet
  • kleine ovenschaal
  • keukenpapier
  • grote koekenpan (of hapjespan)

Instructions

  1. Was de aubergine, verwijder het groen en snijd overlangs in plakken van 0,5 cm dikte. Stop de plakken in een vergiet, bestrooi royaal met zout. Plaats hier een bordje op en vervolgens iets zwaars (zoals een paar flesjes water). Laat de aubergines uitlekken gedurende 1 uur.
  2. Verwarm vervolgens de oven voor op 175 graden Celcius (160 hete lucht) en vet een kleine ovenschaal licht in met olie. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Scheur de basilicum aan stukken en ris de tijm van de takjes.
  3. Spoel het zout goed van de aubergines af onder een stromende kraan en dep droog met keukenpapier. Verhit een laagje olijfolie in de koekenpan en bak de plakken aubergine (in batches) rondom. Schep uit de pan en zet apart.
  4. Verhit opnieuw een scheutje olie in de koekenpan en fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg de passata toe en bak mee gedurende 5 minuten. Breng op smaak met peper, weinig zout, de basilcum en tijm, draai daarna het vuur laag en laat 20 minuten sudderen. Check tussendoor dat de pan niet droog kookt.
  5. Nu ga je de Aubergine Parmigiana stapelen: Begin met een laagje gebakken aubergines in de schaal, verdeel hier wat plakken parmaham en vervolgens een paar lepels van de tomatensaus overheen. Dan weer een nieuwe laag aubergines, Parmaham en saus etc. Ga zo door tot je alles opgebruikt hebt.
  6. Snijd de mozzarella in plakken en verdeel deze bovenop. Bestrooi de schaal aubergine Parmigiana royaal met de Parmezaanse kaas. Schuif in de oven en bak gedurende 45 minuten gaar. Laat ietsjes afkoelen en serveer Aubergine Parmigiana warm/lauw-warm, met een stuk brood.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept melanzane aubergine parmigiana met parmezaanse kaas uit de oven betty's Kitchen

Category: Vlees Recepten Tags: aubergines, basilicum, brood, Glutenvrij, hoofdgerechten, Italiaanse Keuken, Kaas, mozzarella, ovenschotel, parmaham, Parmezaanse kaas, tijm, tomaten, varkensvlees, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Pizza met pompoen, feta en appel
Volgend bericht: Golden Milk (Kurkuma Latte) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee