Een ‘Sambar’ is een kruidig stoofgerecht of curry met spliterwten of linzen. Ik ken het met name uit de Indiase keuken maar ook in Maleisië en Sri-Lanka staan een sambar regelmatig op tafel. Het is een heerlijk groentegerecht dat je bijvoorbeeld met rijst eet. Je kunt er ook kleine Idli (rijstpannenkoekjes) bij bakken. Perfect voor deze Meatless Monday dus!
Vegan curry met sambar poeder en spliterwten
In de Indiase keuken zijn veel gerechten vegetarisch of zelfs vegan. Deze Sambar curry met gele spliterwten is lekker kruidig van smaak en kun je vullen met heel veel groenten naar keuze. Het is een beetje een soepachtig gerecht maar een mooi basis recept voor een vegan curry met sambar poeder, spliterwten en grove stukken groente naar keuze. maken. Het is immers maar net wat je nog in huis hebt of toevallig nog op moet maken. Ik ging bijvoorbeeld voor paprika, bleekselderij en courgette. Maar je kunt bijvoorbeeld ook aubergines, knolselderij, pompoen of iets anders gebruiken.
Het sambar kruidenmengel bestaat uit vermalen gele linzen en diverse Indiase specerijen waaronder zwart mosterdzaad en fenegeriek. In een afgesloten pot is het gerust maanden houdbaar. Maak er dus meer van en gebruik in andere gerechten om op smaak te brengen of om (Indiase) sauzen in te dikken.
Nog meer vegetarisch Indiase recepten om van te smullen!
Deze Sambar curry met gele spliterwten is vegan, glutenvrij en lekker rijk aan vezels. Peulvruchten zijn een goed alternatief voor een stukje vlees en ook nog eens heel erg lekker! Probeer daarom zeker ook nog een van onze andere vegetarische Indiase recepten om van te smullen!
- Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden en witte bonen
- Linzen stoofschotel met garam masala
- Palak Paneer – spinazie curry met kaas
- Dal Tadka – Gele linzen currysoep
- Kikkererwten curry met aardappels
- Gele curry met jackfruit
Benieuwd hoe de video voor deze Indiase Sambar Curry maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!
Heb je deze al in huis?
Recept: Sambar curry met gele spliterwten
Een ‘Sambar’ is een kruidig (maar niet heel pittig) stoofgerecht of curry met spliterwten of linzen. Dit recept voor een vegetartische Indiase sambar curry met gele spliterwten, courgette, bleekselderij, paprika en rijst is er eentje voor een dagje zonder vlees! Maar je kunt bijvoorbeeld ook blokken aubergine, pompoen of zelfs knolselderij toevoegen.
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met groenten
- Cuisine: Indiase keuken
- Diet: Vegan
Ingredients
- 200 gram gele spliterweten
- 1 tl kurkuma
- 800 ml water
- 1 ui
- 1 tomaat
- 2 stengels bleekselderij *
- 1 (gele) paprika *
- 1 courgette *
- 3 el tamarinde
- 2 tl zout
- zonnebloemolie
(* of gebruik ruim 600 gram grof gesneden groenten naar keuze)
Voor het Sambar kruidenmengsel:
- 2 el. gemalen koriander
- 1 el gedroogde gele spliterwten (of gebruik linzen)
- 1 tl. donkerbruine mosterdzaadjes
- 1 tl. (gemalen) fenegeriek
- 1 tl. gemalen zwarte peper
- 1 tl (gemalen) komijn
- 1 tl. gemalen kurkuma
- ½ tl. gedroogde chilipepers ((crushed chilies’)
Voor de kruidenolie (optioneel):
- 3 el plantaardige olie
- 1 tl donkerbruine mosterdzaadjes
- 1 gedroogde chilipepers ((crushed chilies’)
- 1 tl. (gemalen) fenegeriek
Instructions
- Stop de gele spliterwten met kurkuma en de helft van het zout in pannetje. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat zo’n 40 minuten heel zachtjes doorkoken en indikken.
- Ondertussen stop je alle specerijen en linzen in een specerijenmolentje en maal tot een poeder. Zet apart.
- Pel de ui en snijd in parten. Was de tomaat en snijd in parten. Verwijder de draden van de bleekselderij en snijd in elke stengel in 3 -4 stukken. Was de paprika, verwijder steel en zaadlijst en snijd het vruchtvlees in grove stukken.
- Verwarm een beetje zonnebloemolie in een hapjespan op medium hoof vuur en bak hierin de groenten zacht gedurende 5-7 minuten, in ieder geval tot ze lichtbruin beginnen te kleuren. Voeg daarna het sambarpoeder erbij en bak deze mee gedurende een extra 2 minuten.
- Als ondertussen de spliterwten gaar zijn schep je deze uit het kookpannetje bij de groenten. Bestrooi met de laatste helft zout en schenk er vast 500 ml water bij. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat 15 minuten zachtjes doorstoven. Mocht je het te dik vinden voeg dan gerust extra water toe: een sambar curry mag echt een beetje soepachtig zijn, maar door de spliterwten zal het snel indikken. Deze tussentijd kun je ook gebruiken om bijv. rijst te stomen.
- Optioneel: maak een kruidige en pittige olie om aan tafel erbij te serveren. Stop hiervoor de olie in een kleine (koekenpan) en voeg de donkerbruine mosterdzaadjes toe. Wacht tot deze beginnen te ‘poppen’ en draai daarna het vuur uit. Voeg dan pas de chilipeper en fenegeriek toe en roer goed door. Stop in een schaaltje en laat een ieder aan tafel een hoeveelheid olie over zijn gerecht heen lepelen. Je mag hier gerust meer chilipepers toevoegen als je dat lekkerder vindt.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan linzen stoofschotel met garam masala wilt gaan maken.
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Geef een reactie