Op de Meatless Monday van vandaag staat er weer een typisch Hollands najaarsgerecht op het menu. Namelijk deze romige aardappelpuree met Parmezaan kaas, met daarbij een heerlijke jus gemaakt van en met paddenstoelen. Dit is perfect als comfort food op een natte, koude najaarsavond.
Aardappelpuree met Parmezaanse kaas
odra ik paddenstoelen in de natuur zie verschijnen, word ik ook altijd weer geïnspireerd om ze weer eens op het menu te zetten hier thuis. Zo lekker in een verwarmend en romig gerecht in het najaar. En bovendien erg gezond. Paddenstoelen zitten namelijk onder andere vol B-vitamines en vezels en zijn door hun vlezige structuur een heel lekker alternatief op een stukje vlees. Dit recept voor aardappelpuree met parmezaan en paddenstoelenjus is dus een heerlijk vegetarisch recept om van te smullen.
Nog meer heerlijke recepten met paddenstoelen in de hoofdrol
Op Betty’s Kitchen staan een aantal van mijn favoriete gerechten met paddenstoelen, bijvoorbeeld deze Gnocchi met paddenstoelen en roomsaus. Of wat dacht je van deze Pasta met salie boter en paddenstoelen? Hier thuis verschijnt deze makkelijke Paddenstoelenstoof met knolselderijpuree overigens regelmatig op tafel, absoluut een aanrader in de herfst en wintermaanden. En nu kun je er dus ook dit recept voor aardappelpuree met parmezaan en een just van paddenstoelen aan toevoegen. Eet smakelijk alvast!
PrintRecept: Aardappelpuree met Parmezaan en paddenstoelenjus
Een heerlijke simpele vegetarische maaltijd met aardappelpuree met Parmezaanse kaas en een jus van paddenstoelen. Heerlijk romig, vol van smaak en ideaal voor natte en koude herfstavonden.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
Voor de aardappelpuree:
- 500 gram geschilde kruimige aardappelen
- 100 ml. halfvolle melk
- 15 gram roomboter
- 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 5 blaadjes verse salie
- ½ (groenten)bouillonblokje
- Snuf nootmuskaat
- Peper en zout
Ingrediënten voor de paddenstoelenjus:
- 300 gram paddenstoelenmix
- 3 sjalotjes
- 50 gram roomboter
- 1 el. bloem
- ½ (groente)bouillonblokje
- Peper en zout
Instructions
- Schil de aardappels en rasp de Parmezaanse kaas als dat nog niet is gedaan. De aardappels kun je vervolgens in grove stukken snijden. Snij de paddenstoelen in plakjes. Schil en snij de sjalotjes in dunne, halve ringen. En knip of snij de blaadjes salie fijn.
- Breng een ruime pan met water en het halve bouillonblokje aan de kook. Kook hierin de aardappels in 12 minuten gaar.
- Verwarm ondertussen voor de paddenstoelenjus in een koekenpan de roomboter op middelhoog vuur totdat deze bruin begint te kleuren. Voeg de paddenstoelen en sjalotten toe en bak voor ongeveer 10 minuten.
- Giet het water van de aardappelen af zodra ze gaar zijn. Voeg de melk en roomboter toe en pureer met een aardappelstamper tot een puree. Roer de salie, Parmezaanse kaas en nootmuskaat erdoorheen. Proef en voeg naar eigen smaak nog peper en zout toe.
- Zet het vuur van de paddenstoelen en sjalotten laag zodra ze gaar zijn. Roer de bloem door de pan en verkruimel het halve uienbouillonblokje erboven. Voeg vervolgens 250 ml. koud water toe aan de pan. Roer goed door en breng aan de kook. Proef ook de jus en voeg naar eigen smaak nog zout en peper toe.
- Serveer de aardappelpuree met de paddenstoelenjus.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze verrukkelijke aardappelpuree met parmezaan en paddenstoelenjus wilt gaan maken.
Geef een reactie