Een gebakken camembert uit de oven is bij ons thuis altijd een geliefd borrelhapje. Alsof je aan een mini kaasfondue zit namelijk! Speciaal voor de feestdagen maak je deze Kerst camembert met Cranberry.
Kerst camembert uit de oven maken
Een rond kaasje grillen in de oven is zo super makkelijk en een fantastisch borrelhapje! Nu zijn ik en de kids thuis dol op camembert en is dit een kaassoort die zich heel goed laat smelten in de oven. Ga hiervoor niet voor een goedkoop huismerk (want die smelten gewoon minder goed) maar koop gewoon het echte werk! Steek met een koekjesuitsteker een mooie kerstster – of zelfs kerstengel of rendier – uit de bovenkant. De combinatie van de zoet-zure cranberry compote en romige kaas is echt fantastisch!
Ook leuk: maak een camembert in deegjasje klaar en maak er een mooie pompoen vorm van! Deze past ook perfect op een najaars borrelplankje.
Nog meer heerlijke recepten met gebakken kaas
Kun jij ook geen genoegen krijgen van gebakken kaas? Naast deze Kerst Camembert met cranberry heb ik namelijk nog veel meer lekkers op de website staan. Wat dacht je van een gebakken camembert met bacon en uien? Of ga voor een crunchy toping van noten, rozemarijn & maple syrup. Yummmm! Je kunt voor een (kerst)borrel ook deze camembert in broodplank maken. Erg leuk om te delen! Wil je liever een echte Zwisterse kaasfondue maken voor een groter gezelschap? We got you covered 🙂 Check hier overigens nog veel meer lekkere Kerst borrelhapjes op een rijtje.
Heb je deze al in huis?
Recept: Kerst Camembert met Cranberry
Dit recept voor een gebakken camembert uit de oven is perfect voor een kerstborrel! Alsof je aan een mini kaasfondue zit namelijk! Speciaal voor de feestdagen maak je deze Kerst camembert met cranberry compote.
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 20 minuten
- Yield: 1 kaasje 1x
- Category: Borrelhapjes
- Cuisine: Franse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 1 ronde camembert (ca 250 gr)
- 75 gram verse cranberry
- 40 gram suiker *
- snufje kaneel
- stukje steranijs
- 2 el water (30 ml)
- koekjesuitsteker, in de vorm van een kerstster
(* kan ook vervangen worden door 2 eetlepels zero carb syrup voor keto of low carb)
Instructions
- Als eerste ga je de cranberry compote maken: vul een steelpannetje met de cranberries, suiker, kaneel, steranijs en water en maak hier een cranberry saus van. Check ook hier de complete bereidingswijze voor cranberry saus maken. Je mag uiteraard ook gewoon 1 hele portie van dat recept maken, dan gebruik je de rest als bijgerecht voor Kerst. De compote is namelijk gerust een week houdbaar in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de kaas uit de verpakking, leg op zijn zijkant en snijd voorzichtig de bovenkant los. Dit gaat echt het beste als de camembert goed koud is. Leg het kaasje op de bakplaat – of in zijn houten houdertje als die daarin kwam.
- Roer de cranberry compote even goed door en lepel 3 eetlepels op het kaasje en smeer uit.
- Gebruik de koekjesuitsteker om een kerstster uit het midden van de bovenkant te steken. Leg de bovenkant daarna terug op het kaasje en druk voorzichtig aan.
- Plaats de bakplaat met Kerst Camembert met cranberry in het midden van de oven en bak de kaas gedurende 15 minuten. Serveer daarna direct.
Eet smakelijk!
Notes
Lekker voor erbij: crackertjes, walnoten, gezouten amandelen of zelfs een paar flinterdunne plakjes desembrood. Maar in dunne reepjes (julienne) gesneden wortel, bleekselderij of kleine roosjes bloemkool doe het ook prima!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Kerst Camembert met cranberry uit de oven.
Matthieu Oostveen
Goede tip over het merk kaas, de vorige poging was mislukt (niet gesmolten) en nu met “goede” kaas is ie heerlijk vloeibaar.
Thanks!
Betina Oostveen
Ja dat is helaas zo. Vaak ‘smelten’ de goedkopere merken niet zo heel lekker in de oven. Maar de camembert die ik in de foto’s gebruik (president of van de kaasboer) werkt heel goed. Bedankt voor je tip Mattieu!