Deze rode rijst pilav wordt ook wel Spaanse rijst met tomaten genoemd. Arroz Rojo is een heel bekend en geliefd bijgerecht voor Mexicaanse, TexMex en Spaanse gerechten.
Wat is Arroz Rojo?
De vertalling van Arroz Rojo is letterlijk rode rijst. Een heerlijk bijgerecht van geurige witte rijst die gegaard wordt in bouillon met tomaten. Je kunt hiervoor tomatensaus, tomatenpuree of simpelweg gepelde tomaten of ‘filetti’ gebruiken zoals ik deed. Dit recept wordt gemaakt met typisch Spaanse of liever Mexicaanse smaakmakers zoals knoflook, uien, komijn, oregano etc die er echt een smakelijk geheel van maken. Deze rode Spaanse rijst met tomaten is heel makkelijk om te maken maar gaat samen met heel veel gerechten.
Waar serveer je Spaanse rijst bij?
Rijst en tomaten combineren heel goed bij een stukje gegrild vlees, maar ook bij wraps en taco’s. Maak je dit Mexicaanse stoofvlees genaamd Barbacoa, dan kun je er ook Arroz Rojo erbij serveren. Deze gekleurde rijst doet het ook heel goed als vulling voor in een burrito of bij enchilada overigens. En wat dacht je van een hele gebraden kip van het spit met een portie Spaanse rijst? Geef de rode rijst gerust als bijgerecht met bijvoorbeeld gegrilde maiskolven als je een volgende keer weer gaat barbecuen. Check hier nog veel meer Tex Mex bijgerechten op een rijtje.
Recept: Spaanse rijst (Arroz Rojo)
Deze rode rijst pilav wordt ook wel Spaanse rijst met tomaten genoemd. Arroz Rojo, Arroz Mexicano of is een heel bekend en geliefd bijgerecht voor Mexicaanse, TexMex en Spaanse gerechten. Met witte rijst die in bouillon met tomaten wordt gekookt.
- Total Time: 30 min.
- Yield: 4 –6 personen 1x
- Category: bijgerecht
- Cuisine: Spaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 300 gram witte rijst (bijv. basmati)
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 2 tl. gemalen komijn
- 1 tl. gedroogde oregano
- ½ tl. ‘sweet’ smoked paprikapoeder (bijv. LaChinata)
- 1 blik ‘pomodori a filetti’ (400 ml)
- 500 ml (kippen)bouillon
- 4 el. olijfolie, voor bakken
Instructions
- Verwarm een hapjespan met de olie en voeg de rijst toe. Bak de rijst op middelmatig vuur gedurende een paar minuten tot deze begint te kleuren.
- Voeg dan de ui en knoflook toe en bak deze gedurende ene paar minuten glazig.
- Voeg komijn, oregano en cayennepeper toe en schep even kort om met de rijst. Schenk daarna de tomatenstukjes en de bouillon erbij en breng het geheel tegen het kookpunt aan. Verlaag daarna het vuur en plaats de deksel op de pan. Laat de Spaanse rijst pilav in 15 -20 minuten garen, tot de rijst mooi beetgaar is.
- Haal van het vuur en laat 5 minuten staan, roer daarna de Arroz Rojo goed door en serveer meteen.
Buen Provecho!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor rode spaanse rijst bekend als Arroz Rojo of Arroz Mexicano wilt gaan maken.
Geef een reactie