Wist je dat je (een deel van) suiker in je cake kunt vervangen door bijvoorbeeld jam of marmelade? Deze is namelijk al vrij zoet doordat je fruit conserveert met (gelei)suiker, en al dat extra fruit geeft natuurlijk een heerlijke smaak aan je gebak. Ik maakte een verrukkelijk sinaasappel cake met marmelade en yoghurt en dit is er zeker eentje die jij ook wilt proeven.
Zachte appelcake met custard maken
Laatst deelde ik een recept voor homemade sinaasappel marmelade maken en had dus een flinke voorraad om van te genieten. Jam en marmelades zijn natuurlijk heerlijk op (versgebakken) brood. Maar ik bedacht me dat je deze jam van sinaasappels ook aan een cake kunt toe te voegen. Zo ontstond dit idee om een sinaasappel cake met marmelade te gaan maken en door de hoeveelheid suiker die reeds in de jam of marmelade zit hoef je het cakebeslag ook niet meer te zoeten met suiker! Heerlijk voor er door maar ook als topping voor de cake. Het resultaat is een geweldige en smeuige cake geworden waarvan ik het recept absoluut ook hier even moest delen.
Nog meer recepten met sinaasappels
Het sinaasappel seizoen loopt bijna ten einde, maar met de handige aanbiedingen van dit moment kun je heel lekkere recepten maken met sinaasappels. Ik geef je daarom bij deze nog meer recepten met sinaasappels om uit te proberen!
- Serveer een sprankelende Mimosa Cocktail bij de (weekend)brunch
- Waan je in Parijs met deze Madeleines met chocolade en sinaasappel
- Maak eens een frisse eendenborst salade met sinaasappel
- Of zet je tanden in een stukje Italiaanse Ricotta Taart met sinaasappel topping
- bonus voor de keukenmeester: zo kun je prachtige partjes citrusvruchten snijden zonder velletje!
Recept: Sinaasappel cake met marmelade
Heb je jam or marmelade gemaakt? Vaak doen we dit process in grote hoeveelheden en hebben dan potten vol marmelade in de voorraadkast. Maak er dan bijvoorbeeld ook eens deze Sinaasappel cake met marmelade van. Zo kun je tevens een deel van de suiker vervangen voor het maken van deze cake! Yummmm!
- Prep Time: 15 min. + koelen
- Cook Time: 75 min.
- Total Time: 90 minuten + afkoelen
- Yield: 16 personen 1x
- Category: cake
- Cuisine: Ierse keuken
Ingredients
- 6 flinke eetlepels sinaasappel marmelade (ca. 200 ml)
- 150 gram Griekse yoghurt
- 4 medium eieren (M)
- 200 ml zonnebloemolie
- 175 gram fijne suiker
- 250 gram bloem
- 1 el. bakpoeder
- ½ tl. gemalen kardemom
- ½ tl. gemalen kaneel
- 1 el. oranjebloesem water (optioneel)
Extra:
- keukenmixer met garde
- cakeblik 25 cm
- bakpapier
- bakspray
Instructions
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius (145 hetelucht). Bekleed de cakevorm met bakpapier en zet apart.
- Stop slechts 4 flinke eetlepels marmelade in een kommetje. Snijd eventuele grote stukken fruit kleiner en meng vervolgend de yoghurt er door.
- In de mixerkom voeg je eieren en zonnebloemolie toe en mix gedurende 1 minuut op middelmatige snelheid. Voeg nu fijne suiker toe en mix dit 2 minuten goed door elkaar op middelmatige snelheid.
- Meng in een kom bloem, bakmeel, kardemom en kaneel door elkaar. Stop erbij in de mixerkom, samen met het yogurt mengsel en mix het geheel op middelmatige snelheid door elkaar gedurende 2-3 minuten. Je kunt tijdens het mixen ook optioneel oranjebloesem water toevoegen.
- Plaats de sinaasappel cake met marmelade in de voorverwarmde oven en bak de cake in 60 – 75 minuten gaar.
- Laat de cake nog 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen. Plaats op een rooster. Roer de laaste 2 flinke eetlepels van de marmelade los met 1 eetlepel kokend heet water. Smeer dit op de bovenzijde van de cake en laat daarna volledig afkoelen.
Eet smakelijk!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze smeuige sinaasappel cake met marmelade
Geef een reactie