• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Lamsvlees met pruimensaus en amandelen

Lamsvlees met pruimensaus en amandelen

27 februari 2025 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Met de komst van het voorjaar, en dus ook het lammetjes seizoen, wilde ik ook graag weer eens een gerecht met lamsvlees op tafel zetten. Het werd onderstaand recept voor lamsvlees met pruimensaus en amandelen. En dit is zeker een gerecht dat het komende Ramandan ook heel goed zou doen om te delen met familie en vrienden.

recept lamsvlees met pruimensaus © bettyskitchen.nl

Marokkaans Lamsvlees met pruimensaus en gebakken amandelen

Dit is zo’n hartverwarmend recept uit het Midden-Oosten, waardoor je je heel even bijvoorbeeld in Marrakech waant. De specerijen prikkeren alle zintuigen en de combinatie van lamsvlees met een zoete pruimensaus is hemels! Zeker als je deze serveert met gebakken amandelen voor een lekkere ‘crunch’. Je bereid dit lamsvlees met pruimensaus simpelweg in een braadpan, maar uiteraard is een slowcooker of een tajine (aardewerken stoofpan) ook mogelijk. Serveer met couscous en groenten naar keuze om er een volwaardige maaltijd van te maken.

lamsvlees met pruimensaus en amandelen © bettyskitchen.nl
recept lamsvlees met pruimensaus © bettyskitchen.nl

Nog meer lekkere recepten uit de Marokkaanse keuken:

Couscous met een verrukkelijk gestoofd vlees is zeker een van mijn favoriete gerechten uit de Marokkaanse keuken. Onderstaand recept voor lamsvlees met pruimensaus is dan ook een fantastisch voorbeeld, maar wat dacht je tevens van een couscous salade met pulled chicken en abrikozen?! Een gerecht dat absoluut bij velen op tafel zal staan tijdens de ramadan is deze Harira soep met lamsvlees. Ga je liever voor een gebakken vis (van de barbecue) dan is deze hele roodbaars met ‘chermoula‘ marinade een aanrader. En heb je ooit wel eens Bastilla met kip geproefd?!


Print

Lamsvlees met pruimensaus en amandelen

recept lamsvlees met pruimensaus © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept voor Marokkaans lamsvlees met pruimensaus is er zeker eentje voor de smaakpapillen. Het malse vlees met een zoete saus van fruit en knapperige amandelen serveer je met bijvoorbeeld couscous en groente naar keuze. Dit is zeker een gerecht dat het komende Ramandan ook heel goed zou doen om te delen met familie en vrienden.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 1 uur en 45 minuten
  • Total Time: 2 uur
  • Yield: 6 personen
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Marokkaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Voor het lamsvlees:

  • mespuntje saffraandraadjes
  • 100 ml warm water
  • 500 – 600 gram lamsbout
  • 3 eetlepels olijfolie, voor het bakken
  • 1 tl. gemalen gember
  • 1 tl. gemalen kaneel
  • 1 tl. gemalen komijn
  • 1 tl. gemalen kurkuma
  • 1 tl. gemalen paprikapoeder
  • snuf cayennepeper
  • 2 rode uien, in dunne parten
  • 1 tomaat
  • 15 gram verse peterselie
  • peper en zout

Voor de pruimensaus:

  • 150 gram gedroogde pruimen
  • 250 ml. water
  • 1 el. honing
  • 1 el. kaneel
  • 1 el. roomboter
  • 1 tl. oranjebloesem water

Voor erbij:

  • 100 gram (blanke) amandelen
  • 1 el. olijfolie, voor het bakken
  • 300 gram couscous
  • groente naar keuze, bijvoorbeeld doperwtjes & worteltjes

Instructions

  1. Stop de saffraandraadjes in een kopje met het warme water. Laat dit 10 minuten trekken. Ondertussen dep je de lamsbouten droog met een keukenpapiertje en snijd elk in 3 – 4 stukken.
  2. Verhit een braadpan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe. Bak het vlees rondom aan gedurende een paar minuten. Voeg dan gember, kaneel, komijn, kurkuma, paprikapoeder en cayennepeper toe en bak deze mee gedurende 2 minuten om de smaken los te laten komen.
  3. Voeg de uien en het kopje saffraan-water toe en vul eventueel aan met nog meer water tot het vlees voor een kwart onder water staat (dit is afhankelijk van de grootte van de pan). Breng het geheel aan de kook, verlaag dan het vuur en laat het lamsvlees 1 uur sudderen.
  4. In de tussentijd ga je de pruimensaus maken: Stop in een klein pannetje de pruimen en water en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat 30 minuten zachtjes stoven tot een saus. Zet daarna het vuur uit en laat 15 minuten afkoelen.
  5. Dit tijd kun je vast mooi gebruiken om de amandelen te bakken in een koekenpan met een lepeltje olie. Ze mogen mooi goudbruin worden en heerlijk gaan ruiken. Haal daarna de koekenpan van het vuur en laat afkoelen.
  6. Zodra de gekookte pruimen wat zijn afgekoeld roer je hier roomboter, oranjebloesemwater, kaneel en honing doorheen. Laat staan tot gebruik. 
  7. Hak de peterselie grof. Was de tomaat en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg peterselie en tomaten toe aan het vlees en laat nog 30 minuten mee sudderen. Voeg eventueel een klein scheutje extra water toe als de pan te droog wordt. Je kunt deze tussentijd ook meteen gebruiken om couscous te wellen en groenten gaar te stomen.
  8. Tot slot roer je de pruimensaus door het vlees en laat het samen nog 15 minuten zachtjes stoven. Serveer het Marokkaanse lamsvlees met pruimensaus en amandelen en geef er de couscous en groenten bij.

Besaha! (=Eet smakelijk!)

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept lamsvlees met pruimensaus © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit recept voor Marokkaans Lamsvlees met pruimensaus en amandelen. Heerlijk met een portie couscous en (gestoomde) groenten.

recept lamsvlees met pruimensaus © bettyskitchen.nl

Category: Vlees Recepten Tags: amandelen, cayennepeper, couscous, gember, honing, kaneel, komijn, kurkuma, lamsbout, lamsvlees, Marokkaanse keuken, Midden-Oosten, oranjebloesem water, paprikapoeder, peterselie, pruimen, Ramadan, roomboter, saffraan, tajine, tomaten, uien, vlees

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Harira Marokkaanse soep
Volgend bericht: Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept tiramisu croisant wafels © bettyskitchen.nl

Tiramisu Croisant Wafels

recept dadelcake met pecannoten

Dadelcake met pecannoten en karamel

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept gebakken feta uit de oven feta fourno © bettyskitchen.nl

Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

pasta datterini met burrata © bettyskitchen.nl

Pasta ‘Datterini’ met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee