Print

Recept: Aardperensoep met truffelolie

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • scheutje olijfolie
  • 450500 gram aardperen
  • 100 ml (droge) witte wijn
  • 1 liter groente bouillon
  • sap van een ½ citroen
  • klontje boter
  • 100125 gram gemengde paddenstoelen
  • ¼ gedroogde theelepel tijm
  • 125 ml slagroom (of sojaroom)
  • peper en zout
  • platte peterselie
  • truffelolie, naar wens

Instructions

  1. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de bleekselderij, verwijder de ‘draden’ en snijd in kleine blokjes. Schenk een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en bleekselderij  gedurende 2-3 minuten. Boen ondertussen de aardperen schoon onder een stromende kraan (schillen hoeft niet) en snijd in blokjes. Voeg toe aan de pan en bak gedurende 1 minuut. Blus de groente af met de witte wijn, en zodra deze een beetje verdampt is voeg je de bouillon + citroensap toe. Breng het geheel aan de kook, zet de deksel op de pan, en laat 20 minuten op zacht vuur koken.  Aardperensoep met truffelolie
  2. Boen de paddenstoelen schoon en snijd eventueel door de helft of in parten om hapklare stukjes te verkrijgen. Verhit een klontje boter (of olijfolie) in een koekenpan en bak de paddenstoelen romdom bruin. Breng op smaak met zout, peper en de gedroogde tijm.
  3. Prik in een stukje aardpeer om te kijken of deze gaar is. Pureer de soep met een staafmixer (of in de blender), en roer daarna de slagroom er doorheen. Laat nog 1-2 minuten doorkoken en breng de aardperensoep op smaak met zout, peper.
  4. Schenk de aardperensoep in diepe borden of kommen, en serveer met de gebakken paddenstoelen. Garneer de aardperensoep met truffelolie en wat fijngehakte peterselie.