Op facebook liet ik afgelopen week al weten dat de Nieuw Zeelandse TV-kok Annabel Langbein binnenkort een nieuw kookboek uit zal brengen (bekend van 24 Kitchen). Ik ben één van de gelukkigen die alvast een exemplaar mochten ontvangen, en daar moet dan natuurlijk ook meteen uit gekookt worden! De review lees je hier. Omdat ik afgelopen week een flinke lading bramen jam had gemaakt, ging ik voor de Italiaanse jam taartjes. Het deeg lijkt een beetje op zanddeeg, maar door het gebruik van kruidnagel en wodka, krijgt deze een sublieme zachte smaak. Heerlijk!
Het recept van Annabel is voor 2 lage taartvormen van 25 cm, maar bij gebrek hieraan heb ik deze over 2 x 6 vormpjes van 10 cm verdeeld. Totaal krijg je dan dus 12 mini-taartjes. Heerlijk om te serveren na het diner, met een kop koffie of glaasje grappa. En de taartjes of punten die je over houdt, vries je net zo makkelijk in. Voor 2 taarten van 25 cm (/ of 12 mini-taartjes van 10 cm):
Ingrediënten:
- 600 gram bloem
- 350 gram suiker
- 3 theelepels bakpoeder
- snufje zout
- 3 grote eieren (L)
- 160 ml olijfolie, plus extra voor invetten
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 2 eetlepels wodka of brandy
- schil van 1 citroen, geraspt
- 375 ml jam, bijvoorbeeld bramen jam.
Extra:
- Oven
- 2 beslagkommen
- 2 lage taartvormen met uitneembare bodem, van 25 cm doorsnede óf
- 12 lage taartvormen, met uitneembare bodem, van 10 cm doorsnede.
Bereidingstijd: 20 + 25 / 40 minuten. Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 170 graden / 155 hete lucht. Kwast de bodem van de taartvormen in met olijfolie. Voor het deeg meng je de bloem, suiker, bakpoeder en zout in één beslag kom. Roer dit goed door. In een tweede kom kluts je de eieren met de olie, vanille extract, kruidnagel, wodka of brandy, en citroenschilletjes. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet hier het eimengsel in. Roer met een houten lepel of spatel het geheel goed door, om uiteindelijk met je handen hier een zacht deeg van te kneden. Verdeel het deeg in 3 stukken.
- Voor de taarten van 25 cm: rol 2 van de 3 deegstukken uit tot een lap van ongeveel 1 cm, en bekleed hier de taartvormen mee.
- Voor de taartjes van 10 cm: verdeel 2 van de 3 deegstukken in totaal 12 balletjes, en druk of rol deze uit tot lapjes die groot genoeg zijn om de 12 taartbodempjes mee te bedekken.
Druk het deeg goed in de bodem en de ribbelranden, en besmeer de bodems royaal met jam. (ik gebruik bij mijn kleine vormpjes hier een volle eetlepel voor). Rol het laatste stuk deeg uit, en snijd (met een pizzaroller) hier dunne reepjes van. Leg deze kruislinks,als een soort traliewerk, op de taart(jes).
Bak de taart in de voorverwarmde oven goudbruin. De baktijd voor de 25 cm taart is 40-45 minuten, en voor de minitaartjes is de baktijd 25 minuten. Laat hierna goed afkoelen en bestrooi de Italiaanse Jam taartjes eventueel met poedersuiker en of vers fruit. Buon Appetito!!
(Bron recept: Annabel Langbein – Simple Pleasures)
Lianne - Focus on Foodies
Oh wauw, wat zien die er lekker uit!!!!
En ik ben eerlijk gezegd ook ontzettend benieuwd naar het nieuwe boek van Annabel Langbein, heb ‘m helaas zelf nog niet..