Dit vleesgerecht vind zijn oorsprong in India. Seekh Kebab zijn gekruide gehaktstaven met typische smaakmakers uit de Indiase keuken. Je draait ze in een handomdraai in elkaar en grilt ze daarna op de barbecue. Een heerlijk pittige gangmaker voor zomerse avonden!
Zelf Indiase Seekh Kebab maken van kip
Nu zijn er natuurlijk meerdere landen of keukens waar je dit soort gegrilde vlees spiesjes kunt tegenkomen. In India wordt er veelal lamsvlees of kip gebruikt. Hier wordt een smeuïg gehaktmengsel van gemaakt die heerlijk op smaak gebracht is met bijvoorbeeld groene peper, Garam Masala kruidenmix, knoflook en koriander. Je kunt het vlees net zo pittig maken als je zelf wilt! Ik deel hieronder in ieder geval het recept om zelf Indiase Seekh Kebab te maken van kip en die wil jij ook proberen!






Nog meer Indiase barbecue recepten om van te smullen
Dit gerecht serveer ik het liefst met naan die je ook eventjes op de gril legt om te verwarmen. Mocht je een pizzasteen hebben kun je zelfs helemaal zelf naan bakken op de barbecue. Lekker met flinterdunne ringetjes rode ui (of maak gepekelde uien!)en een wat raita yoghurt saus. Smaakt deze Seekh Kebab van Kip je naar meer? Ik heb uiteraard nog meer heerlijke indiase barbecue recepten en meer om van te smullen op de website staan. Probeer bijvoorbeeld ook eens:
- Tandoori Lamspiezen van de BBQ
- Indiase Tikka Masala Kipspiesjes van de barbecue
- Mango Chutney (bijgerecht)
- Groene chutney (bijgerecht)
Seekh Kebab van Kip
Deze welbekende Indiase gehaktstaven bevatten een beetje pit! Het gehakt maak je simpelweg in de keukenmachine (foodprocessor) en bevat tal van Indiase smaakmakers zoals peper, koriander en garam masala. Je bakt de kip kebabs eenvoudig gaar op de barbecue of in een Tandoor oven. Serveer met bijvoorbeeld naan en raita yoghurt dip.
- Prep Time: 10 min. + 2 uur koelen
- Cook Time: 15 – 20 minuten grillen
- Total Time: 2 uur en 30 minuten
- Yield: 6 – 8 stuks 1x
- Category: Hoofdgerechten met vlees
- Cuisine: Indiase keuken
Ingredients
- 300 gram kippengehakt
- 1 citroen
- ½ – 1 groene Spaanse peper, in stukken
- ½ ui, zeer fijn gesneden
- 2 el. gehakte verse koriander
- 1 tl. fijngehakte knoflook
- 1 ei
- 5 –6 eetlepels paneermeel
- 1 tl. gemalen chilipoeder
- 1 tl. gemalen korianderpoeder
- 1 tl. garam masala kruidemix
- 1 tl. zout
- ½ tl. gemalen kardemom poeder
- ¼ tl. gemalen kurkuma
- 2 tl. olie, voor bestrijken
Extra:
- Foodprocessor (Keukenmachine)
- 6 – 8 houten prikkers
- barbecue
- kernthermometer (optioneel)
Instructions
- Als eerste ga je de houten prikkers voorweken in koud water. Dit voorkomt straks aanbranden op de grill.
- Stop het kippengehakt in de kom van de Foodprocessor. Snijd de citroen doormidden. Pers 1 helft boven de kom uit en leg de andere helft apart voor later. Voeg hier de groene peper, ui, koriander, citroensap, knoflook, ei en paneermeel aan toe.
- Meng in een kommetje de kruiden door elkaar: chilipoeder, korianderpoeder, garam masala, zout, kardemom en kurkuma. Strooi dit over de kip.
- Draai de deksel vast en ‘pulseer’ het gehakt met alles door elkaar tot je een evenwichtige kippengehakt hebt.
- Verdeel het gehakt in 6 – 8 porties. Leg het uiteinde van een geweekte houten prikker er in en vorm met licht vochtige handen 6 – 8 gehaktstaven rondom het uiteinde van de prikker. Plaats de Seekh Kebab van kip op een ruim bord en laat 2 uur uur koelen en opstijven in de koelkast. Tot zo ver kun je de kip spiesen dus ook voorbereiden voor een feestje.
- Verwarm de grill of barbecue op DIRECTE hitte.
- Haal de Seekh Kebab van kip uit de koelkast en bestrijk de gehaktstaven voor met olie. Plaats op de grill en draai ze om zodra je mooie grillstepen krijgt. Dunne kebabs (8 stuks) hebben 6 – 9 minuten benodigd. Dikkere kebabs (6 stuks) hebben 7 – 8 minuten benodigd. Meten = weten, met een kerntemperatuur van 70 graden Celcius is de Seekh Kebab klaar!
- Tot slot snijd je de overgebleven helft van de citroen in partjes en deze geeft je bij de kipgehaktstaven erbij. Heerlijk om deze op het laatste moment er nog overheen uit te knijpen.
Eet smakelijk!
Notes
BBQ TIP VAN BETTY: Bij het grillen van worst kan er vaak nogal veel veel vet uit druppelen op de hete kolen. Dit kan voor grote rook en zelfs vlammen zorgen. Heb je een kamado (diepe eivormige barbecue), plaats dan bijvoorbeeld een ruime (oven)schaal met laagje water in de barbecue. Deze vangt dan het vet voor je op. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een ‘INDIRECTE’ hitte gedeelte in te richten op je barbecue, dan hebben de worstjes alleen iets langer nodig om te garen (zoals in mijn foto’s).

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan het maken van deze pittige Indiase Seekh Kebab van Kip!

Geef een reactie