In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede plaatst staan de noedels en gerechten met mie. Niet alleen in wokgerechten of soepen (ramen). Maar deze Indonesische Bami Goreng is een mooie basis van noedels en groenten en kan perfect gecombineerd worden met een stukje vlees, kip of zelfs tofu en tempeh.
Indonesische Bami Goreng maken
Voor het maken van deze Indonesische gebakken noedels gebruik je ‘mie’ gemaakt van tarwe en ei. Die zijn dunner en platter dan bijvoorbeeld spaghetti en kun je na, eventjes voorkoken, meebakken in de wok met groenten en sauzen. Onderstaand basisrecept is voor Bami Goreng met enkel roerbak groenten. Liefhebbers kunnen dan ook blokjes tofu (vega), blokjes ham of kipfilet in stukken vooraf bakken en toevoegen aan deze Indonesische Bami Goreng. Maar je kunt deze bami ook serveren met bijv. kipsateh of sambal telor eieren. Het is ook erg lekker met de zoete Babi Kecap (varkensvlees). Uiteraard mogen de gebakken uitjes en een sambal naar keuze ook niet ontbreken aan tafel.
Ben je meer een liefhebber van gebakken rijst dan van gebakken noedels, maak dan ook eens dit recept voor Indonesische nasi goreng.
Nog meer Aziatische noedel gerechten
Noedels zijn er in verschillende uitvoeringen. Dik, dun, rond, plat, gekruld etc. Niet alleen deze Indonesische Bami Goreng is bij ons thuis een favoriet, maar deze Chinese Lo Mein noedels (met biefstuk) staan regelmatige op tafel voor een avondje Chinees. Zoals ik al noemde zijn noedels ook onmisbaar in Ramen soepen, en vormt het ook de basis in de bekende TanTanMen ofwel Dan Dan Mein met pittige romige saus. Je kunt echt alle kanten op met noedels en dus ook mie.
Bami Goreng (gebakken noedels met groenten)
Dit is mijn basisrecept voor zelf Indonesische Bami Goreng maken. Gebakken noedels kun je op honderden verschillende manieren maken, maar deze versie met bamigroenten, selderij, trassie, ketjap en rode peper is toch wel mijn favoriet. Serveer naar keuze met bijvoorbeeld tofu, hamblokjes, of kipfilet.
- Category: Hoofdgerechten met groenten
- Cuisine: Indonesische keuken
Ingredients
- 500 gram mie (noedels)
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 450 gram bamigroente *
- 6 takjes selderij, fijngehakt ( of gebruik 1 eetlepel gedroogde variant)
- 2 eetlepel ketjap manis (zoet)
- 1 eetlepel ketjap asin (zout)
- plantaardige olie, om in te bakken.
voor de Bami boemboe:
- 2 sjalotten, gepeld en in vieren
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 1 rode peper (lombok) (of gebruik 1–2 tl. sambal)
- 1 eetlepel ketjap asin (zout)
- 1 theelepel trassie
- 2 cm gember, geschild (of gebruik 1 tl. gemberpoeder)
- 1 theelepel komijn poeder
- 1 theelepel koriander poeder
Extra:
- bolzeef
- hakmolen of foodprocessor
- wok
Instructions
- Als eerste ga je de mie koken. Check hiervoor de gebruiksaanwijzigen op de verpakking. Giet daarna af, spoel goed na met koud water en laat volledig uitlekken in een bolzeef.
- Voeg alle ingrediënten voor de boemboe samen in een hakmolen of foodprocessor en laat draaien tot je een fijne pasta hebt.
- Verhit een scheutje olie in de wok op medium vuur en voeg de gesnipperde uien toe. Bak het lichtbruin aan en schenk daarna de boemboe erbij. Bak deze samen gedurende 2-3 minuten aan.
- Voeg vervolgens de bami groenten en wok deze gedurende 5 minuten mee.
- Stop nu de selderij, beide ketjaps en gekookte mie in de wok. Verwarm terwijl je om blijft scheppen de bami met andere ingrediënten gedurende een paar minuten.
Selamat Makan! (= eet smakelijk!)
Groetjes, Betty
Notes
*Maak het jezelf makkelijk en ga voor een zak kant en klaar gesneden bami groenten uit de supermarkt. Je kunt deze natuurlijk ook vervangen door dezelfde hoeveelheid vers gesneden prei, wortel, spitskool en taughe.
Geef een reactie